Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 321 – 1. juli 2012 – side 9

Stormøde i Århus og tillidsmandsmøde i København

Er bevægelsen fra 2006 igen på vej?

Hans Jørgen Vad

Det er nu seks år siden, at vi sidste gang så en større velfærdsbevægelse her i landet. Det startede med betydelige demonstrationer landet over i maj og kulminerede i en voldsom demonstrations- og strejkebevægelse mod kommunale besparelser i efteråret – især i Østjylland.

Det blev en bevægelse, som dramatisk ændrede landets ideologiske klima, hvor modstanden mod skattestoppet steg fra 50 til 75 % på få måneder, ligesom holdningen til at forsvare velfærden ændredes modsat.

Politisk blev bevægelsen i høj grad tegnet af Villy Søvndals klare opposition til Anders Fogh, som mistede overblikket og udråbte demonstranterne som "socialistiske ballademagere".

Spørgsmålet er så, om vi nu er ved at se konturerne af en ny bevægelse med et tilsvarende omfang? Og om det bliver Søvndal, som vi til efteråret skal se råbe ad demonstranterne?

Stormødet i Århus den 14. juni – et offensivt udspil

Det interessante ved stormødet er, at det netop var kræfterne fra 2006, som stod bag, nemlig "Velfærdsinitiativet" – og at Studenterrådet spillede første-violin. Mødet samlede over 100 deltagere, og indstillingen var offensiv: Vi skal lave en demonstration, når Folketinget åbner!

Mødet blev – som det fremgår – afholdt før den furore, som skatteforliget har skabt. Men det var ikke desto mindre præget af en offensiv tro på egne kræfter, og at der skal ske noget. Så kan det vise sig mindre betydningsfuldt, at de organisatoriske fremadrettede beslutninger ikke var alt for præcise.

Tillidsmandsmødet i København den 15. juni – åbent, men forsigtigt

Sammenlignet med det lokale Århus-møde var det karakteristisk, at det landsdækkende faglige møde i København kun samlede 75 deltagere. Noget som også skyldes, at det pga. af de strandede trepartsforhandlinger var blevet flyttet fra Nørrebrohallen til El-forbundets lokaler og nedgraderet fra et "tillidsmandsmøde" til et møde for "fagforeningsrepræsentanter".

Det er forståeligt, at man flyttede mødet, men næppe nødvendigt at nedgradere målgruppen – for alt andet lige burde man kunne samle flere i København end i Århus sådan en fredag. Men hvis man frygtede, at nedgraderingen skyldtes modvilje mod aktivitet, så var det forkert.

Det udtrykte nærmere en form for forsigtighed, for mødet blev afviklet i stor åbenhed og imødekommenhed, og det blev vedtaget, at der skal afholdes et nyt landsdækkende tillidsmandsmøde inden Folketingets åbning.

"Løjtnanterne" og EL må træde ud af LO-toppen og SFs skygge

I årevis har man talt om det såkaldt "løjtnant-oprør", hvor storby-LO'erne (København, Århus, Odense, Ålborg, Esbjerg og senest Randers) har forsøgt at tegne en venstreprofil ift. LO-toppen. Men omvendt også altid med en accept af, at man ikke kan gå helt på tværs af samme LO-top.

Men de strandede trepartsforhandlinger har vist, at dette styrkeforhold er radikalt ændret. Her var LO-Midtjyllands faglige konference i Horsens den 1. juni en vigtig bølgebryder. Men endnu vigtigere var det faglige røre i HK, som havde landsdækkende tillidsmandsmøde ugen efter, og at presset i Metal blev så stort, at dens hovedbestyrelse måtte sige fra overfor LO-toppen.

Skatteforliget forstærker billedet – venstrefløjen må træde i karakter

ELs faglige ledere har også længe følt sig hæmmet af, at man ikke direkte kan gå op imod LO-toppens faglige hegemoni. Men treparts-forløbet viser, at det kan man godt!

Det seneste røre efter skatteforliget forstærker dette billede – hvor selv en S-tro formand for LO-København er blevet efterladt politisk "hjemløs".

Skal "græsrødderne", de lavere geledder og Enhedslistens fagligt aktive matche dette, kræver det et opgør med tidligere tiders vanetænkning.

Politisk set er Enhedslisten det eneste alternativ for hundredtusinder af almindelige lønmodtagere. Og bør derfor påtage sig den opgave at stille sig i spidsen for en bevægelse udenfor Folketinget.

Se også:
SAA 321: Interview om skattereformen: ”Regeringen skal trækkes til venstre”
SAA 321: Efter skattereformen: ”Lørdage for Lighed”
SAA 321: Fynsk Forår
SAA 321: Klassekamp i hverdagen: Et angreb på arbejderklassen

Flere artikler fra nr. 321

Flere numre fra 2012

Se flere artikler om emnet:
Krise og modstand (DK)

Se flere artikler af forfatter:
Hans Jørgen Vad

Siden er vist 1993 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside