Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 342 – 16. februar 2015 (Kun online)

Efter attentaterne i København

Fordøm attentaterne, og stå sammen mod magthavernes racisme

IS/U

Ligesom socialister og humanister for godt en måned siden fordømte attentaterne i Paris, så fordømmer vi attentaterne mod et debatmøde og en jødisk synagoge i København i lørdags.

UAF protest, North London 2013

Protest mod en tidligere anti-muslimsk kampagne. Her fra Nordlondon i 2013.

Dengang advarede vi om, at attentaterne i Paris ikke måtte bruges til at oppiske endnu mere islamofobi og fremmedhad.

Ikke nok at fordømme

Forløbet efter Paris-attentaterne viser, at det ikke er nok at fordømme.

Blot i den første uge efter attentaterne i Paris blev der i Frankrig registreret flere angreb på muslimer og andre minoriteter end i hele 2014. Mange muslimer var bange for at tale åbent, eller endda for at gå ud på gaden.

Det er præcist det samme, vi hører fra muslimske kolleger og medstuderende i København i dag. Forældre forsøger at holde deres teenagesønner og -døtre inden døre.

De gør det af angst for, at deres børn skal blive ramt af reaktionen fra folk, der har accepteret politikeres og mediers forklaring om, at attentaterne udtrykker en kamp mellem vores “frie” samfund og “reaktionære mørkemænd”. At enhver muslim alene i kraft af sin religion eller enhver “fremmed” i kraft af sit udseende er en mulig mistænkt i “kampen mellem civilisationer”.

Behov for forklaringer

Efter attentaterne i Paris var danske politikere fra hele det politiske spektrum enige om at fordømme – og om at der ikke var brug for forklaringer. “De hader vores samfund,” var statsministeren, oppositionslederen og det øvrige politiske spektrum enige om, var forklaring nok.

Men hvis ikke attentater som i Paris og København blot skal føre til endnu mere racisme – uanset om den er rettet mod jøder, muslimer eller “fremmede” i almindelighed – så er der brug for bedre forklaringer.

De fleste, også muslimer, ville nok nøjes med et overbærende smil eller at trække på skuldrene, hvis det blot var nogle få satiretegnere, der latterliggjorde muslimer og deres religion.

Men med over 10 års krige, der med dansk hjælp har dræbt 100.000’er i Mellemøsten, er sammenhængen en anden.

Og når krigene er forsøgt retfærdiggjort af en racisme, der dæmoniserer muslimer (og ikke kun kommer fra Dansk Folkeparti), så er “uskyldige” tegninger blot endnu mere benzin på den racisme, hvis sprogbrug mainstream-politikere som Thorning og Løkke nægter at udfordre.

Hånen, spotten og latterliggørelsen foregår ikke i et ellers lige og retfærdigt samfund. Det foregår i et samfund, der er mærket af krig, racisme og omfordeling fra fattig til rig.

Sammenhold mod krig, racisme og nedskæringer

At insistere på andre forklaringer end magthavernes er ikke at undskylde eller bortforklare. Det er at insistere på, at der er behov for et andet sammenhold end magthavernes “nationale sammenhold”.

De mange tusinder, der i aften over hele landet vil demonstrere mod attentaterne, må ikke ende med at blive taget som gidsler for politiker-forklaringer.

De samme politikere, som har ført Danmark i krig. Som i årevis har bidraget til at gøre muslimer og “fremmede” til syndebukke. Og som især de seneste år har skærpet uligheden og den sociale elendighed i samfundet.

Der er brug for et andet sammenhold: Sammenhold blandt det store flertal af befolkningen, som er ramt af politikernes nedskæringer eller racisme.

21. marts: Flygtninge og muslimer er velkomne!

Et sådant sammenhold fra bunden forudsætter, at vi starter med entydigt at tage afstand fra den racisme, antisemitisme og islamofobi, som magthaverne bruger til at splitte os med.

Det er forudsætningen for at skabe den styrke, der kan slå racismen, krigspolitikken og nedskæringerne tilbage.

Derfor opfordrer vi alle til at deltage i, og mobilisere til, Den Internationale Protestdag mod Racisme og Fascisme, der finder sted over store dele af Europa 21. marts, og som i Danmark foreløbig er planlagt til at finde sted i Århus, Odense og København.

Daglig ledelse, Internationale Socialister
16.2.2015

Se også:
SAA 342: Frankrig efter Charlie Hebdo-angrebet
SAA 342: Angrebet i Frankrig: Fordøm terrorismen og bekæmp racismen
SAA 342: Lørdag den 21. marts: International demonstration mod racisme
SAA 342: Velkommen til flygtninge og indvandrere
SAA 342: Racisme og islamofobi

Flere artikler fra nr. 342

Flere numre fra 2014

Se flere artikler om emnet:
Terrorisme
Racisme

Se flere artikler af forfatter:
IS/U

Siden er vist 3065 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside