Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 297 – 30. april 2010 – side 4

Den frie forskning til salg på Københavns Universitet

Novo Nordisk har med en donation på 885 millioner kroner købt sig ind på Københavns Universitet.

Donationen går til oprettelsen af et nyt metabolismecenter, hvor en af lederne bliver Oluf Borbye Pedersen, der i dag er vicedirektør i Novo Nordisk. Samtidig flyttes 20 andre ansatte i Novo Nordisk over til Københavns Universitet. Uden at stillingerne slås op så alle kan ansøge. Dekan på sundhedsvidenskabeligt fakultet forklarer til Information at “De frie forskningsmidler går ned. Jeg har færre penge til at ansætte forskere, og derfor er vi nødt til at satse på nogle rammer inden for hvilke, man kan lave i gåseøjne “fri forskning“ i brede forskningstemaer“.

Når private virksomheder kan købe sig ind på universitet, kan universitetet ikke levere troværdig forskning. Novo Nordisk forventer at få noget for de 885 millioner kr. Det de forventer at få universitetets blåstempling af den forskning de udfører for at producere ny medicin som de kan tjene milliarder på.

Det er ikke kun Novo Nordisk der udnytter mulighederne for at købe sig ind på universiteterne. I 2008 var Dansk Arbejdsgiverforening med til at finansiere FAOS, der er et center på Københavns Universitet der forsker i arbejdsvilkår. Også Dansk Arbejdsgiverforening stillede krav om ansættelse af bestemte forskere, og også her blev kravet efterkommet. Det betyder at forskere udpeget af Dansk Arbejdsgiverforening sidder og forsker i hvad der er gode arbejdsvilkår og at deres resultater blåstemples af Københavns Universitet.

Se også:
SAA 297: Engelske universiteter kæmper imod nedskæringer
SAA 297: Årsmøde i PLS – Pædagogstuderendes Landssammenslutning

Flere artikler fra nr. 297

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
Uddannelse

Siden er vist 2072 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside