Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 322 – 17. august 2012 – side 10

Mangel på praktikpladser

Christine Kyndi

Krisen har fået praktikpladsmanglen til at eksplodere. Det betyder at flere og flere elever på erhvervsskolerne ikke kan færdiggøre deres uddannelse. Socialistisk Arbejderavis har interviewet Morten Ryom, næstformand i Erhvervsskolernes Elev-Organisation (EEO).

Hvis man ikke kan få en praktikplads i en virksomhed er der på nogle uddannelser mulighed for at få skolepraktik så man i det mindste kan komme videre med sin uddannelse.

Lige nu mangler 10.000 elever praktikplads i en virksomhed, ud af dem har 5.500 ikke kunne få skolepraktik.

EEO har før lavet flere kampagner, bl.a. oplysningskampagner om praktikpladsmanglen.

Men som Morten Ryom påpeger, så er det svært at lave noget som elev-organisation, uden støtte fra andre. Problemet er, at elev-organisationer ikke på samme måde som fagforeninger, har nogen magt at sætte bag sine kampagner.

Skolepraktikordningen

Selvom skolepraktikken kan hjælpe elever til at komme videre med deres uddannelse, er der også problemer i ordningen.

”Nogle steder er der så mange i skolepraktik – fx 75 malerelever pr. mester – at kvaliteten af det arbejde man laver bliver forringet. Det gør uddannelsen dårligere og gør det sværere at finde arbejde bagefter” siger Morten Ryom.

Skolepraktiklønnen der i forvejen er lav, blev slagtet af VKO-regeringen i genopretningspakken fra 2010. Praktiklønnen til hjemboende elever over 18 blev sænket med 46 % til ca. 20 kr. i timen. Et tiltag som den nye regering dog har rullet tilbage.

EEO kæmper for, at elever under 18, som er i skolepraktik, skal have ligeså meget i løn som deres med-elever over 18 år ”der bliver ikke gjort forskel på det arbejde man skal lave i skolepraktikordningen, når man er under eller over 18 år, derfor synes vi heller ikke der skal være forskel på lønnen” siger Morten Ryom.

Ny regering – ny politik?

I den nye regerings regeringsgrundlag var der lagt op til at sikre praktikpladser til alle. Det var en af de ting der skulle diskuteres i trepartsforhandlingerne ”Vi havde store forventninger til trepartsforhandlingerne. De blev ikke til noget” siger Morten Ryom og tilføjer ”men vi regner stadig med, at regeringen vil overholde hvad den lovede i sit regeringsgrundlag, og vi har en god dialog med undervisningsministeren Christine Antorini”.

”Nogle af de forslag vi har fremført, har Enhedslisten fremsat som lovforslag. Det gælder bl.a. forslaget om at fjerne karensperioden” (den periode på to måneder der skal gå fra man afslutter sit grundforløb, til man kan begynde i skolepraktik).

Vil ikke tie stille

I EEO regner man med regeringen gennemfører flere forbedringer for eleverne og de praktikpladssøgende.

”Vi forventer, at regeringen holder sine løfter fra regeringsgrundlaget. Hvis ikke den gør det, så vil vi protestere. Hvilke kampagner osv. vi vil starte, bliver aftalt på et stormøde, hvis den situation kommer. Men vi vil helt sikkert protestere.”

Morten Ryom opfordrer alle der starter på en erhvervsuddannelse til at blive aktive på deres uddannelse og i EEO. Hvis man starter på skolepraktik, opfordrer han til at gå ind i kampen for bedre forhold for skolepraktikeleverne. Han opfordrer elever der ikke kan finde praktikplads til at opsøge deres lokale fagforening.

Se mere om EEO på www.eeo.dk

10.000 elever mangler en praktikplads på en virksomhed. Af dem har 5.500 ikke fået skolepraktik og kan derfor ikke komme videre med deres uddannelse.

Tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at der er i februar 2012 var 3,3 ansøgere pr. praktikplads virksomhederne opslog.

Endnu sværere bliver det at finde praktikplads, hvis ens familie ikke stammer fra Danmark: AE’s beregninger viser, at det er mere end dobbelt så svært at finde en praktikplads for indvandrere og deres efterkommere!

Se også:
SAA 322: Lørdag for Lighed
SAA 322: Interview: Vi vil have den pædagogiske faglighed tilbage på sporet

Flere artikler fra nr. 322

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Christine Kyndi

Siden er vist 1420 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside