Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 337 – 1. april 2014 – side 15

Anti Nazi League i 1970’erne

Nazisterne kan stoppes

Christine Kyndi

Anti Nazi League byggede op mod nazisterne, da de voksede i England i slut-70’erne. Deres organisering gav resultater og viste, at nazisterne kan stoppes.

Anti Nazi Leagues erfaringer kan bruges i dag til at opbygge antifascistiske netværk i Danmark.

Falske svar på virkelige problemer

Krisen i 70’erne ramte England hårdt. Arbejdsløshed, lønnedgang og nedskæringer skabte vrede. I 60’erne havde der kørt en hård racistisk debat – pisket op af visse konservative politikere – som havde skabt et racistisk klima.

I sådan et klima kan nazistiske partier vokse – ret hurtigt.

Det nazistiske National Front (NF) var i stand til at udnytte situationen. De kunne organisere vreden og voksede hurtigt, både i styrke på gaden og i stemmetal. I 1977 fik de 119.063 stemmer til valget til Londons byråd og blev det tredje-største parti.

Nazismens to ansigter

Nazismen har to ansigter – det er en nødvendig del af ethvert nazistisk partis strategi:

Den “respektable”/parlamentariske facade er nødvendig for at kunne tiltrække folk, som er vrede på systemet. Bagefter kan de så blive overbevist om egentlig fascistisk politik.

Men lige under det pæne jakkesæt gemmer gadekæmper-uniformen sig. Nazisterne vil bygge en bevægelse, som med vold banker deres politiske modstandere ud. I hvert område, hvor nazisterne får fodfæste, bruger de systematisk vold, trusler og chikane.

Goebbels sagde det ret klart: “Den som kontrollerer gaderne, vinder også masserne, og den, som kontrollerer masserne, vinder derigennem staten.”

Nazisternes dobbeltstrategi betyder, at de skal konfronteres på to niveauer: For det første skal de ikke have lov til at opbygge en “pæn facade” – de skal udstilles som de nazister, de er. Og deres argumenter som bygger på racisme og system-“kritik” skal modgås.

Det kræver socialistiske, anti-racistiske svar.

For det andet skal nazisterne konfronteres på gaden, så de ikke får fodfæste dér.

ANL konfronterede nazisterne på begge niveauer.

Kampen i Lewisham

Nazisterne i National Front begyndte at arrangere marcher. De besluttede sig for at lave en march igennem Lewisham – et område af London med mange immigranter.

Der var arrangeret to moddemonstrationer. Én, som ikke ville konfrontere nazisterne og derfor foregik langt fra, hvor nazisterne skulle marchere.

En anden – arrangeret af Socialist Workers Party, og støttet af gamle anti-fascister, andre socialister og lokale unge – som ville jage nazisterne væk.

To gange lykkedes det den massive mod-demonstration at bryde igennem politikæderne, som beskyttede nazisternes demonstration. NFs medlemmer måtte tage flugten.

Fra drage til orm

Nazisternes vold, marcher og den stil, de anlægger, har det formål at få dem til at fremstå stærke i egne og andres øjne. Hitler sagde at: “Massedemonstrationer må brænde den overbevisning ind i den lille mands sjæl, at selv om han blot er en lille orm, så er han dog en del af en stor drage.”

At konfrontere nazisterne, hver gang de demonstrerer, holder offentlige møder osv. er vigtigt, fordi det demoraliserer nazisterne.

Men især fordi antifascistiske protester foran møder eller demonstrationer er med til at afskrække de “blødere” elementer fra at deltage, eller få nazisterne til at fremstå ynkelige over for deres periferi.

Dermed bliver kernen af nazister isoleret og rekruttering af nye folk kan svækkes.

Anti Nazi League

Efter Lewisham blev Anti Nazi League (ANL) opstartet for at stoppe National Front. Det var en enhedsfront mellem revolutionære socialister, socialdemokrater, fagforeningsaktive, etniske minoriteter osv.

ANL arrangerede demonstrationer, blokader, løbeseddelsuddelinger (mere end 9 millioner løbesedler blev uddelt på 3 år), koncerter, fjernelse af nazistisk graffiti osv.

Der blev bygget op i de lokalområder, hvor nazisterne satsede på at vokse. Det indebar bl.a. at ringe på dørklokker og snakke med folk om, hvad for et parti National Front var. Og at smide nazisterne væk fra de områder, hvor de forsøgte at sælge deres aviser.

Rigtige svar på problemerne

Nazisterne kan vokse, fordi de kommer med svar på virkelige problemer. Godt nok er deres svar falske (fx at boligmangel skyldes indvandrere). Men så længe der ikke er et stærkt alternativ, kan de falske svar vinde opbakning.

Når nazisterne prøvede at føre sig frem på nogle sager – fx boligmangel – gik ANL også i offensiven på det spørgsmål. De organiserede demonstrationer uden for tomme lejligheder, som var for dyre til at blive lejet ud.

ANL placerede ansvaret for boligmanglen hos de magthavere, som reelt har skabt problemet, og udstillede, hvorfor nazisternes svar var falske.

Rock mod racisme

Da ANL blev oprettet, allierede de sig med det samme med Rock Against Racism, der arrangerede ret velbesøgte anti-racistiske koncerter mange steder i England.

Dette gav den anti-fascistiske kamp et stærkt kulturelt udtryk, og hjalp med at udbrede den anti-fascistiske politik til et langt større lag.

Nazisterne kan stoppes

Anti Nazi League organiserede en omfattende kampagne mod nazisterne i mange lokalområder. Det knækkede National Front, som i starten af 80’erne var isoleret og splittet.

Den ledende nazist Martin Webster sagde: “den blotte tilstedeværelse af ANL havde gjort det umuligt at få National Front-medlemmer på gaden, havde forhindret rekruttering og skåret ned i stemmetallet.”

NFs nederlag betød en hård nedgangsperiode for nazismen i England. Men det var ikke slutningen på nazisternes organisering: British National Party og English Defence League har senere formået at vokse og organisere.

Forholdene under kapitalismen skaber gang på gang grobund for fascisme. Derfor er det nødvendigt, at vi bygger styrken til at stoppe nazisterne, hver gang de forsøger at vokse.

Men skal nazismen smadres endeligt, så kræver det en socialistisk revolution.

Se også:
SAA 337: 22. marts: JA til mangfoldighed – NEJ til racisme
SAA 337: 22. marts i Grækenland, Odense og London
SAA 337: #KämpaShowan

Flere artikler fra nr. 337

Flere numre fra 2014

Se flere artikler af forfatter:
Christine Kyndi

Siden er vist 1856 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside