Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 307 – 7. marts 2011 – side 7

Vestens våbensalg til diktatorer i Mellemøsten og Nordafrika

Christine Kyndi

Gennem lang tid har vestlige lande solgt våben og udstyr til diktatorer i Mellemøsten og Nordafrika til at bekæmpe optøjer. Og revolutionsbølgen i området forhindrer ikke vestlige våbenfirmaer og toppolitikere i at deltage i IDEX2011 – Mellemøstens største våbenmesse.

Da Gaddafi satte luftvåbenet ind mod protesterende i Libyens gader, brugte han måske de militærfly og det missiludstyr, han i 2009 købte fra Frankrig og Italien. Hans lejesoldater bruger måske de snigskytterifler, ammunition og tåregasgranater, som den engelske regering i 2010 gav Englands våbenindustri tilladelse til at sælge til Libyen.

Fra 2008-2009 steg EU-landenes militæreksportlicenser til Libyen med 37 pct. I 2009 var de licenser 344 millioner euro værd. Det lykkedes dog ”kun” at få solgt militært udstyr for 174 millioner euro til Libyen. Pieter Wezeman fra SIPRI (Stockholms Internationale Fredsforskningsinstitut) påpeger, at både Tony Blair og Nicolas Sarkozy har besøgt Gaddafi for at få aftaler om våbensalg til Libyen i stand.

Siden 2005 er antallet af licenserne til våbeneksport, herunder også udstyr til ”crowd control”, til Libyen, Egypten, Tunesien, Marokko og Algeriet firdoblet. Også i Mellemøsten har der været gang i salget. Blandt andet går halvdelen af Englands våbeneksport til Mellemøsten (3,6 milliarder pund), det drejer sig fx om udstyr til oprørsbekæmpelse til Bahrain, Qatar, Oman og De Forenede Arabiske Emirater.

Efter revolutionerne og oprørene i mange mellemøstlige og nordafrikanske lande har vestlige landes regeringer set sig nødsaget til at trække nogle af eksportlicenserne tilbage. Men tilbage står at ”demokrati-elskende” vestlige regeringer har støttet (og stadig støtter) diktatorer i Mellemøsten og Nordafrika ved at sørge for, at de er forsynet med våben og andet udstyr til at slå ned på folkelige optøjer.

Heller ikke Danmark kan sige sig fri for denne handel. Ifølge en Informationartikel fra 2009 eksporterede Danmark i 2008 våben til en værdi af 1,2 milliarder kroner – flest til USA og EU-lande. Men også til lande som Israel, Jordan og De Forenede Arabiske Emirater.

Og på IDEX2011 der foregik 20.-24. februar deltog 6 danske firmaer ifølge IDEX2011’s egen hjemmeside. Det drejer sig om:

- Composhield A/S (skjolde til beskyttelse af militært udstyr og soldater)
- Covidence A/S (avanceret overvågningsudstyr til efterretningstjenester, politi og specialstyrker)
- Metrik Simulation ApS (3D-simuleret træning)
- Reson (undervandssensorer)
- Seqtor ApS (elektronisk overvågningsudstyr til efterretningstjenester og militær)
- Systematic A/S (kommunikationssystemer til militære og halvmilitære organisationer)

Tre af de firmaer har ikke officiel tilladelse til at lave krigsmateriel eller til at sælge det i udlandet. Alligevel kan de gøre det, fordi deres varer ikke er kategoriseret på den måde – fx som med overvågningsudstyret. Men alligevel udstyrer de diktatorer og deres efterretningsvæsen med avanceret udstyr til at overvåge og slå ned på folkelig modstand.

Danmarks våbeneksport er steget de senere år, i et interview med Arbejderen kalder Søren Thunedborg, fuldmægtig i Udenrigsministeriets kontor for sikkerhedspolitik, det for ”lidt af en eksportsucces midt i en krisetid”.

Der bliver offentliggjort lister over hvilke våben der eksporteres, og hvilke lande der eksporteres til. Men ikke over hvilke våben der eksporteres til hvilke lande. Og det er ikke nemt at grave dybere i dén sammenhæng – Information ville i 2009 undersøge dansk våbensalg til Mellemøsten og søgte aktindsigt, men modtog en masse papirer med overstreget tekst.

Desuden er Danmark mest våbendelsproducent, hvilket gør det sværere at spore, og gør det nemmere for våbenfirmaer at omgås reglerne. Fx fik det danske våbenfirma Terma A/S for nogle år siden afslag på at sælge halefinner til jagerfly til Israel. De solgte finnerne til USA hvor de blev monterede på jagerflyene og derefter solgt til Israel.

Ud over at producere våben, anslår Folketinget, at Danmark står for 5 pct. af verdenens våbentransport. Det er især de danske rederier, der transporterer våben.

Se også:
SAA 307: En kort oversigt over imperialismen i Mellemøsten
SAA 307: Revolutionerne giver mulighed for et opgør med islamofobien

Flere artikler fra nr. 307

Flere numre fra 2011

Se flere artikler af forfatter:
Christine Kyndi

Siden er vist 2745 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside