Socialistisk Arbejderavis
Nr. 341 – 10. oktober 2014 – side 9
Skejby
Folketings-udvalg mødt af faglig aktion
Hans Jørgen Vad
Da Folketingets beskæftigelsesudvalg den 11. september besøgte Århus, blev en faglig aktion mod social dumping en del af programmet.
Selv om det næppe var udtænkt i Beskæftigelsesministeriet, var det et festligt indslag på en lidt kedelig tur – i det mindste for udvalgets røde del. Det er jo ikke hver dag, at 400 bygningsarbejdere til “fagligt møde” følger et udvalg rundt i Århus!
Men baggrunden for aktionen er ellers alvorlig nok. Det handler om 70 østeuropæiske bygningsarbejdere på Skejby-projektet, som er tvunget ned i løn. Nemlig fra 127 kr., som der var lavet overenskomst om, til mindstelønnen på 116 kr. Rygter siger endda helt ned til 70-75 kr. i timen pga. modkrav, som ikke fremgår på lønsedlen.
Det kører der nu en faglig sag på med et millionkrav, hvor manglende feriepenge mv. også indgår. Men før den er afsluttet, kan arbejdspladserne for længst være nedlagt. Så bliver afgørelsen uden virkning og standser ikke løndumpingen. Og hvis man ikke er med i fagforeningen, får man heller ingen erstatning.
- Jeg fatter ikke, at sager om løndumping ikke kører som hastesager, som ved strejker, siger en bygningsarbejder, som Socialistisk Arbejderavis har talt med.
- Dernæst er det svært at bevise, hvor meget de østeuropæiske arbejdere er underbetalte, hvis det ikke står på lønsedlen. Især når mange er bange for at stå frem, da de risikerer at blive fyret.
Kædeansvar
Når der slet ikke burde være en sådan sag, er det fordi der er kædeansvar i Region Midtjylland, og der ellers er ordnede fagforeningsforhold på arbejdspladsen.
- Men det er jo ikke meget værd, hvis folk i praksis bliver underbetalt, og fagforeningen ikke kan gøre noget ved det, før det er for sent, fortsætter bygningsarbejderen.
Aktionen viste med den store deltagelse ellers et langt større sammenhold end forventet. Et indtryk, som forstærkes af, at 200 har skrevet under på en protest-udtalelse.
Spørgsmålet er, om det lægger nok pres på regionen og fagforeningen, så problemet bliver løst?
- Vi må kræve, at den slags sager hastebehandles. Derudover kunne jeg godt tænke mig, at fagforeningerne var mere til stede på en så stor byggeplads. Fx med en skurvogn med fast mødetid, der kunne gøre det lettere at dokumentere, når der opstår problemer. Endelig må vi kræve at regionen holdes fast på, at firmaer, der ikke lever op til kædeansvaret, straks smides ud, slutter han.
Det forlyder fra folk i Enhedslisten, at sagen snarest vil komme op i regionsrådet, ligesom den også forfølges i fagforeningen.
Se også:
SAA 341: Lindø Industripark: Med 3F til aktion for et dumpingfrit Danmark
SAA 341: RacismeFri By: Demonstration: “Vi står sammen mod splittelse og racisme”
SAA 341: “Meld en østeuropæer” meldt for racisme
SAA 341: Sverige efter valget: Behov for anti-racisme og klassepolitik
SAA 341: Lærerne klar til solidaritet ved OK15
SAA 341: OK15: KL vil angribe pædagoger og sosu’er
SAA 341: Ja til åbne grænser
SAA 341: Fiktivt selvmord på Christiansborg Slotsplads
SAA 341: Letz NOT Sushi
SAA 341: Dagpengeløsning Nu!
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe