Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 341 – 10. oktober 2014 – side 8

Lindø Industripark

Med 3F til aktion for et dumpingfrit Danmark

Lene Junker

3F’s landsdækkende kampagne mod social dumping og løndumping nåede til Lindø Industripark i Munkebo en tidlig morgen i starten af oktober.

De sidste 4 måneder har aktivister fra aktionsgruppen “Solidaritet eller Frit Fald” og facebookgruppen “Begge sider af Lindøværft” delt informationsmateriale ud foran Lindø Industripark.

Det er reparationsværftet Fayard, hvis underleverandører beskæftiger polsk arbejdskraft til 54 kr. i timen. De arbejder 12 timer i døgnet alle ugens 7 dage. Der bliver sørget for kost, logi og transport til dem, som de selv betaler for af deres løn.

Jeg har talt med polakker, som fortæller dette. Og andre har set kontrakter, som fortæller samme historie. Men ingen tør stå frem og fortælle det offentligt.

Siden er 3F Østfyn gået ind i sagen. Faglig sekretær Per Jespersen har længe uden held forsøgt at få et møde med Fayards ledelse. Men da 3F-aktionen forleden torsdag blev omtalt i Kerteminde avis og i facebookgruppen, så kom der et møde i stand samme dag.

Godt modtaget

Aktionen samlede omkring 20 folk – en fin blanding af officielle 3F-repræsentanter, tidligere værftsarbejdere og sympatisører. Der var 3F’s røde fane, kampagnemateriale for DUMPINGFRIT DANMARK og materiale på polsk.

Arbejderne på Lindø Industripark tog rigtig godt imod os og materialet.

Det samme gjorde de polske arbejdere, vi kom i kontakt med. De fleste blev dog denne morgen kørt helt ind gennem porten, så de ikke kunne komme til at tale med os.

Mødet mellem 3F og Fayard blev afholdt. Per Jespersen, ny faglig sekretær i 3F Østfyn, siger, han er glad for at være kommet i dialog med Fayard om deres underleverandører. Han opfordrer til at man kontakter 3F, hvis man selv er ramt af løndumping eller kender nogen, som er.

Der gøres et godt og vigtigt stykke arbejde af 3F og faglige aktivister mange steder. Og det skal fortsætte. Det er dog også nødvendigt, at de andre faglige organisationer kommer mere synligt ind i kampen.

Den mest effektive måde at komme løndumping til livs er at organisere kollektive aktioner på arbejdspladserne. Det har 60 polske bygningsarbejdere på Metrobyggeriet i København fornylig gjort. Og bygningsarbejderne på Skejby Sygehus ved Århus strejkede i protest mod løndumping i sidste måned.

Kræv kædeansvar

Men det fælles krav for at undgå løndumping handler om at indføre kædeansvar. Så bliver ansvaret for, at overenskomsterne overholdes, placeret hos det firma, som har ordren.

Kædeansvar vil booste kampen mod løndumping. Det kan aftales lokalt, ved de centrale overenskomster, eller det kan besluttes politisk.

Dernæst må der kæmpes for en langt højere fælles mindsteløn, sådan at udenlandske bygningsarbejdere ikke kan spises af med en mindsteløn, som kun er halvdelen af den løn, som danske kollegaer kan forhandle sig frem til på akkord.

Se også:
SAA 341: Ja til åbne grænser
SAA 341: Letz NOT Sushi
SAA 341: “Meld en østeuropæer” meldt for racisme
SAA 341: Skejby: Folketings-udvalg mødt af faglig aktion
SAA 341: Fiktivt selvmord på Christiansborg Slotsplads
SAA 341: RacismeFri By: Demonstration: “Vi står sammen mod splittelse og racisme”
SAA 341: Sverige efter valget: Behov for anti-racisme og klassepolitik
SAA 341: Dagpengeløsning Nu!
SAA 341: Lærerne klar til solidaritet ved OK15
SAA 341: OK15: KL vil angribe pædagoger og sosu’er

Flere artikler fra nr. 341

Flere numre fra 2014

Se flere artikler af forfatter:
Lene Junker

Siden er vist 1463 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside