Socialistisk Arbejderavis
Nr. 327 – 11. marts 2013 – side 5
Tusinder af unge protesterede mod SU-reform
Kasper Pauli Pedersen
Torsdag den 28. februar samledes 8.000-10.000 studerende fra hele landet på Rådhuspladsen i protest mod regeringens varslede SU-reform. En reform med formålet at spare to milliarder kroner, der bruges på skattelettelser til erhvervslivet.
Demonstrationen gik under paroler som bl.a. “Nej til SU-nedskæringer – vi er fremtiden”. Fra talerstolen blev regeringen opfordret til at trække forringelserne tilbage, ud fra det markedsøkonomiske argument, at de unge er Danmarks råstof.
Dagen vidnede om, at mange unge kan mobiliseres hurtigt, da studenterbevægelsen kan samle folk på tværs af uddannelser. Det store spørgsmål er så hvordan kampen fortsættes, hvilket desværre ikke blev berørt fra talerstolen.
De lytter ikke
Desværre lytter regeringen kun til erhvervslivet, og derfor hjælper det ikke at give dem “gode råd” fra talerstolen. Hvis studenterbevægelsen skal have en chance for at bekæmpe denne reform, bliver den nødt til at vise sin styrke gennem store offensive protester og blokeringer af gymnasier og universiteter.
Fortsat kamp
Flere steder i landet har studerende gennemført blokader, besættelser af deres gymnasier og aktioneret på gaden. Det kendetegnende for disse udmærkede initiativer er, at de er isolerede og uafhængige af hinanden. Der er altså ikke en organiseret modstand, der kan udfordre regeringen.
Denne regering er ikke urørlig. En bredere kamp mod nedskæringer kan sætte den i skak. Det er begrænset, hvor mange store protester en regering kan ignorere. Noget tyder dog på, at de studerende har valgt at isolere kampen ved at reducere demonstrationen alene til SU-spørgsmålet.
Socialister bakker naturligvis elevorganisationernes ledelser 100 % op, når de kalder til kamp. Vi giver fuld credit og ros til DGS og DSF, når de vil slås, og vi arbejder loyalt side om side med elevorganisationerne for at gøre demonstrationer osv. så store og effektfulde som muligt.
Samtidig må vi dog sige, at når elevbureaukratiet trækker i defensiv retning, så rammer denne tilbageholdenhed os alle. Vi slås for at radikalisere flere og for at vinde. Så når de siger, at det ikke er politisk, så insisterer vi på at politisere. Og når de vil lukke aktivismen ned, så bakker vi op om fortsatte aktioner. Det er bl.a. derfor, vi som socialister organiserer os selvstændigt og så tager kampen om retningen indenfor organisationerne.
Kan vi stoppe angrebet?
Lige nu ser det ikke ud til, at toppen af studenterbevægelsen har tænkt sig at indkalde til nye store protester. Derfor kan betyde, at vi ikke vinder kampen mod regeringens SU-nedskæringer. Men samtidig kan vi konstatere, at SU-demonstrationen var både vellykket og udtrykte en vilje blandt de studerende, der kan bygges videre på. Man kan sige, at vi umiddelbart har tabt et slag, men stadig kan vinde krigen mod regeringens nedskæringer.
En del af noget større
Vi mener, at kampen for SU er en vigtig del af et generelt forsvar for hårdt tilkæmpet velfærd og ulighedsmindskende tiltag. Det er ikke “café-penge”, men et grundlæggende element af hele arbejderklassens velfærd. En mere solidarisk tilgang vil samtidig gøre det tydeligere, at SU'en for mange familier faktisk gør forskellen om, der er råd til skolegang eller ej.
Fortsæt aktiviteterne
De mest aktive og kampvillige på de forskellige skoler, som var med til at få folk ud af klasserne og med på demo, skal mødes igen. SU-demoen skal ses som startskuddet på et højere aktivitetsniveau, og med lidt organisering kan aktivistiske netværk sprede sig fra skole til skole i Danmark.
Vi skal ikke glemme kravet om at forsvare SU'en, men vi skal tage kravet med i den bredere kamp imod regeringens angreb for derved at styrke både os selv og de grupper, vi kommer til at kæmpe sammen med.
Se også:
SAA 327: Antikapitalistiske Elever og Studerende
SAA 327: SU protester bliver til lokal aktivitet i Bagsværd
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe