Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 325 – 14. december 2012 – side 7

Dagpengeprotesterne spreder sig

Stefan Petersen

Den 1. januar står tusindvis af danskere til at miste deres ret til et indtægtsgrundlag, når dagpengereformen for alvor slår igennem.

Det netop indgåede finanslovsforlig betød ganske vist, at der blev spændt et midlertidigt sikkerhedsnet ud under de første i køen, således at den enkelte er berettiget til et halvt års kontanthjælp hvis man går i uddannelse.

I løbet af efteråret spredte der sig forskellige initiativer rundt omkring i landet, som havde det tilfælles, at initiativtagerne tog udgangspunkt i de generelle velfærdsforringelser.

Allan Krautwald, som var en af initiativtagerne til en aktion i Odense (Solidaritet eller frit fald) fortæller:

”Efter 2. oktober demonstrationen, var vi nogle stykker, som snakkede om hvad vi kunne gøre fremadrettet. Vi blev enige om at sætte fokus på dagpengekravet; særligt efter at regeringen fik udarbejdet planerne om akutpakkerne, som dybest set var en komplet hån mod de udfaldstruede. Det mundede ud i en demonstration den 27. november, samtidig med at der var en tilsvarende aktion ved Københavns Vestegn”.

Mille Stockner, som var med til at starte det oprindelige 2. oktober-intiativet op, følte at der var et særligt behov for at sætte fokus på de udfaldstruede dagpengemodtagere i de københavnske omegnskommuner:

”Vestegnen er præget af en særlig befolkningsmæssig og social sammensætning, som betyder at der er mange dagpengemodtagere i området, og mange af dem står nu til at ryge helt ud af systemet.

Derfor er det vigtigt, at vi tager denne kamp op på Vestegnen, så den enkelte udfaldstruede ikke føler, at han eller hun står helt alene med problemerne. Det er vigtigt at skabe bevidsthed om, at man ikke bare skal acceptere den usolidariske nedskæringspolitik, og at det nytter at kæmpe sammen imod denne politik”

En svær kamp

Umiddelbart skulle man tro, at der ville være en bred opbakning til en social problemstilling, som rammer ganske bredt i samfundet. Ikke desto mindre har såvel 2. oktober-initiativet som Solidaritet eller frit fald måtte erkende, at det ikke er så simpelt endda.

Allan Krautwald fortæller: ”Vi sendte en masse forespørgsler ud til diverse fagforeninger, men fik ingen svar retur overhovedet. Det virker ærlig talt besynderligt, at de mange forbund ikke kan se en interesse i at kæmpe den kamp for deres medlemmer. Det skulle man da mene var i deres interesse”

Mille Stockner tilføjer: ”Der blev indbudt til et fællesmøde, hvor fagforeningerne kunne komme med deres inputs til demonstrationen, således at de følte et ejerskab i aktionen. Vi fik kun et svar tilbage, og det var et afslag pga. manglende ressourcer!

Det var godt nok skuffende og uforståeligt. Heldigvis fik vi Brigitte Christensen, kasserer ved BUPL, til at tale ved demonstrationen, samt Jan Hoby fra LFS. Det var en god demonstration, men vi savnede fagbevægelsen. Måske ser vi mere til dem næste gang!”

Politik er sgu for vigtigt at overlade til politikerne alene!

Mille Stockner udtaler om det fremadrettede arbejde der nu skal ske:

”På Vestegnen har vi netop oprettet vores eget, lokale netværk, Vestegnens solidariske stemme, som skal være omdrejningspunkt for et bredtfavnende, men dog venstreorienteret tiltag, som skal skabe aktioner og debat. Vi regner med at lave et stort, offentligt møde i løbet januar, hvor kan konkretisere kampen for den næste tid”

På Fyn vil man heller ikke overlade initiativet til politikerne

”Vi deltager i den landsdækkende aktion den 7. december, hvor vil indtage de lokale jobcentre og skabe debat og opmærksomhed omkring det store dagpengeproblem. Det handler om at inddrage befolkningen i kampen – for politik er sgu for vigtigt til at overlade til politikerne alene!”.

Se også:
SAA 325: Aktion ved jobcentre i Odense, Århus og København
SAA 325: Landsforeningen for Lediges Vilkår
SAA 325: Enhedslisten og dagpengekravene, der blev væk
SAA 325: Underskriftsindsamling: Fordel arbejdet – sæt arbejdstiden ned

Flere artikler fra nr. 325

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Stefan Petersen

Siden er vist 2045 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside