Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 341 – 10. oktober 2014 – side 8

Lærerne klar til solidaritet ved OK15

Anne A. Lange

Frygten for hårde angreb ved overenskomstforhandlingerne i 2015 får lærerne til at forberede støtte til andre grupper i tilfælde af konflikt.

På lærernes kongres i begyndelsen af september blev det bl.a. vedtaget, at “Konfliktberedskabet skal udformes således, at det også kan indgå i en samlet planlægning af aktionsmuligheder for de øvrige lønmodtagerorganisationer på de offentlige arbejdsgiveres område.”

Kommunernes Landsforening har allerede afsløret, hvem der er det næste mål i deres normaliseringstogt mod det offentlige. SoSu’er og pædagoger skal iflg. KL efter OK15 have lige så normale arbejdstidsaftaler som lærerne fik i 2013.

“Sker det, skal vi andre bakke op. Den fælles styrke er helt afgørende. Vi var glade for den opbakning, vi fik fra andre organisationer under lockouten, men det kunne have været endnu bedre. Lærerne har følt på egen krop, hvad støtte betyder,” siger Anders Bondo i et interview til Arbejderen.

Han fortsætter: “Vi vil være godt forberedte og have hele paletten parat. Og vi har stadig ganske betydelige midler i strejkekassen, mere end vi brugte i 2013.”

Blod på tanden

Og det kan blive nødvendigt, for siden sejren over lærerne har KL fået blod på tanden. Og deres drømme handler ikke bare om arbejdstiden.

På KTO’s startkonference til OK15 fremlagde Michael Ziegler (chefforhandler for KL) sine målsætninger. De indeholder bl.a. en modernisering af TR-rollen:

“Vi ønsker at gå fra en rettighedskultur til en dialogbaseret kultur, når det gælder nye overenskomster.” Og:

“TR’s rolle som vogter af, at overenskomsten bliver overholdt, er gammeldags. Moderne arbejdsgivere forventer også mere moderne medarbejdere – som er mere fokuserede på at finde løsninger frem for at finde fejl.”

KL ønsker desuden et kritisk blik på overenskomsterne: “Vi lægger bl.a. op til at følge anbefalingerne fra Produktivitetskommissionen om at gøre overenskomsterne mere smidige, fleksible og effektive.”

Vi kan kun stoppe disse angreb ved at opbygge en fælles styrke. Lærernes beslutning om at stå sammen med andre grupper i fremtiden er et skridt i den rigtige retning.

Ordbog

KL: Kommunernes Landsforening, dvs. de kommunale arbejdsgivere.

TR: tillidsrepræsentant

KTO: Fagligt forhandlingsfællesskab for Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte

Se også:
SAA 341: OK15: KL vil angribe pædagoger og sosu’er
SAA 341: Dagpengeløsning Nu!
SAA 341: Letz NOT Sushi
SAA 341: Lindø Industripark: Med 3F til aktion for et dumpingfrit Danmark
SAA 341: Skejby: Folketings-udvalg mødt af faglig aktion
SAA 341: Fiktivt selvmord på Christiansborg Slotsplads

Flere artikler fra nr. 341

Flere numre fra 2014

Se flere artikler om emnet:
Danmarks Lærerforening
Overenskomst 2015
Faglig kamp (DK): Lærere

Se flere artikler af forfatter:
Anne A. Lange

Siden er vist 1205 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside