Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 302 – 1. oktober 2010 – side 3

Det mener vi

Fagbevægelsen må tage ansvaret på sig

Storstrejke i Spanien. 100.000 i demonstration i Bruxelles. Det foregik 29. september, hvor den europæiske fagbevægelse havde kaldt til aktionsdag over hele Europa mod nedskæringerne.

Fra Danmark deltog kun én bus i Bruxelles, og dagen blev ikke markeret på nogen måde i Danmark. Hvad værre er, så har den danske fagbevægelse heller ikke valgt at organisere demonstrationer i København og Århus ved folketingets åbning.

Viljen til protest

Den 28. september organiserede “Unge Ta’r Ansvar“ en aktion på hovedbanegården i København. Næsten 1.000 unge uddannelsessøgende var stået tidligt op for at deltage, selv om mobiliseringen kun skete gennem Facebook.

Den store opbakning til selv små aktioner, som “Unge Ta’r Ansvar“ organiserer, viser, at der er muligheder for at organisere modstand, hvis de faglige organisationer tager initiativet.

I lommen på socialdemokraterne

Forklaringen på, at den “voksne“ fagbevægelse ikke vil udnytte disse muligheder, er frygten for en arbejderklasse, der ikke bare vil finde sig i at være en teaterhær en enkelt dag, men faktisk slås mod nedskæringerne til de er væk.

Hvis den danske arbejderklasse lod sig inspirere af de spanske eller græske arbejdere, ville det kunne øge forventningerne til en ny regering og måske fremskynde dens komme.

Men en ny regering vil ikke føre en anden politik. S og SF har i Kommunernes Landsforening indgået et forlig, der betyder nedskæringer. Og i de kommuner hvor de har flertal har de gennemført nedskæringer i stor stil.

Det viser hvad det er for en regering vi kan forvente at få: Nye ansigter, men samme politik – nu med åbenlys støtte fra fagtoppen.

Brug for en faglig venstrefløj

Venstrefløjen har i en situation, hvor fagtoppen ikke vil slås, og hvor S og SF accepterer nedskæringerne, to muligheder: Enten kan vi organisere os selv og fremstå som et tydeligt alternativ, eller vi kan blive ramt af den samme utilfredshed som vil ramme S og SF.

Hvis vi skal være et alternativ kræver det teoretisk klarhed og politisk organisering med udgangspunkt i den organiseret arbejderklasse. Begge dele er meget begrænset på venstrefløjen i dag. Derfor er det noget der skal opbygges over tid.

Problemet er, at der reelt også er meget få, der har en målsætning om at opbygge det. Derfor må første skridt for venstrefløjen, og her udgør Enhedslisten den vigtigste del, være at erkende, at det ikke er nok at være venstrefløj i folketinget.

En god start

Den 5. til 7. november organiserer Internationale Socialister/ISU en weekend, hvor vi vil diskutere opbygningen af en stærkere venstrefløj med alle, der deler det ønske med os. Vi kan ikke love alle svarene, men vi kan love, at vi kun bliver klogere, hvis vi begynder at diskutere sammen. Kom og deltag!

Se også:
SAA 302: Unge ta’r ansvar
SAA 302: De kommunale nedskæringer: Nej til højere kommunal skat – nej til nedskæringer
SAA 302: De kommunale nedskæringer: Kommunal ulighed
SAA 302: De kommunale nedskæringer: Nedskæringskampen i Århus
SAA 302: De kommunale nedskæringer: Store protester i København
SAA 302: De kommunale nedskæringer: Skolelukninger i Odense Kommune

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 302

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
Krise og modstand (DK)

Siden er vist 2415 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside