Socialistisk Arbejderavis
Nr. 326 – 26. januar 2013 – side 6
Solidaritet eller frit fald
Kampen mod de sociale forringelser skærpes
Stefan Petersen
Det startede med en fælles koordineret aktion ved et par jobcentre rundt omkring i landet, for derefter at udvikle sig til et decideret landsdækkende netværk af aktivister. Solidaritet eller Frit Fald er en realitet, og er en organiseret fælles kamp imod de mange sociale forringelser, som skånselsløst har ramt tusindevis af danskere.
Den 26. januar er den foreløbige kulmination på netværket, når der bliver indkaldt til stormøde i København. Jeppe Lykke Rohde, en af de oprindelige initiativtagere til Solidaritet eller Frit Fald, fortæller:
“Mødet den 26. handler om at samle alle de kræfter, som vil støtte op om vores dagsorden. Vi håber på at starte en debat og en fremadrettet proces, hvor vi kan blive enige om at organisere os om nogle fælles kampe omkring velfærdsforringelserne. Og ikke mindst hvordan vi kan nå dertil.”
Netværkets oprindelige udgangspunkt var protesterne mod dagpengeforringelserne, hvilket har været et af efteråret og vinterens helt store, politiske stridspunkter. Især da skæringspunktet den 1. januar kom tættere på, og flere beregninger viste, at størrelsesordenen af de udfaldstruede var langt større end hidtil forudset.
“Vi var et par politiske aktivister der samledes omkring det udgangspunkt, at vi ville sætte fokus på dette enorme, sociale problem, samt at vi ville iværksætte en udenomsparlamentarisk dagsorden for at gøre opmærksom på det. Vi ville give et modsvar til den bestående, neoliberale idé om at nedskæringer er vejen ud af krisen, men samtidig også at udfordre fagtoppens stillingstagen i forhold til dagpengeproblematikken.
Det resulterede i aktionen ved jobcenteret på Musvågevej; en aktion som i øvrigt ikke stod alene, men hvis idé havde spredt sig til andre byer som Odense og Århus. Efter aktionen havde vi planlagt et opfølgningsmøde. Det var ganske velbesøgt, og vi blev alle hurtigt enige om at kampen skulle fortsættes. At kampen skulle organiseres.”
Bredere forankring
Har I fortsat valgt at sætte ensidigt fokus på tilbagerulningen af dagpengereformen, eller har I valgt at arbejde med en lidt bredere strategi for fremtiden?
“Vi vil helt klart gøre protesterne meget bredere, for det er der voldsomt brug for. Nedskæringspolitikken rammer bredt, og derfor er det også vigtigt at nå kontanthjælpsmodtagerne, flexjobberne og de studerende.
Jeg tror at det er vigtigt, at vi får samlet alle de udsatte grupper i arbejderklassen under et, så de kan stå stærkere i kampen. Men dagpengereformen har stadig vores primære fokus, da det er en problemstilling som fylder utroligt meget lige nu, og som berører ufattelig mange mennesker. Det handler simpelthen om at udnytte et politisk momentum.”
Fagforeningernes gryende interesse
Som det sikkert efterhånden er mange bekendt, så har fagforeningerne indtaget en noget tilbageholdende stilling i forhold til dagpengereformen. Et politisk standpunkt, som står i skærende kontrast til de medlemmer som de repræsenterer. Men ifølge Jeppe Lykke Rohde, så er det en tendens under opbrydning.
“Oprindelig havde fagbevægelsen selvsagt en forholdsvis kritisk tilgang til dagpengereformen, men den blev desværre spist af med akutpakkerne, som gjorde at modstanden røg ned på et absolut nulpunkt.
Men det har jo efterfølgende vist sig, at akutpakkernes indhold er en fis i en hornlygte. Der er ingen jobskabelse overhovedet, og derfor står man alene tilbage med konsekvenserne af reformen: At mange mennesker ryger ud i en kæmpe social deroute.
Det har vist vækket noget modstand i fagforeningerne, og vi oplever flere positive tilkendegivelser på Solidaritet eller Frit Fald end for blot få måneder tilbage. Men vi savner fortsat officielle udmeldinger fra de enkelte fagforbund. Måske bliver vi klogere efter stormødet den 26. januar.”
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe