Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 339 – 3. juni 2014 – side 11

Ingen nationale svar på “social dumping”

Charlie Lywood

Socialister må forsvare "arbejdskraftens frie bevægelighed". Charlie Lywood forklarer hvorfor.

EU’s regler om arbejdskraftens frie bevægelighed, som er en følge af kapitalens frie bevægelighed, kan ses på to måder.

Det kan opfattes som noget, som giver den enkelte retten til at søge arbejde og et bedre liv overalt i Europa, og dermed et gode for arbejderklassen generelt set. Det kan vi som socialister kun gå ind for.

På den anden side opfattes denne ret i krisetider som en trussel mod den nationale arbejderklasse, som måske bliver underbudt af arbejdere fra andre lande, som er villige til at sælge deres arbejdskraft billigere.

Hvordan skal socialister agere i dette dilemma?

“Social dumping”

Det ene svar, som kommer fra den progressive og venstreorienterede del af fagbevægelsen, herunder Enhedslisten, tager udgangspunkt i det, de kalder “social dumping” eller endnu værre “velfærds-turisme”.

Svaret er så at forsøge at lovgive gennem folketinget for at forhindre dette. Herunder at stemme imod EU’s regler om lige velfærdsydelser til alle, som har lovligt ophold i medlemslandene.

Eller i forhandlinger med arbejdsgivere om kædeansvar overfor underentreprenører eller leverandører, således at der skal gælde de overenskomster, som er gældende på det danske arbejdsmarked.

Problemet opstår, hvis lovgiverne i Folketinget eller arbejdsgiverne ikke vil spille med.

Til alle tider har arbejdsgivere og lovgivere, hvis klassekamps-forholdene tillod det, udnyttet forskellige dele af arbejderklassen til at sænke lønnen for andre dele.

Kollektiv kamp

Svaret fra socialister er, at vi må bruge kampmidler som strejke og blokade til at forhindre denne udnyttelse. Vi må rejse parolen om, at vi alle – uanset hvilket land vi kommer fra – har en fælles interesse i at stå sammen.

Det er bestemt ikke den nemmeste vej. Men alternativet er at indtage positioner som “danske jobs til danske hænder”, hvor man forsøger at appellere til arbejdsgiveres “national-sind” for at opnå sine krav.

Det er lidt som at tisse i bukserne for at holde varmen, da den samme parole kan bruges til at sænke løn og velfærd for at “redde” virksomheden fra at flytte til udlandet. Som det fx er tilfældet med Danish Crown.

Truslen fra østeuropæiske arbejdere bruges til at få os til at se det forkerte sted hen. Som før med muslimhetzen, som skulle få os til at tro, at hvis bare “de” ikke var der med deres mærkelige skikke, så gik det godt og harmonisk uden kriminalitet og social uro.

Ja til åbne grænser

Nu vil stærke kræfter have os til at frygte, at østeuropæere tager vore jobs og vores velfærd, alt imens regering efter regering forringer vores velfærd og arbejdsvilkår.

Hver gang politikere og medier kommer med sager, hvor udenlandske arbejdere “koster skatteyderne” nogle få millioner, så har arbejdsgiverne og de rige kostet skatteyderne lige så meget – bare i milliarder i stedet for i millioner.

Det hedder "del og hersk" og er lige så gammelt som klassesamfundet. Mens vi slås mod hinanden, så kan de rige grine hele vejen til banken.

Derfor må socialister være klare i spyttet: Det hjælper os ikke i kampen mod dårlige løn- og arbejdsforhold at begrænse udenlandske arbejderes ret til at søge arbejde i Danmark. Eller begrænse deres ret til børnecheck og andre velfærdsydelser.

Tværtimod må vi forsvare alle arbejderes ret til at søge lykken, hvor man tror, man kan finde den – og så forsøge at inddrage så mange som muligt i en kollektiv og solidarisk kamp mod velfærdens virkelige fjender: Arbejdsgivere, regeringer og borgerlige ideologer.

Se også:
SAA 339: EU-valg: Nej til angreb på velfærd
SAA 339: EU-valg: Venstrefløjen går også frem
SAA 339: Au pairs: Tålmodige, hårdtarbejdende, stille og billige
SAA 339: EU-valg: Irland: Et stort skridt frem for venstrefløjen
SAA 339: EU-valg: Spanien: Indignados kommer i EU-parlamentet
SAA 339: EU-valg: Frankrig: En sejr for fascisterne
SAA 339: Demonstrationer mod Front National over hele Frankrig

Flere artikler fra nr. 339

Flere numre fra 2014

Se flere artikler af forfatter:
Charlie Lywood

Siden er vist 1755 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside