Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 342 – 7. januar 2015 (Kun online)

Angrebet i Frankrig

Fordøm terrorismen og bekæmp racismen

IS/U

Alle socialister bør fordømme angrebet på det anti-religiøse og islamfjendske franske satireblad Charlie Hebdo i Paris. Men angrebet må ikke bruges til at oppiske endnu mere islamofobi og fremmedhad.

UAF protest, North London 2013

Protest mod en tidligere anti-muslimsk kampagne. Her fra Nordlondon i 2013.

Når forfærdelsen over angrebet begynder at give plads til eftertanke, kan man passende starte med også at mindes de mange 100.000’er, der gennem de seneste 15-20 år har mistet livet i krige, som USA, Frankrig og Danmark har medansvar for.

Alene inden for den seneste uge har USA’s droneangreb i Pakistan og den USA-støttede afghanske hær dræbt mere end dobbelt så mange mennesker som dem, der blev dræbt i Paris – uden at det overhovedet er blevet bemærket i den danske og internationale presse eller af mainstream-politikere.

Når vi samtidig ud over Europa ser en forstærket islamfjendsk kampagne, som de samme krigs-politikere håber at kunne bruge til at vinde valg på, så skal man ikke undre sig over, at nogle få bliver så desperate, at de bruger desperate midler til at slå igen.

Mod terrorisme

Socialister tager afstand fra terror. Nogle få desperate mennesker med Kalashnikov’er kan hverken stoppe islamofobien i Europa eller oliekrigene i Mellemøsten.

Den slags angreb gør det kun alt for nemt for magthavere, politikere og medier at misbruge almindelige menneskers berettigede forfærdelse over angrebene til at skrue endnu mere op for den islamfjendske propaganda. Eller til, som efter 11. september 2001, at starte nye blodige krige.

Det store flertal af almindelige arbejdere, studerende osv. er også imod den stigende racisme og mod USA’s krige i Mellemøsten.

Mobilisér mod racisme og islamofobi

I stedet for at kaste dem i armene på fremmedfjendske politikere, som terrorismen gør, så bør socialister gøre alt for at mobilisere dem til aktive protester og demonstrationer mod racismen – og mod de mange angreb på solidaritet og velfærd, som politikernes racisme bruges til at dække over.

Én ting er, at nazistiske og højreradikale kræfter – som vi senest har set i Tyskland og Sverige – forsøger at udnytte “pæne” politikeres racisme og islamofobi til at erobre en plads i det politiske rum. Men i Danmark har de hidtil ikke haft held til det.

Hovedproblemet i Danmark er ikke disse små nazistiske og højreradikale grupper, men racismen fra “pæne” politikere fra Dansk Folkeparti til Thorning-regeringen.

Deres racisme kan kun stoppes ved at gøre den upopulær. Det betyder at involvere de mange, som er trætte af nedskæringer, politiker-svigt og racisme, aktivt i brede demonstrationer og protester.

Hvis muslimer, jøder, kristne, ikke-religiøse, sorte, hvide osv. står sammen om at sige nej til politikernes del-og-hersk-politik, så kan racismen tvinges på retræte.

21. marts

Det starter med at støtte alle protester mod racisme, islamofobi og fremmedhad i de kommende uger.

Dernæst: Vær med til at mobilisere til de demonstrationer, der er ved at blive planlagt i en række byer 21. marts – på FN’s internationale dag mod racediskrimination og på opfordring fra den græske anti-racistiske og anti-fascistiske bevægelse, KEERFA.

Internationale Socialister, 7. januar 2015

 

Forsvar ytringsfriheden

Socialister forsvarer ytringsfriheden – også for holdninger vi ikke bryder os om.

Den eneste undtagelse er nazister, der organiserer for at forhindre muslimer og andre mindretal i også at kunne bruge deres ytringsfrihed.

Hvis de kom til magten, ville det ikke kun ramme mindretal, men fagforeninger, venstrefløjen og selv liberale borgerlige.

Derfor siger vi: Plads til alle, der gi’r plads til alle.

Det franske satireblad, Charlie Hebdo, er ikke et nazistisk blad. Nogle af dets skribenter opfatter endda sig selv som venstreorienterede.

Men de har gjort det til et varemærke at angribe religiøse mindretal, der i forvejen er forfulgte. Det er hverken progressivt eller venstreorienteret, men dybt foragteligt – og bladet spiller i praksis en racistisk rolle.

Men det er ingen undskyldning for angrebet på Charlie Hebdo. Deres holdninger skal mødes med modargumenter og med protester og demonstrationer, ikke med vold.

Pia Kjærsgårds hykleri

Mens politikere fra venstre til højre kalder til forsvar for “ytringsfrihed og vestlige værdier”, snakker Pia Kjærsgaard mere åbenmundet om, hvordan det skal ske:

“Et første naturligt skridt vil være at lukke moskéer, hvorfra der prædikes had og rekrutteres ‘hellige mordere’. Samtidig skal alle, som deltager i Islamisk Stats dødsbrigader, øjeblikkeligt miste deres danske statsborgerskab, ligesom vi skal udvise imamer og andre, som opfordrer til angreb på vesten og vores frihed.”

Politikere, der forsvarer retten til racistisk hetz, er dårlige garanter for ytringsfriheden.

Som arbejdere, især åbentmundede tillidsfolk og offentligt ansatte, har erfaret i årtier:

Ytringsfriheden er kun en ret, når der kæmpes for den af en aktiv arbejderbevægelse. Ellers er den kun ytringsfrihed for magthaverne.

Hent udtalelse og artikel om ytringsfrihed som PDF.
Print på begge sider og fordel til folk, du kommer i snak med.

Se også:
SAA 342: Efter attentaterne i København: Fordøm attentaterne, og stå sammen mod magthavernes racisme
SAA 342: Frankrig efter Charlie Hebdo-angrebet
SAA 342: Lørdag den 21. marts: International demonstration mod racisme
SAA 342: Velkommen til flygtninge og indvandrere
SAA 342: Racisme og islamofobi

Flere artikler fra nr. 342

Flere numre fra 2014

Se flere artikler om emnet:
Terrorisme
Krigen mod terror 2001-?
Racisme

Se flere artikler af forfatter:
IS/U

Siden er vist 3272 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside