Socialistisk Arbejderavis
Nr. 339 – 3. juni 2014 – side 16
Au pairs
Tålmodige, hårdtarbejdende, stille og billige
Christine Kyndi
... ellers kan man altid smide dem ud af Danmark
Hvis man som au pair bliver gravid under sit ophold i Danmark får man besked af myndighederne på at forlade Danmark inden 30 dage.
Da en undersøgelse i slutningen af april fastslog, at der ikke var lovhjemmel til det, stoppede beskæftigelsesminister Mette Frederiksen hjemsendelserne midlertidigt. Om hun vil søge at ændre loven, så hjemsendelserne kan genoptages, er endnu uklart.
Normalt er gravide beskyttet mod fyring. De har ret til barsel og økonomisk støtte – og børnene har ret til børnepenge og mange andre ting. Når de hjemsendes, mister kvinderne og deres barn disse rettigheder.
Au pairs må ikke have en familie. Den regel tvinger de kvinder, der bliver gravide, til at vælge mellem abort, hjemrejse eller at leve under jorden i Danmark.
Der er ca. 4.000 au pairs i Danmark. I første halvdel af 2013 henvendte 41 af dem sig til FOA med sager om graviditet eller abort.
Rendyrket racisme og kvindeundertrykkelse
Line Bale ejer “Au pair Agency Denmark”, som formidler kontakt mellem au pairs og værtsfamilier. Efter hjemsendelserne blev stoppet, vil hun betale 10.000 kr. til alle filippinske au pairs, som ikke bliver gravide under deres 2 års ophold i Danmark. Til avisen.dk siger hun:
“Filippinske piger vil gøre alt for at blive i landet, så vi tror, at det bliver et gigantisk problem. Derfor laver vi en bonus, som vil være attraktiv for dem, som kun tænker i penge ... Uden den risiko (for at miste pengene, red.) er der mange, som vil spekulere i det. En tur til byen, og så er hun måske blevet gravid. Det bliver jo katastrofalt.”
Overklassefænomen
Langt de fleste au pairs arbejder i “whisky-bæltet” for rige familier i store huse. De arbejder for 3.150 kr. om måneden plus kost og logi. Deres arbejdstid er (ifølge reglerne) max 30 timer om ugen, selv om en undersøgelse (lavet af Vanessa Agreda, som er au pair) viser at 80 pct. arbejder længere.
De fleste au pairs kommer fra Filippinerne. Om det tal siger Vanessa Agreda:
“Som jeg har hørt flere værtsmødre sige, er vi ... rigtig gode til at tale engelsk. Og så arbejder vi hårdt. Vi er tålmodige, og vi er stille.”
På papiret har au pair ordningen “kulturel udveksling” som formål. Reelt er det blevet en måde, hvorpå rige familier kan bruge underbetalt arbejdskraft til at passe huslige opgaver og børn.
Og selvom au pair’erne på papiret har visse rettigheder, bliver de ofte ikke overholdt. Deres udsatte situation gør det sværere at sige fra.
Faglig organisering forsøgt stoppet
For nogle år siden begyndte FOA at organisere au pair’erne, som indtil da ikke have nogen organisering. Jean Gocotano – som selv var au pair fra Filippinerne – spillede en afgørende rolle for at samle au pair’erne.
Hun blev valgt som talsperson og tilbudt job som organizer af FOA, da hendes au pair-stilling var udløbet. Men Jean fik afslag på sin ansøgning om opholdstilladelse, fordi myndighederne mente, at det job, hun skulle besætte, sagtens kunne varetages af andre fra et EU-land.
Efter en kampagne og klagesag fik Jean dog lov at blive i Danmark og organisere au pair’erne.
I dag er 400 au pairs organiseret – opbygningen af det netværk bliver afgørende for at gøre op med de ekstremt undertrykkende vilkår, som disse kvinder arbejder under.
Se også:
SAA 339: Ingen nationale svar på “social dumping”
SAA 339: Kamp mod underbetaling på gartneri Rosa
SAA 339: Stadig ingen overenskomst på Letz Sushi
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe