Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 313 – 14. oktober 2011 – side 6

”Bunden er gået ud af C20”

Christine Kyndi

Krisen er langt fra overstået, politikere og økonomer har ikke styr over hvad der sker, og arbejdsløsheden fortsætter med at stige.

Massefyringer i bankerne

På trods af 4 bankpakker føler danske banker i øjeblikket jorden brænde under sig og fyrer massevis af ansatte.

250 Jyske Bank-ansatte skal fyres i 2011, heraf 100 uden varsel. Også Nordea fyrer. 2000 ansatte skal væk, heraf 650 i Danmark. Fyringerne sker trods overskud på henholdsvis 318 mio. kr. og 10,5 mia. kr. i første halvdel af 2011.

Nordea og Jyske Bank er ikke de eneste banker, der står til at fyre – hverken i Danmark eller internationalt. Banker i Europa og Nordamerika er for tiden i gang med fyringsrunder. Som internationalt eksempel kan nævnes Bank of America, der i september sagde, at de vil fyre 30.000 ansatte.

Bankerne fyrer på trods af, at de stadig har overskud. Men som direktøren for Finansrådet forklarede, så sker fyringerne for at være med til at sikre, at aktionærerne stadig får et ”tilfredsstillende overskud” på 10-15 procent(!)

”Bunden er gået ud af C20”

Sådan lød en overskrift i Børsen den 23. september om C20-indekset som er aktieindekset for de 20 største danske virksomheder. I artiklen stod der, at det var sluttet på det laveste niveau siden sidst i 2009.

For fjerde måned i træk steg arbejdsløsheden i august. I september blev der varslet 100 fyringer om dagen. Selv om det ikke er så slemt som de 225 varslede fyringer pr. dag, der indtil videre har været rekord under krisen, er det stadig en fordobling i forhold til tallene fra august måned.

Fra januar til april var der ellers et fald i arbejdsløsheden på 4.000, men i maj begyndte ledigheden at stige igen, hvilket kom bag på flere økonomer. Bl.a. kom det bag på Dansk Industris arbejdsmarkedskonsulent, der mente at den nye ledighedsstigning var ”en smule overraskende”.

Siden maj er arbejdsløsheden steget med 6.700 personer.

Cheføkonomen fra Danske Bank, Steen Bocian, udtaler i Børsen 29. september, at det er svært at være ”vanvittig optimistisk” og regner med, at arbejdsløsheden inden årsskiftet vil være vokset med 5.000-10.000. Også en undersøgelse fra Dansk Industri siger, at 7.000 vil miste deres job inden nytår.

Frygt

Frygten for krisen og arbejdsløsheden har også sat sig i danskerne. En undersøgelse, som Ugebrevet A4 har fået lavet, viser at mere end hver fjerde dansker er bange for, at den nye krise vil gøre dem arbejdsløse.

Mere end en halv million danskere er bange for, at de ikke ville kunne betale deres regninger pga. den nye krise. Og to ud af tre arbejdsløse frygter, at det vil være umuligt for dem at finde noget job.

Mens der har været hjælp til banker og erhvervsliv under krisen, er der sket massive angreb på de arbejdsløses rettigheder, som gør situationen endnu mere usikker for arbejdere under krisen.

Og den nye S-SF-R-regering har ikke tænkt sig reelt at gøre op med VKO-regeringens angreb.

Kun overgået af lande som Grækenland

Med hensyn til ungdomsarbejdsløsheden ser det endnu værre ud. En ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser at 12,7 % af 15-29-årige nu er arbejdsløse.

Halvdelen af alle unge er bange for, at de bliver arbejdsløse eller for at blive fastholdt i den arbejdsløshed de allerede er i.

De sidste 6 måneder har 6.700 unge forladt arbejdsmarkedet – nogle for at starte en uddannelse, nogle for at slutte sig til køen af arbejdsløse.

Stigningen i ungdomsarbejdsløsheden under krisen er blandt de største i Europa – kun overgået af Spanien, Grækenland, Irland og Portugal og nogle østeuropæiske lande.

På trods af 100.000 unge arbejdsløse, 10.000 unge, der ikke kan finde en praktikplads og advarsler om ”at tabe en generation på gulvet”, er der ikke sket meget for at hjælpe de unge, hverken fra den gamle regering eller fra den nye.

Godt nok udråbte Helle Thorning under valgkampen ungdomsarbejdsløsheden til et af de største problemer i Danmark. Men intet sted i det 80 sider lange regeringsgrundlag for S-SF-R-regeringen er nævnt ordet ”ungdomsarbejdsløshed” – det kunne se ud som om det er røget i glemmebogen sammen med bl.a. løftet om at bevare efterlønnen eller modstanden mod flere skattelettelser til de rigeste.

Hvem kan løse krisen?

Krisen er dyb, og måske er den vokset magthaverne over hovedet?

Politikerne kan ikke løse krisen – men de vil prøve at redde de store bank-firmaer. Den nye regering har sagt, at de vil videreføre VKOs økonomiske politik. Hvis krisen intensiveres vil angrebene på arbejderklassen vokse.

Hvis problemet skal stoppes, skal frygten for arbejdsløshed vendes til vrede mod toppen.

Se også:
SAA 313: DSB – op til 1000 skal fyres
SAA 313: Scandlines fyrer 100
SAA 313: Mindst 250 fyres på hospitaler i Hovedstaden

Flere artikler fra nr. 313

Flere numre fra 2011

Se flere artikler om emnet:
Krise og modstand (DK)

Se flere artikler af forfatter:
Christine Kyndi

Siden er vist 2395 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside