Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 338 – 1. maj 2014 – side 10

Fattigdomskonferencen

Der er alvorlig fattigdom i Danmark

Dorthe Nielsen

Fattigdomskonferencen satte fokus på konsekvenserne af regeringens nedskæringer og at det er nødvendigt med modstand. På konferencen blev taget initiativ til flere aktiviteter i fremtiden.

Fattigdom er ikke noget der skaber store overskrifter i den offentlige debat. Tværtimod så negligeres eksistensen af fattigdom – ingen går da sultne i seng i Danmark, og er der nogen, så må det skyldes deres egen dårlige prioritering. Men der er mange, som må vælge mellem huslejen eller mad på bordet.

Der findes nemlig alvorlig fattigdom i Danmark. Der bor folk på gaden, og børnefamilier sættes på gaden, fordi de ikke har penge til huslejen.

Unge på kontanthjælp skal forsøge at leve for ydelser under fattigdomsgrænsen, som betyder, at de ikke har mulighed for at starte et voksent liv med egen bolig. Man stopper folks dagpenge, selv om de ikke har fået job eller er blevet raske. Mange kronisk syge får elendig og langsommelig behandling i kommunerne og får sjældent tilkendt førtidspension.

Tilløbsstykke

Der er så rigeligt at sætte fokus på, få skabt fællesskab omkring.

Det er nødvendigt at få gang i sociale bevægelser, som vil kæmpe for forbedringer og stoppe afviklingen af velfærden. Socialdemokratiet og SFs mange reformer øger fattigdommen.

Fattigdomskonferencen den 5. april var derfor et super godt initiativ, som også blev et tilløbsstykke med over 100 deltagere – hjemløse, fattige, socialarbejdere, folk fra forskellige bevægelser, patientforeninger m.m.

Der var indlæg fra Socialrådgiver-foreningen, Lisbeth Zorning, David (hjemløs), og Syg i Svendborg om mange sider af fattigdommen i Danmark og ikke mindst af den kommunale elendighed, som gør alt for at tro det værste om folk og behandle dem derefter.

Ringe i vandet

Konferencen arbejdede efter indlæggene i forskellige workshop, med de sociale problemstillinger og forslag til aktioner/aktionsformer. Der var ikke megen plenum debat, eller afklaring af, hvor vil vi hen, hvad er formålet med konferencen, og hvad vil vi arbejde for kommer til at ske m.m.

Dog var der en væsentlig ting, som konferencen blev enig om: HOLD OP MED AT KALDE DET DER SKER PÅ CHRISTIANSBORG FOR REFORMER, KALD DET FOR HVAD DET ER: NEDSKÆRINGER!

Initiativtagernes plan er nu at samle arbejdspapirerne fra alle workshops og indkalde til ny samling inden grundlovsdag, da der arbejdes på en NEJ TIL FATTIGDOM-manifestation på grundlovsdagen.

Der blev rejst en del kritik mod oplægsholderen fra Socialrådgiverforeningen, hun kom til at stå for skud, som var hun kommunens repræsentant.

Socialrådgivere ønsker ikke den aktuelle udvikling, men de udsættes af regeringen/ledelsen for den samme mistro, og bindes på hoved og hænder af en usolidarisk lovgivning, som konstant ændres, og hvor kvaliteten er helt i bund.

Det er en fælles kamp, at bekæmpe nedskæringerne, uanset på hvilken side af bordet, vi befinder os.

Syg i Svendborg var et konkret og opløftende indslag i konferencens program. En relevant udvikling ville være, at det bredte sig som ringe i vandet: Ingen by i Danmark uden en SYG I X-BY.

Se også:
SAA 338: Uligheden stiger hurtigst i Danmark
SAA 338: Mand sætter ild til sig selv foran Brøndby Rådhus
SAA 338: Er Danmark stadig i en økonomisk krise?
SAA 338: Dagpengene er et åbent sår på regeringen
SAA 338: Thornings dagpengemassakre fortsætter

Flere artikler fra nr. 338

Flere numre fra 2014

Se flere artikler om emnet:
Fattigdom

Se flere artikler af forfatter:
Dorthe Nielsen

Siden er vist 1205 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside