Socialistisk Arbejderavis
Nr. 300 – 12. august 2010 – side 6
Socialt bedrageri
Christine Kyndi
Mange kommuner opfordrer til at man skal melde sin nabo, kollega osv. hvis man mistænker dem for socialt bedrageri. I mange kommuner kan man endda foretage anonyme angivelser.
Som om det ikke er vidtgående nok, kræver 80 ud af 98 kommuner nu øgede beføjelser i jagten på sociale bedragere. Uanmeldte kontrolbesøg, overvågning af biler og hjem, og at hente kontoudtog fra den mistænke og pårørende er nogle af de værktøjer som kommunerne beder Folketinget om.
Ifølge Jacob Mchangama, chefjurist i det liberalistiske Cepos, er disse forslag mere vidtgående end den overvågning, der blev indført i forbindelse med terrorlovgivningen, og som nu måske bliver rullet lidt tilbage.
I Københavns Kommune har de 8 ansatte til at holde øje med socialt bedrageri – gruppen har et måltal for 2010 på at inddrive 18 mio. kr. fra sociale bedragere(!) Ganger man det tal op svarer det til ca. 180 mio. kr. på landsplan – eller sølle 0,75 % af de 24 mia. regeringen vil spare over de næste tre år (og det tal er uden udgifterne til kontrolgrupperne).
Den store fokus på det sociale bedrageri får det til at fremstå som en væsentlig grund til kommunernes økonomiske problemer.
Realiteten er at det snyderi der virkelig betyder noget kommer fra de rige. Ved at stå én dag ved Strandvejen i Charlottenlund, Nordsjælland fik Skat inddrevet 11 mio. kr. fra 31 bilister, der havde brugt deres firma og et efterfølgende tjek af deres økonomiske forhold til at snyde i skat. Og de økonomiske vismænd har udregnet, at hvis man beskatter de multinationale selskaber i Danmark, der med snyd undgår at betale skat, vil man årligt få 7-14 mia. kr. ind!
Det er ikke det sociale bedrageri der er ansvarlig for at have tømt kommunekasserne – i langt højere grad er det regeringens prioriteringer og stadigt strammere økonomiske rammer for kommunerne, der gør at de år for år må spare og skære ned igen.
Tallene for 2010 (opgjort før 25 kommuner fik afslag på at forhøje skatten) er, at 90 kommuner må skære ned, 33 pct. af alle kommuner skærer på alle områder. Og i 2011 har regeringen indført nulvækst i kommunerne hvilket reelt kommer til at betyde store nedskæringer og endnu flere fyringer.
Se også:
SAA 300: Hetz mod offentligt ansatte
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe