Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 344 – 20. april 2015 – side 16

En avis, der bygger netværk

Jørn Andersen

Hvorfor bruge så meget tid på at producere og sælge en avis, der kun bliver læst af omkring 1000 mennesker?

Forsider fra Socialistisk Arbejderavis nr. 267, 253, 249

Hvorfor bruger I ikke noget mere "moderne" end en trykt avis til at få jeres budskab ud?

Det spørgsmål bliver man uundgåeligt mødt med, når man står og forsøger at sælge nogle få eksemplarer af Socialistisk Arbejderavis til forbipasserende på gaden, på et uddannelsessted, foran en arbejdsplads eller til en demonstration.

Men hvordan er egentlig socialisters muligheder for at bruge andre medier? Kan de det, vi vil – hvis vi da ellers havde adgang til dem?

Magthavernes medier

I realiteten er de store medier – TV, landsdækkende radio og de store dagblade – lukket land. Ikke kun for socialister, men for langt de fleste almindelige mennesker, der har en mening eller gerne vil fortælle om et initiativ, de har taget.

De er i årtier er bygget op for at sikre magthavernes kontrol. Undtagelsesvis kan man få et læserbrev i en avis eller få lov at sige "sound bites" på ½ minut eller lidt mere.

For mainstream-politikere er det ofte nok med korte simple budskaber. De har kun brug for at bekræfte ideer, som folk kender i forvejen.

Men socialister ønsker et helt andet system. Det kræver mange flere argumenter, fordi det ligger uden for rammen af de ideer, vi er opdraget med og møder hver dag.

Hvad med de sociale medier?

Sociale medier kan være nyttige – hvis man erkender deres begrænsninger.

Et medie som Facebook er som et ekko-kammer: Man når ud til folk, man i forvejen kender. Desuden tilskynder Facebook ikke til længere, seriøse diskussioner.

Man skal altså have et netværk i forvejen for at kunne bruge fx Facebook til noget meningsfyldt.

Hvem taler vi til – og med?

Mange aktivister taler næsten kun med folk inden for ens egne cirkler: På ens arbejdsplads, uddannelsessted, fagforening, netværk osv.

Det betyder, at man generaliserer ud fra situationen på fx ens egen arbejdsplads. Og den er som regel elendig. Så man konkluderer, at forandring er umulig.

Socialistisk Arbejderavis forsøger at samle et helhedsbillede på tværs af arbejdspladser, uddannelsessteder, små bevægelser osv.

Avisen fortæller om en mere sammensat virkelighed, hvor der også er positive historier – som giver mulighed for handling.

Når folk fx er med til at mobilisere mod racisme, så står det i avisen, og man kan bruge det på ens egen arbejdsplads eller skole.

Der er mange ting en lille avis som Socialistisk Arbejderavis ikke får med. Men det er stadig langt, langt bedre end det, vi ville kunne som enkeltpersoner.

Et større netværk

Når du møder en sælger af Socialistisk Arbejderavis på gaden, så møder du ikke bare én, der vil trække en 10’er op af lommen på dig for en solgt avis.

Du møder først og fremmest én, som gerne vil diskutere, hvordan vi slår magthavernes angreb tilbage – og hvordan du kan bidrage til det.

Avisens vigtigste formål er at være med til at bygge et større netværk af socialister.

Når kampen rykker

Det vil blive guld værd, når arbejderklassen – eller studerende osv. – i bredere omfang begynder at røre på sig.

Så bliver avisens rolle udvidet: Erfaringer om sejre på én arbejdsplads eller skole kan formidles videre til andre – og bruges dér. De bedste argumenter kan nå ud til langt flere. Og endnu flere kan inddrages i at bygge et socialistisk modsvar til system-politikerne.

Men det starter med hvad du gør i dag: Hvis vi er et netværk på 50 eller 100, den dag tingene begynder at rykke, kan vi ret hurtigt blive 200, 300 eller 500. Men vi kan ikke blive 2.000 eller 5.000. Det kræver, at vi er 2-500, inden tingene rykker.

Mange siger: Ja, jeg skal nok være på barrikaden, når tingene rykker. Fint nok, men det er der så mange, der vil være.

Spørgsmålet er, om du vil være med at bygge et fundament, så vi, når tingene rykker, kan blive stærke nok til at nå ud på de fleste større arbejdspladser og skoler.

Det er et sådant netværk, Socialistisk Arbejderavis er et redskab til at bygge.

Så næste gang du møder en sælger af Socialistisk Arbejderavis, så sig: "Ja, jeg vil også være med!" – eller giv dit telefonnummer, så I kan aftale, at I diskuterer det mere grundigt og seriøst over en kop kaffe.

Jørn Andersen er redaktør af Socialistisk Arbejderavis.

Se også:
SAA 344: Forandring kommer fra neden
SAA 344: Antiracismen har brug for en ny venstrefløj
SAA 344: Dobbeltinterview om at være aktiv socialist
SAA 344: 1. maj med IS/U
SAA 344: Marxism 2015 i London 9.-13. juli: Ideer til revolution
SAA 344: Ekstraordinært landsmøde i Internationale Socialister

Flere artikler fra nr. 344

Flere numre fra 2015

Se flere artikler af forfatter:
Jørn Andersen

Siden er vist 2180 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside