Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 341 – 10. oktober 2014 – side 13

Enhedslistens græsrodskonference

Jørn Andersen

“Græsrods-konferencen” 27. september samlede ca. 100 medlemmer og viste, at EL’s venstrefløj stadig er i stand til at samle en betydelig del af de aktive i EL.

Konferencen bestod af en indledende og en afsluttende debat. Imellem dem 6 workshops: Det faglige, internationalismen, civil ulydighed, aktivisme, byrådsarbejde og forholdet til Socialdemokratiet blev sat til debat. I de fleste af grupperne var der gode diskussioner.

Men bagefter var det svært ikke at reflektere over, hvad konferencen skulle bruges til. I hvilket regi skulle der følges op på diskussionerne i workshops’ene?

Workshops’ene var helt sikkert et godt forsøg på at puste liv i diskussioner, der ikke fylder så meget i EL. Men hvis vi først skal mødes igen om et år, så er det svært at bruge hinanden i mellemtiden til at styrke en anti-kapitalistisk og aktivistisk linje på venstrefløjen. Det gøres ikke ved at samles én gang om året.

Realiteten var, at det ikke var “græsrødderne” i EL, der samledes, men – som Mikkel Warming ganske rigtigt sagde i den indledende debat: Det var EL’s politiske venstrefløj.

Svækket venstrefløj

Måler man konferencen med dén målestok, var resultatet ikke imponerende.

Sidste års konference samlede 180 mennesker. I år var der 100. Men hvis de hundrede mennesker havde brugt weekenden på at afklare sig om, hvor man er uenige med EL’s parlaments-overfokuserede politik, så kunne konferencen have været et vigtigt skridt fremad.

I stedet for at diskutere ‘statsopfattelse’ med Mikkel Warming, som man på forhånd vidste, at de fleste er grundlæggende uenig med, ville det have været langt mere frugtbart at diskutere indbyrdes.

Det er ikke nok at vide, at man er uenig med den herskende linje i EL, hvis man ikke er i stand til at formulere et alternativ.

Den manglende vilje til at begynde at formulere et kollektivt projekt er desværre ikke kun et problem for deltagerne på konferencen.

Det er først og fremmest et problem for de langt flere, der søger et alternativ til EL’s projekt om at “trække regeringen til venstre”.

Se også:
SAA 341: Venstrefløjen i krise?

Flere artikler fra nr. 341

Flere numre fra 2014

Se flere artikler om emnet:
Enhedslisten

Se flere artikler af forfatter:
Jørn Andersen

Siden er vist 2995 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside