Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 339 – 3. juni 2014 – side 10

EU-valg

Venstrefløjen går også frem

Charlie Lywood

Selv om den helt store sejrherre i Danmark ved EU-valget var Dansk Folkeparti med over 26 pct. af stemmerne, så har venstrefløjen fået et næsten lige så godt valg.

Tilsammen har Folkebevægelsen mod EU med 8 pct. og SF med 11 pct. fået næsten 20 pct. af stemmerne.

Derimod er alle de partier, som er forbundet med krisepolitikken i EU (og herhjemme), gået tilbage. Valget var først og fremmest en protest imod den nyliberalistiske politik.

SF’s fremgang

SF’s fremgang er bemærkelsesværdig. I meningsmålingerne står SF til at få omkring 5 pct. af stemmerne. Ved EU-valget har de fået over det dobbelte.

Dels synes SF at være præmieret efter at være trådt ud af regeringen i forbindelse med DONG-salget. Dels repræsenterer SF et socialistisk ansigt i EU – og for mange et mere tydeligt socialistisk ansigt end Folkebevægelsen mod EU.

Også Folkebevægelsen er gået lidt frem. Hvis du er venstreorienteret og imod EU, så stemmer du her. Det viser, at op mod 20 pct. af befolkningen har forkastet den førte krisepolitik.

Problemet er snarere: Hvordan vendes denne vrede og modstand til kamp? Så de bekymrede vælgere, som nu ser til Dansk Folkeparti, kan få et andet synligt alternativ end DF.

Det er nødvendigt. Selv om vælgernes opbakning til DF i øjeblikket er passiv, så vil folk, der har stemt DF i protest, begynde at lytte mere til Messerschmidt og Thulesen Dahl. Det betyder, at der kan vokse racistiske strømninger i ly af denne valgsejr.

Modstand styrker venstrefløjen

Nøglen til at undergrave faren fra højre er, at der bygges modstand i arbejderklassen – både imod den førte nyliberalistiske politik og angrebene mod østeuropæere og andre.

Det ser vi tydeligt, hvis vi kigger ud over Europa: I lande som Grækenland, Spanien, Portugal m.fl. har der været store kollektive protester mod krisepolitikken. Og det er samtidig i disse lande, at venstrefløjen går mest frem.

Udfordringen for dem, der har stemt SF eller Folkebevægelsen, er at finde sammen andre steder end som sedler i en stemmeboks – fx i en fagforening, en studieorganisation, en anti-racistisk bevægelse eller et eller andet selvorganiseret.

Det er, når vi mødes i øjenhøjde, at det er muligt at diskutere, hvordan vi bygger modstand – og slår truslen fra højre tilbage.

Se også:
SAA 339: EU-valg: Spanien: Indignados kommer i EU-parlamentet
SAA 339: EU-valg: Irland: Et stort skridt frem for venstrefløjen
SAA 339: EU-valg: Nej til angreb på velfærd
SAA 339: Ingen nationale svar på “social dumping”
SAA 339: Demonstrationer mod Front National over hele Frankrig
SAA 339: EU-valg: Frankrig: En sejr for fascisterne

Flere artikler fra nr. 339

Flere numre fra 2014

Se flere artikler om emnet:
EU-valg

Se flere artikler af forfatter:
Charlie Lywood

Siden er vist 1377 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside