Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 303 – 4. november 2010 – side 3

Mens verden skriger på vindmøller

Vestas fyrer 3.000

Jørn Andersen

Vindmøllekoncernen Vestas meddelte 26.10, at de vil fyre 3.000 arbejdere, heraf langt de fleste i Danmark. Fyringerne kommer, mens verden skriger på vindmøller, og mens en ny fyringsbølge er på vej i både den offentlige og den private sektor.

Vestas planlægger helt at lukke fire fabrikker i de såkaldte ”udkants-områder”, hvor arbejdsløsheden i forvejen rammer hårdt. Det koster 130 arbejdspladser i Skagen, 235 i Rudkøbing, 343 i Viborg og 430 i Nakskov.

Desuden vil de fyre 305 i Lem, Ringkøbing og Hammel samt 568 i Randers og Århus. Globalt skal der fyres yderligere 889. Vestas havde 30. september i alt 23.443 ansatte på verdensplan.
Fyringerne kommer oven i fyringerne sidste sommer, som kostede godt 1.100 Vestas-arbejdspladser i Danmark og 600 på Isle of Wight.

I november 2009, godt to uger før klimatopmødet i København, fyrede verdens største producent af vingemøller, LM Glasfiber i Lunderskov, endnu 700 oven i de 1.200, de allerede havde fyret i 2009.

Bare på de to virksomheder er der altså fyret over 6.000 arbejdere i vindmølle-industrien på mindre end to år.

Afvikling af vindmølleindustrien i Europa

Årsagen er, at hverken den danske eller ret mange andre europæiske regeringer investerer ret meget i vindmøller for tiden.

Det er vanvittigt, at mens verden skriger på vindmøller, så går tusindvis af arbejderes evne til at bygge dem til spilde – bare fordi regeringer og virksomheder sætter profit over menneskers behov.

Før den økonomiske krise for alvor slog igennem i 2008, kunne regeringsledere som Fogh og Merkel snakke sig varme om klimaet. Siden har de været tavse.

Hvis de var lige så hurtige til at investere i vindmøller som til at love bankerne milliarder, kunne vi både være på vej til at gøre noget seriøst ved klimatruslen og have sikret 10.000-vis af arbejdspladser.

100.000 klimajobs

Byggefagenes Samvirke i København har beregnet, at alene ved at renovere og efterisolere bygninger, kunne 25.000 arbejdsløse bygningsarbejdere få arbejde. Sparede varmeudgifter og udgifter til bl.a. arbejdsløshedsunderstøttelse ville gøre en sådan investering udgiftsneutral.

Hvis man lavede tilsvarende beregninger for investeringer i vedvarende energi (især vindmøller og solvarme) og i mere offentlig transport, ville man nemt kunne skabe over 100.000 nye arbejdspladser – og samtidig nedsætte CO2-udledningen betydeligt.

Fyringsbølge på vej

En uge tidligere kunne business.dk fortælle, at både offentlige og private arbejdsgivere varsler tusinder af nye fyringer.

I september er 2155 personer fordelt på 41 virksomheder truet af fyring, hvilket er 1315 flere end i august. Heraf er 910 inden for det offentlige, mens finanssektoren helt går fri af fyringer ...
Oveni i dette forventes 6-8.000 kommunalt ansatte at blive fyret som resultat af regeringens sparekrav.

Nationalisér Vestas – forsvar velfærden

Både i vindmølle-industrien og i det offentlige er fyringerne en følge af regeringens politik. Den vil ikke investere i vindmøller, og den skærer ned på bl.a. lærere, plejepersonale og kontorfolk.

Vi har rigtigt meget brug for begge dele. Det handler både om arbejdspladser og om at dække nogle vigtige behov.

Hvis vindmølle-industrien ikke synes, der er profit nok i at producere vindmøller i Danmark, så må vi kræve, at Vestas bliver nationaliseret, og at regeringen sikrer, at der bliver produceret vindmøller nok til at stoppe CO2-udledningen.

På samme måde må vi kræve, at den offentlige velfærd bliver udbygget i stedet for at blive indskrænket.

Men ingen af delene sker af sig selv.

3F: Regeringen hykler

Desværre ser det ikke ud til at 3F, som organiserer de fleste af de fyrede, har tænkt sig at gøre noget for at forsvare arbejdspladserne på Vestas.

Formanden for 3F’s Industrigruppe, Mads Andersen, kan svinge sig op til at sige, at det er hykleri, når beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) lover støtte fra den såkaldte varslingspulje.

Det har han fuldstændig ret i, men det sikrer jo ikke arbejdspladserne.

Det mindste han kunne gøre var dog at kræve, at enten den nuværende eller en kommende S-SF-regering sikrede en udbygning af vindmølle-industrien.

Lær af Frankrig – og Vestas

Til gengæld er der udenlandske eksempler at lære af.

Da Vestas sidste sommer fyrede 600 på Isle of Wight, besatte nogle af de ansatte fabrikken. Det satte gang i en stor offentlig debat om det vanvittige i at lukke en vindmøllefabrik.

Selv om kampen dengang blev tabt, fordi den britiske Labour-regering nægtede at nationalisere fabrikken, så var udfaldet ikke givet på forhånd. Og lige så vigtigt: Den bragte for første gang fagligt aktive sammen med miljø- og klimaaktivister i kamp for den samme sag.

På velfærdsområdet kan vi især lære af de franske strejker. De strejkende har opbakning fra et stort flertal af befolkningen til at slås videre for velfærd og arbejdspladser.

Uden organiseret modstand vinder vi hverken klimakampen eller kampen for velfærd og arbejdspladser.

Se også:
SAA 303: Strejkerne i Frankrig ved en korsvej

Flere artikler fra nr. 303

Flere numre fra 2010

Se flere artikler af forfatter:
Jørn Andersen

Siden er vist 2186 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside