Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 313 – 14. oktober 2011 – side 9

Occupy Wall Street

Kim Rebel Stevnsborg

Inspireret af revolutionerne i Nordafrika og Mellemøsten startede det amerikanske magasin Adbuster et non-profit tidsskrift, hvis mål er at omvælte de eksisterende magtstrukturer: En opfordring til folket om at rejse sig og tage til New York d. 17. september for at starte aktion Occupy Wall Street, en protestbevægelse imod, at 1 pct. af befolkningen ejer 85 pct. af værdierne, stigende arbejdsløshed og ulighed i det amerikanske samfund.

Anslået 20.000 mennesker fulgte opfordringen og kom til New York og tilsluttede sig en fredelig, ikke voldelig aktion. Planen var at omdanne Lower Manhattan til en amerikansk Tahrir Square, hvor man kunne opsætte en camp for længere tids aktion, om nødvendigt.

Siden da har et svingende antal aktivister camperet i de nærliggende parker og afholder dagligt rallyer, med slagord som: ”vi er de 99%”, ”når tyranni er gældende, er modstand en ordre” og ”verden kigger på jer”. Flere og flere kendte og semi-kendte amerikanere har givet deres støtte og opbakning til aktionen, som nu er på vej ind i sin 4 uge.

Primært kom denne støtte inden for de første 2 uger af aktionen, hvor det blev tydeligt at medierne, nationale og internationale, havde fået mundkurv på og ikke viste nogen opmærksomhed til aktionen. Man forsøgte ganske enkelt fra magthavernes og elitens side, at lægge låg på, af frygt for hvad dette kunne føre til hvis nyheden kom ud.

For første gang i historien er det internationale økonomiske magtcenter under pres fra befolkningen, som Michael Moore siger i sin støtte til aktionen: ”Havde der været 100 tea partyers på Wall Street i protest, så havde det været top-historien verden over. Men fordi dette er den ganske almindelige mand/kvinde på gaden, så tror man, at man kan lægge låg på”.

Men magthaverne havde igen glemt magten af internettet, og det hurtigt voksende netværk af mindre uafhængige tv-stationer og medier, der hurtigt fik bragt opmærksomhed på problemet ved opsætning af live streaming, uploads på youtube og brugen af de sociale netværk Twitter og Facebook.

Tavsheden brydes

Først efter 14 dages aktion hørte vi for første gang herhjemme om nyheden i de etablerede danske medier, og det efter et stort pres fra aktivister her i landet, som udholdende fortsatte med at stille spørgsmålstegn til tavsheden. Sjovt nok kunne man samme dag høre om Occupy Wall Street i nationale medier verden over.

Det store vendepunkt skete d. 1. oktober, hvor op imod 1000 fredelige demonstranter blev anholdt, og en betjent for åben skærm bliver afsløret i at bruge peberspray imod et par kvindelige demonstranter.

Dette var nyheden, som man besluttede ikke skulle holdes tilbage. Man havde fra regeringens side indtil da opført sig fuldstændig, som man gør i de lande USA ellers bestræber sig på konstant at kritisere: Ganske simpelt forsøge at tie det ihjel.

Det var helt tydeligt gået op for de trængte magthavere, at dette var noget, som var uden for deres kontrol. Forsøget på at lægge låg på var mislykkedes og man var tvunget til at forholde sig til sandheden, eftersom den allerede var ude.

Siden da er bevægelsen vokset og har fået momentum. Flere og flere organisationer og fagbevægelser giver deres støtte og sympati og medieinteressen er på et stigende niveau. Dette har ført til, at bevægelsen har spredt sig til andre storbyer som Washington DC og Boston og tiltag og opfordring til lignende aktioner world wide.

Om Occupy Wall Street og opfordringen til internationale aktioner vil få succes, står endnu hen i det uvisse. Men den voksende utilfredshed med politikerne og de 1% i resten af verden, ser ikke ud til at kunne stoppes bare med lidt goodwill her og der.

Det er vores håb, at Occupy Wall Street vil være begyndelsen til et nyt ungdoms- og arbejderoprør, og at flere og flere vil åbne øjnene og indse, at magten ligger hos folket. Politikerne er der for os – ikke omvendt.

Se også:
SAA 313: Søndag den 9. oktober: Stemningsrapport fra Wall St
SAA 313: Proletarer i alle lande, foren jer!
SAA 313: USA: Millionærskat, givet det mening?

Flere artikler fra nr. 313

Flere numre fra 2011

Se flere artikler om emnet:
Krise og modstand - USA

Se flere artikler af forfatter:
Kim Rebel Stevnsborg

Siden er vist 2106 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside