Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 338 – 1. maj 2014 – side 10

Er Danmark stadig i en økonomisk krise?

Anders Bæk Simonsen

“Dansk økonomi er i bedring efter svag vækst,” lyder det i en pressemeddelelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Tigger -- Foto: Mette Kramer Kristensen

Foto: Mette Kramer Kristensen

Det er ikke første gang, at regeringen klynger sig til de små tegn på bedring af økonomien. I de foregående år har de gang på gang måtte nedjustere tallene for væksten i Danmarks bruttonationalprodukt (BNP).

Ifølge professor Jørgen Goul Andersen er dén økonomiske tilbagegang, som krisen har skabt, den største i fredstid i 200 år – og overgår altså tilbagegangen fra krisen i 1930’erne og 1970’erne. Den industrielle produktion er i dag cirka 10 pct. lavere end før krisen.

Danmarks økonomiske situation afviger altså ikke specielt fra resten af Europa – vi er en del af den globale økonomisk krise.

Et udvalg under regeringen har peget på, at krisen har kostet Danmark 400 milliarder kroner. Konsekvenserne er tydelige for de fleste.

Krisens konsekvenser

Vi har oplevet fyringer, lønnedgang, øget tempo på arbejdspladsen, massivt øget ulighed og fattigdom, ringere velfærd og offentlig service. Regeringens reform-amok har især sigtet mod de grupper, som står uden for arbejdsmarkedet.

Indirekte rammer reformerne også de folk, som har et job. Når vilkårene for de arbejdsløse forværres, bliver det også farligere at miste sit job, og dermed er man villig til at bide flere urimeligheder i sig på sin arbejdsplads.

Denne politik har ikke mødt nogen reel organiseret modstand fra arbejdernes faglige organisationer.

Udover regeringens politik, der fremmer pres på lønnen og nedskæringer i velfærden, har regeringen også forsøgt at sparke gang i det private forbrug ved skattelettelser, og ved at udbetale den efterløn der på sigt bliver afskaffet.

Virksomhederne sparer op i stedet for at investere

Det har dog ikke hjulpet på den indenlandske efterspørgsel. De ekstra midler er blevet ædt op af lave lønstigninger, der ikke kan følge med det tempo, som priserne stiger i, eller også bliver de brugt på at betale af på vores rekordhøje privatgæld.

Der er altså intet, der tyder på en fremgang i den indenlandske efterspørgsel. Alligevel har de største danske virksomheder haft rekordhøje profitter.

Danmarks største virksomheder, der eksporterer til verdensmarkedet, har under krisen forøget deres værdier enormt. Tal fra tænketanken Cevea viser, at de danske virksomheder siden 2009 har opsparet 225,9 mia. kr. uden reelt at investere.

Det betyder, at firmaernes værdier primært er skabt ved, at de arbejdere, der ikke er blevet fyret, har arbejdet hårdere.

Imens døjer primært små og mellemstore virksomheder med mere end dobbelt så mange konkurser i 2013 i forhold til 2008.

Krise i Danmark er altså stadig virkeligheden.

Se også:
SAA 338: Mand sætter ild til sig selv foran Brøndby Rådhus
SAA 338: Fattigdomskonferencen: Der er alvorlig fattigdom i Danmark
SAA 338: Uligheden stiger hurtigst i Danmark

Flere artikler fra nr. 338

Flere numre fra 2014

Se flere artikler om emnet:
Øk. kriser: 2000-

Se flere artikler af forfatter:
Anders Bæk Simonsen

Siden er vist 2337 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside