Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 344 – 20. april 2015 – side 6

Antiracismen har brug for en ny venstrefløj

Jesper Juul Mikkelsen

SF’eren Leif Donbæk skriver på sin blog på Modkraft.dk et forsvar for indkøb af kampfly for 30 mia. kr.!

“At stille det op som om at Danmark kan klare sig uden for NATO og EU, og uden et luftvåben er usolidarisk, egoistisk og pinligt naivt,” skriver han.

Et sådan indlæg fra et medlem af SF siger desværre rigtig meget om tilstanden på den danske venstrefløj.

Et politisk kollaps. En tandløs venstrefløj, der har accepteret hele rammen og blot søger at fordele smulerne fra de riges bord en smule anderledes.

Der er brug for at genskabe en kæmpende venstrefløj, som har et andet perspektiv end administration af det bestående system.

Til venstre for venstrefløjen

I løbet af arbejdet med opbygningen af Racismefri By og kampagnen “Velkommen til muslimer og flygtninge” er vi blevet opmærksomme på en vigtig ting:

Nemlig at folk, vi møder på gaden, i skolen, uden for moskeen, på arbejdet osv., ofte har en stor trang til vise, at de er imod politikerne, især deres racisme.

En stor anti-racistisk bevægelse er mulig

Racismen, som kommer fra politikerne, er med til at vise, hvor umenneskeligt deres system og menneskesyn er. På den mest kyniske måde afviser man at tage imod flygtninge fordi det angiveligt er for dyrt. Samtidig er der råd til nye kampfly.

Man udråber med fuldt overlæg en gruppe som syndebukke for at få os på bunden af samfundet til at slås mod hinanden. Den kynisme er der mange, der ikke vil stå model til.

Derfor er det muligt at opbygge en stor anti-racistisk bevægelse. Politikernes kynisme harmonerer ikke med vores behov for at bevare vores menneskelighed.

Det er muligt at møde mange anti-racister, fordi politikernes fortælling om de fremmede og muslimerne ikke passer med vores levede virkelighed.

På skolen, i bydelen eller på arbejdspladsen møder vi “de fremmede” og muslimerne som kolleger og kammerater, mennesker som vi er solidariske med.

At være anti-racist og socialist hænger sammen

Man kan godt være en god anti-racist uden at være socialist.

Men vi, der ønsker at bygge en bevægelse, der svarer igen mod politikernes og toppen af samfundets racisme, har brug for at kunne give nogle modsvar.

De svar bliver mere klare og tydelige, hvis man er med på, at vi har brug for et helt andet samfund, hvor det er menneskers behov, som er i centrum, og ikke som nu virksomhedernes profit og konkurrenceevne.

Som anti-racister skal vi kunne svare på, hvorfor magthaverne bruger islamofobi, og hvorfra den kommer.

Her har socialister de bedste svar: Krigene i Mellemøsten har ikke handlet om at indføre demokrati, men om at kontrollere olien. For at bombe disse fjerne lande har man haft brug for et fjendebillede, og her starter hetzen mod muslimer.

Denne hetz er så blevet videreført som en ondskabsfuld racisme mod de muslimer, der bor her.

Når magthaverne siger, der ikke er råd til flygtninge, så har vi brug for svar.

Socialister ved at vi aldrig har været rigere som samfund. Vi har aldrig før i menneskets historie produceret så meget overskud.

Problemet er ikke, om der er råd til at tage imod flygtninge. Problemet er, at velstanden i et kapitalistisk system er ekstremt ulige fordelt. Derfor skal vi kræve at pengene til at hjælpe flygtninge bliver taget, hvor de er – nemlig fra de rige.

Socialister ved fra historien at magthaverne altid har forsøgt at skabe splid for selv at blive på magten.

Det er derfor nødvendigt for anti-racister at svare klart igen mod splittelse og kæmpe for sammenhold.

Vi ønsker som anti-racister at stå sammen med de grupper, som bliver lagt for had af samfundets top.

Vi ved, at hvis anti-racister ikke rækker hånden ud mod de hetzede grupper, vil racismen betyde, at de mest undertrykte, som fx muslimerne, vil isolere sig. Isolation er en helt naturlig reaktion, når man bliver udsat for systematisk had.

Fra kritik til handling

Aktive anti-racister ved, at det ikke er nok at have de rigtige ideer.

Vi ved, at vi er oppe imod nogle stærke modstandere med millioner på kontoen, med reklamer ved ethvert busstoppested i landet, med fri adgang til journalisternes mikrofoner. Vore modstandere er magthavere, som har politi og erhvervslivet på deres side.

Det er ikke nok blot at stemme til næste valg. Vi har brug for at skabe sammenhold mellem de grupper, som fra systemets side er opdelte og adskilte.

For at pege i en anden retning end vores magthavere, har vi brug for handling, for at skabe en samfundsmæssig bevægelse, som siger fra over for den mainstream-politik, som bygger på opdeling og undertrykkelse.

Organiseret socialist

Socialister har de bedste bud på, hvordan vi opbygger en anti-racistisk bevægelse. Fordi vi ikke accepterer det system, racismen udspringer fra. Fordi vi ved, at vi er oppe imod en enorm modstander. Og fordi vi ved, at vores klasse, arbejderklassen i sin mangfoldighed, er umådelig stærk, hvis vi ikke slås indbyrdes.

Mange starter i politik med at være aktive mod racisme. Men hvis vi skal fjerne grundlaget for racismen, må vi også slås mod velfærds-forringelser, mod krig og klimaødelæggelse osv. – kort sagt: Vi må slås på mange fronter.

Vi må slås for et helt andet system – for at arbejderklassen tager magten.

Det kan man ikke gøre alene, men kun sammen med andre – som organiseret socialist.

Se også:
SAA 344: Vi står sammen!
SAA 344: Politikernes hetz-kampagne – en tidslinje
SAA 344: Strejker på vej mod det nazistiske Gyldent Daggry
SAA 344: 21. marts i Odense: Racismen fik det røde kort
SAA 344: 21. marts i København: Aktiviteterne fortsætter
SAA 344: 21. marts: International aktionsdag
SAA 344: Det mener vi: Vi har brug for folk, der vil bygge op

Flere artikler fra nr. 344

Flere numre fra 2015

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Juul Mikkelsen

Siden er vist 1118 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside