Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 297 – 30. april 2010 – side 5

Forventninger til en ny regering?

Lene Junker

SF´s fremgang er nok det mest klare tegn på at et flere ønsker forandring i retning af et mere socialt retfærdigt samfund. Meningsmålingerne har nu i lang tid vist flertal for “Den røde blok“.

Lars Løkkes borgerlige regering virker ufokuseret og udslidt. Men vær sikker på at Claus Hjort Frederiksen i ly af den økonomiske krise styrer sikkert frem mod minimalstaten. Kun militæret, politiet, motorvejene bliver der ikke skåret på.

Det står i skærende kontrast til de ønsker og behov, som almindelige mennesker har. Så uanset om skattestoppet altid omtales positivt og trygt, så vil et stort flertal af befolkningen faktisk gerne betale mere i skat for at sikre de fælles velfærdsgoder, som skoler, hospitaler, kollektiv trafik mv.

Den voksende arbejdsløshed sætter en usikker ramme for folks hverdag. De kollektive velfærdsgoder får større betydning. På samme måde vokser ønsket om at stat og kommuner sætter arbejde i gang.

Der knytter sig derfor store forventninger til Socialdemokratiet og Helle Thorning Schmidt, som leder af ny regering. Hun danner makkerpar med Villy Søvndal. De har bebudet en fælles politik for en S-SF(R) regering.

Indtil nu har de fremlagt et fælles skatteforslag. Fair Forandring. Det indeholder et slagnummer, millionærskatten og nogle mindre justeringer. Men det glemmer alle overførselsindkomsterne og det fastholder skattestoppet.

Det har fået BUPL, FOA og Danmarks Lærerforening, samt socialdemokratiske borgmestre til at protestere højlydt. For fastholdes skattestoppet, bliver det umuligt at udvikle den kollektive velfærd og sikre offentlige investeringer i kollektiv transport og klima mv.

Krisen og arbejdsløsheden har givet staten færre indtægter og flere udgifter. Desuden har bankpakkerne kostet milliarder. S og SF er også bundet op på et forsvarsforlig, som koster 20 milliarder årligt. Dermed har de på forhånd valgt at pålægge sig selv meget snævre økonomiske rammer for en ny politik og et alternativ til den borgerlige regering.

I den politiske debat og i valgkampen vil de komme med positive, men indholdsløse, løfter. Præcis som vi så S- SF gøre det ved sidste kommunevalg. Når de nu svinger sparekniven og fyrer folk rundt omkring i kommunerne, forsøger de at give den borgerlige regering skylden. Det nærer forståeligt ønsket om en ny S-SF regering.

En S-SF regering vil være påvirkelig overfor folks forventninger og de vil være lydhøre overfor fagforeningernes ønsker. Men på grund af de politiske valg, som S og SF allerede har truffet, vil de ikke kunne indfri forventninger.

Det er helt afgørende, at man på arbejdspladser og uddannelsessteder, i fagforeninger og studieorganisationer, i anti-krigs- og klimabevægelsen m.fl. gør sine krav til en ny regering op.

Desuden skal disse krav udbredes og synliggøres. Og endelig skal der mobiliseres til størst mulige og fælles demonstrationer for kravene og en ny politik. Det starter med at vi tage kampen nu, der hvor vi er stærke nok til det. Og det fortsætter med at opbygge støtte og solidaritet med dem, som kæmper.

Lene Junker

Se også:
SAA 297: SF’s retspolitik: - et overraskende skridt til venstre?
SAA 297: Det mener vi: Bliver Mærsk Mc-Kinney Møller hovedtaler på SF’s næste årsmøde?

Flere artikler fra nr. 297

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
Alternativer til Fogh

Se flere artikler af forfatter:
Lene Junker

Siden er vist 2155 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside