Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 339 – 8. juni 2014 (Kun online)

EU-valg

Irland: Et stort skridt frem for venstrefløjen

John Molyneux

De seneste EU- og lokalvalg i Irland, der blev afholdt 23. maj, viste, at venstrefløjen gør store fremskridt, og gav bevis for en væsentlig radikaliserings-proces i den irske arbejderklasse.

I mere end 80 år har politik i Republikken Irland været fuldstændigt domineret af to konservative borgerlige partier, Fianna Fail og Fine Gael. Den ledende rolle blev spillet af Fianna Fail, som har formået at fastholde en betydelig støtte i arbejderklassen og har været regeringsparti i 61 af 79 år mellem 1932 og 2011.

Det økonomiske krak i 2008, under Fianna Fails ledelse, og parlamentsvalget i februar 2011 ændrede dette fundamentalt. I det værste nederlag nogensinde for et siddende regeringsparti i Irland blev Fianna Fail reduceret fra det største til det tredjestørste parti i Dáil, det irske parlament.

I 1997 havde det fået 50,6 procent af stemmerne og vundet 84 ud af 148 mandater. I 2007 fik det 41,6 procent og 77 mandater. I 2011 faldt dets andel af stemmerne til 17,4 procent, og det fik kun 20 pladser. I Dublin fik People Before Profit (Mennesker før profit) og Socialist Party tilsammen fire TD’er (parlamentsmedlemmer) mod kun én til Fianna Fail.

Mod nedskæringer

Men i 2011 var det især Fine Gael og Labour, der nød godt af sammenbruddet i Fianna Fail, med henholdsvis 36,1 procent (76 mandater) og 19,4 procent (37 mandater). For Labour udgjorde dette næsten en fordobling af dets stemme- og mandattal. Dette blev opnået med at snakke venstreorienteret og ved at overbevise et stort antal arbejdere om, at de ville beskytte dem mod Fine Gaels barske nyliberalistiske politik. De endte med at danne en koalition og undlod at give nogen beskyttelse overhovedet. Den 23. maj betalte de prisen.

Efter en meget lovende massekampagne i 2012, hvor folk nægtede at betale den nye husholdningsskat, relancerede regeringen den som en ejendomsskat, og ved at tyrannisere og true folk var den i stand til at få de fleste mennesker til at give efter og betale. Men valget så arbejderklassen tage sin hævn, hvor den straffede Fine Gael og splintrede Labour.

Fine Gael har sin base i overklassen og den øvre middelklasse, som støtter nedskæringer, og som det holdt fast i, mens Labours arbejdervælgere deserterede i massevis. Ved lokalvalgene mistede Labour, trods skammelig støtte fra hovedparten af ??fagforenings-bureaukratiet, 81 af sine 132 byrådspladser og faldt til kun 7,1 procent af stemmerne.

Sinn Fein

Den store overskrift var den store fremgang for Sinn Fein og for “uafhængige”. Skiftet til Sinn Fein var landsdækkende og resulterede i, at de vandt tre pladser ud af 11 ved EU-valget i Syd-Irland, en i hver af de tre valgkredse, plus en i Nordirland. Ved lokalvalgene erobrede Sinn Fein 103 pladser og nåede op på i alt 155 i Syd, hvilket gør dem, når Nord tælles med, til det største parti på øen Irland.

Her er det vigtigt at forstå, at selv om Sinn Fein er et nationalistisk parti, der støtter irsk kapitalisme, som det fremgår af deres gennemførelse af nedskæringer i Nord, har de i Syd konsekvent placeret sig verbalt til venstre for Labour og har en stærk base i den manuelle arbejderklasse. Stemmerne til Sinn Fein i Syd var klart stemmer til venstre og mod nedskæringer, og de synes ikke at have været meget påvirket af den politisk motiverede anholdelse af Gerry Adams under valgkampen.

Fremgangen for ??de uafhængige, der fik omkring 30 procent af stemmerne – mere end nogen enkelt parti – er et mere komplekst fænomen, fordi “uafhængige” kommer i alle former og størrelser. Nogle er tydeligt højrefløj eller ex-Fianna Fail eller tidligere Labour, som opgiver deres partitilhørsforhold for at redde deres mandater, men de fleste hælder til venstre.

Den yderste venstrefløj

Som det vigtigste indeholdt stemmerne for de såkaldte uafhængige spektakulære resultater for den yderste venstrefløj.

People Before Profit, hvoraf det irske Socialist Workers Party udgør en vigtig del, øgede antallet af kommunalbestyrelses-medlemmer fra 5 til 15. Dette omfattede en enormt vigtig sejr for Gerry Carroll i West Belfast – Gerry Adams’ hjemmebase. Samtidig øgede Anti-Austerity Alliance (Anti-Nedskærings-Alliancen), der er forbundet med Socialist Party, deres mandater fra 6 til 14 og vandt desuden et suppleringsvalg til parlamentet i Dublin West.

Den irske arbejderklasse er koncentreret i Dublin, og det var i Dublin at svinget til venstre var mest markant. I Dublins EU-valgkreds vandt Sinn Fein nemt valget med en svagt venstre-uafhængig på andenpladsen, mens Fine Gael-kandidaten kun lige slog De Grønne i kampen om 3. pladsen. Kandidaterne fra det yderste venstre – Paul Murphy for Socialist Party og Brid Smith fra People Before Profit – blev begge støttet af Unite-fagforbundet, og begge gjorde det godt med henholdsvis 8,5 procent og 6,8 procent sammenlignet med 7,3 procent til Labour.

Ved lokalvalgene gik People Before Profit fra en til fem pladser i Dublins Byråd og yderligere syv i omegns-kommunerne. To People Before Profit-kandidater, Brid Smith og John Lyons, fik over 2000 første-valgs-stemmer. (I mange især engelsk-talende lande, inkl. Irland, kan man stemme på flere prioriterede kandidater. Hvis éns første-prioritet ikke opnår valg, overføres stemmen til anden-prioritet osv.; ovs.anm.)

En konsekvens af disse fremragende resultater var, at Eamon Gilmore, leder af Labour-partiet, hurtig trådte tilbage. Men det vil være meget mere vigtigt, hvis disse valgsejre og nederlagene til de to regeringspartier styrker tilliden blandt arbejdere og udmønter sig i modstand på gulvplan. Alle People Before Profit-byrådsmedlemmer er fast besluttet på at bruge deres poster på at hjælpe til, at det sker.

Oversat fra en artikel i det kommende nummer af Socialist Review, socialistreview.org.uk, af Jørn Andersen

Se også:
SAA 339: EU-valg: Venstrefløjen går også frem
SAA 339: EU-valg: Spanien: Indignados kommer i EU-parlamentet
SAA 339: EU-valg: Nej til angreb på velfærd
SAA 339: Ingen nationale svar på “social dumping”
SAA 339: EU-valg: Frankrig: En sejr for fascisterne
SAA 339: Demonstrationer mod Front National over hele Frankrig

Flere artikler fra nr. 339

Flere numre fra 2014

Se flere artikler om emnet:
EU-valg
Krise og modstand - Irland

Se flere artikler af forfatter:
John Molyneux

Siden er vist 2281 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside