Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 321 – 1. juli 2012 – side 9

Klassekamp i hverdagen

Et angreb på arbejderklassen

Lotte Hansen

I slutningen af 2011 fik 3F opsigelse fra en lang række virksomheder i restaurationsbranchen, der ønskede at opsige deres overenskomst med 3F.

Den 22. marts 2012 begyndte 42 caféer og restauranter lockout af 3Fs medlemmer, og afholder dem på den måde fra at arbejde, fordi de er fagligt organiserede.

Dette er et angreb på arbejderklassen, hvor den forsøges presset til at arbejde med færre rettigheder og dårlige lønninger.

I Århus har følgende cafeer og restauranter opsagt deres overenskomst: China Wok House, Café Englen, Misu Dragen, Dee Dee’s sandwiches, Forlæns og baglæns, Nordisk spisehus, Café Ziggy Sidewalk og Mona’s.

Sympatikonflikt

3F Rymarken har derfor varslet sympatikonflikt mod 3 af spisestederne. Konflikten begynder den 14. juni.

Sympatikonflikt betyder, at også andre fagområder end det berørte blandes ind i konflikten som fx chauffører, rengøring og renovation. I dette tilfælde får virksomhederne lukket for øl og vare-levering og afhentning af skrald.

Og da hele konflikten og optakten jo dybest set handler om penge og maksimering af profit, er det også det mest effektive sted at presse arbejdsgiverne.

Desuden er konflikt en god mulighed for, at fagforeningerne kan komme til deres ret og vise, hvad de oprindeligt er sat i verden for: at varetage arbejderklassens tarv og sikre koordinering af arbejderkampe og støtte mobiliseringen af modstanden.

Klassekamp

Klassekampen er altid tilstedeværende i det kapitalistiske samfund, og skal arbejderklassen styrkes, er det vigtigt, at så mange som muligt deltager i de kampe, som udkæmpes. Er der ingen modstand, vil fx opsigelse af overenskomsterne hurtigt kunne betale sig og vejen vil være lagt for andre arbejdsgivere.

Det vil i sidste ende kunne føre til svækkelse blandt arbejderne. For når løndumping og løntrykkeri vinder frem, så splittes arbejderklassen, fordi hver enkelt arbejder må kæmpe for egen overlevelse. Det er derfor altafgørende at få mobiliseret modstand mod sådan nogle angreb.

Fremtidsfighters har gjort et stort arbejde for at mobilisere modstand. De har op til flere gange været på gaden foran de konfliktramte cafeer, for at gøre opmærksom på problemet. At stille sig op foran cafeerne, sætter dem under hårdt pres. Jeg var selv med til blokade foran Sidewalk på Åboulevarden og Café Englen i Århus.

Ejerne af cafeerne opfører sig mere eller mindre aggressivt og er tydeligt utilpasse ved situationen, mens reaktionen fra forbipasserende oftest er positiv. Mange vælger at droppe deres besøg og i stedet gå til caféer med overenskomst. Samtidig sender blokaderne tydelige signaler til de andre cafeer om, at de ikke bare kan forringe deres ansattes vilkår uden modstand og uden konsekvens.

Modstand nytter

F.eks. endte Joe and the Juice og Agnes Cupcakes med at genoptage overenskomsten med 3F bl.a. pga. presset fra Fremtidsfighters aktioner. Hvilket på kort sigt betyder, at deres medarbejdere bevarer deres rettigheder, og på lang sigt sender signaler til både fagforeninger og arbejdere om, at modstand gør en forskel.

Er du interesseret i at være med i kampen mod løndumping og kampen for unges fremtid, kan du bl.a. holde dig opdateret om møder, blokader og andre aktioner i Fremtidsfighters ved at blive en del af gruppen ”Fremtidsfighters” på facebook.

Du er mere end velkommen til at deltage!

Se også:
SAA 321: Interview om skattereformen: ”Regeringen skal trækkes til venstre”
SAA 321: Efter skattereformen: ”Lørdage for Lighed”
SAA 321: Fynsk Forår
SAA 321: Stormøde i Århus og tillidsmandsmøde i København: Er bevægelsen fra 2006 igen på vej?

Flere artikler fra nr. 321

Flere numre fra 2012

Se flere artikler om emnet:
Faglig kamp efter 2010
3F/SiD

Se flere artikler af forfatter:
Lotte Hansen

Siden er vist 2367 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside