Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 310 – 1. juli 2011 – side 4

Fra Spanien til Danmark

Morten Rasmussen

En gruppe spaniere bosiddende her i landet har ikke kunne holde sig i ro, da de så deres landsmænd gå på gaden imod det udemokratiske system og den arbejdsløshed, mange af dem selv er flygtet fra.

Med inspiration fra det spanske oprør har bevægelsen indtil nu indkaldt til demonstrationer på Rådhuspladsen i København hver søndag.

I første omgang var formålet først og fremmest at lave en solidaritetserklæring til aktivisterne i Spanien. Men på møderne på Rådhuspladsen har vi løbende diskuteret, om vi skulle forsøge at få bevægelsen til Danmark eller blot være en solidaritets-bevægelse.

Som én sagde: ”Uanset om man befinder sig i Danmark eller Spanien er det de samme økonomiske angreb vi oplever fra de samme magthavere. Den stærkeste solidaritet vi kan vise med oprøret i Spanien er at sprede oprøret hertil.”

Efterhånden har flere har tilsluttet sig initiativet, og bevægelsen og protesterne har udviklet sig til at ville bringe oprøret til Danmark under parolen ”Ægte Demokrati. Nu!”.

Der er i bevægelsen bred forståelse for at magthaverne vil have os til at betale for deres krise. Og at det vil betyde forringelserne af almindelige menneskers velfærd og arbejdsforhold og levestandard, hvis vi altså ikke gør noget.

Initiativet samler en del kræfter på den københavnske venstrefløj i et forum, hvor der er rum til at diskutere. Et centralt tema er mistroen til systemet og kapitalismen. Mange føler, at nu er det nok, og at vi må sætte noget andet i stedet. Og mange opfatter, at vi lever i en ny tid med nye muligheder.

Alternativ

Hvad dette alternativ til kapitalismen er, er til gengæld en åben diskussion. Der disse diskussioner, hvor perspektivet om socialisme fra neden og arbejdermagt har god bundklang.

Et andet positivt træk har været, at mange har argumenteret for at vores protester skulle kædes sammen med de helt aktuelle kampe som foregår i Danmark.

Derfor blev en af demonstrationerne organiseret som en solidaritetsmarkering og indsamling til støtte for de strejkende arbejdere på CSC. Her lykkedes det os at samle 3000 kroner ind.

Indtil videre har demonstrationerne været et centralt mødested for antikapitalister i København, hvor der har været god mulighed for at snakke og få set hinanden an.

Vi håber at dette initiativ vil være starten til et mere organiseret antikapitalistisk netværk i Danmark, som vil formå at komme ud over egne rækker.

Fra Spanien til Danmark Så kan flere blive inspirerede af den kamp som er i gang i resten af Europa.

Facebook: DEMOCRACIA REAL YA! COPENHAGUE

Se også:
SAA 310: Spanien i oprør
SAA 310: Krise og modstand

Flere artikler fra nr. 310

Flere numre fra 2011

Se flere artikler om emnet:
Krise og modstand (DK)

Se flere artikler af forfatter:
Morten Rasmussen

Siden er vist 1644 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside