Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 338 – 1. maj 2014 – side 9

Sydafrika

20 år efter apartheid

Jørn Andersen

Den 27. april var det 20 år siden det første demokratiske valg i Sydafrika.

Indtil da havde kun de 15 pct. hvide sydafrikanere haft demokratiske rettigheder. De 10 pct. farvede og især de 75 pct. sorte var formelt gjort til under-mennesker gennem et system, der blev kaldt “apartheid” – race-adskillelse.

Apartheid handlede ligesom i USA om meget mere end adskilte skoler, bænke og toiletter. Sydafrika har enorme rigdomme, bl.a. guld, platin og diamant-miner.

Apartheid betød, at sydafrikanske (og vestlige multinationale) arbejdsgivere kunne betale deres sorte arbejdere en brøkdel af det, de betalte de hvide arbejdere (som oftest var formænd eller politifolk).

Apartheid og kapitalisme var tæt sammenvævet. Det var modstanden desværre kun delvist.

Poster: Join the anti apartheid movement

Modstand

Apartheid-systemet har mødt modstand i hele sin levetid. Både fra middelklasse-hvide, som fandt apartheid umoralsk, men især fra sorte sydafrikanere selv. I mange årtier var det dog svært for sorte arbejdere at organisere sig.

Men jo mere kapitalismen udviklede sig, jo mere nødvendigt blev det med en eller anden form for uddannelse – også af sorte arbejdere.

Det gav dem en styrke, de ikke tidligere havde haft: Uddannede sorte arbejdere kan ikke bare slås ihjel eller fyres. Det koster penge og tid at uddanne en ny.

Op gennem 1970-80’erne voksede sorte fagforeninger langsomt, men sikkert frem. Dele af den sydafrikanske herskerklasse begyndte at erkende, at apartheid ikke kunne sikre dem for evigt.

Politik

Politisk var kampen mod apartheid domineret af ANC. ANC’s politik handlede primært om de “demokratiske” krav – stemmeret, lige borgerrettigheder osv.

Men det, der for alvor pressede magthaverne, var modstanden på byernes store arbejdspladser. Der var altså en indbygget modsætning mellem den politiske og den sociale kamp.

Da ANC fik forhandlet en overgangsplan igennem, gav den stemmeret og formelt lige rettigheder. Men der var ingen garanti for udjævning af lønnen eller for, at de sortes blikskure skulle erstattes af ordentlige boliger.

ANC ved magten

ANC vandt en overvældende sejr ved valget i 1994 – 63 pct. af stemmerne. Men fabrikker og miner var stadig altovervejende ejet af hvide kapitalister.

Hvide statsbureaukrater blev gradvist udskiftet med sorte statsbureaukrater. Hvidt politi blev gradvist mere sort. Men lønnen og boligerne skete der meget lidt med.

ANC kom til at sidde på toppen af et system, der stadig 20 år efter er baseret på udbytning og ulighed for det store flertal. Og man begyndte i stigende grad at lukrere på, og forsvare dette system.

Behovet for et politisk alternativ til ANC’s bureaukrater er påtrængende.

Se også:
SAA 338: Nyt arbejderparti i Sydafrika?

Flere artikler fra nr. 338

Flere numre fra 2014

Se flere artikler om emnet:
Sydafrika

Se flere artikler af forfatter:
Jørn Andersen

Siden er vist 2955 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside