Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 345 – 1. juni 2015 – side 7

Venstre ved du, hvor du har

Bo Nielsen

Venstre vil ikke ud med, hvor meget og hvor de vil skære og angribe. Ét er dog stensikkert: Vi får en nedskæringsregering med Løkke som statsminister.

Løkke i Afghanistan

“Nulvækst.” – “Det skal kunne betale sig at arbejde.”

Vi kender allesammen Venstres to mantraer. Men hvad betyder de – for almindelige arbejdere, ude i den virkelige verden?

Nulvækst i den offentlige sektor handler primært om fortsat privatisering samt “slankning” og fyringer.

Målet er at styrke profitten for danske kapitalister, og at fremstå som “økonomisk ansvarlige”.

Vennetjenester til overklassen forklædt som socialpolitik

Venstre lancerede i maj et socialpolitisk principprogram, “En social genopretning af Danmark”, der bl.a. skal sikre frit valg, fair konkurrence og effektmåling.

Hjælpen til udsatte børn, voldsramte kvinder, misbrugere, handicappede og andre på det specialiserede socialområde skal med andre ord privatiseres og handle om profit.

En politik, der er helt i tråd med Løkkes privatisering af sundhed og overbetaling af privathospitaler i hans tid som Foghs højre hånd.

Lidt til de racistiske venner i blokken

Venstre vil skulle danne regering med støtte fra eller deltagelse af Dansk Folkeparti.

Hvad der er enighed om er, at udviklingsbistanden skal beskæres. V vil slagte 2.5 mia. kr. i den årlige bistand. Særligt Afrika rammes.

Den åbenlyse konflikt mellem DF og V handler (ud over EU) om nulvækst. “Den tager vi med regeringen efter et valg,” er Thulesen Dahls strategiske svar.

De siger dog to ting, som nok er værd at hæfte sig ved:

1. DF vil lade de offentlige udgifter stige med 0,8 pct. Dvs 0,2 pct. mere end regeringen – og altså 0,8 pct. mere end Venstre.

2. DF vil bruge pengene på velfærd – men “på danskerne”. I modsætning til regeringen, som – må vi forstå – har ødslet penge væk på asylansøgere og flygtninge.

Uenigheden mellem V og DF kommer til at betyde, at DF endnu en gang vil skulle tage sig dyrt betalt, når Løkkes pengekasse smækkes i. Forvent racisme.

Nulvækst

Tal fra Finansministeriet viser, at Venstres planer om nulvækst alene i 2015 vil betyde, at der skal nedlægges, hvad der svarer til hele det danske politikorps.

Dét lyder unægteligt tiltalende. Desværre kan vi være sikre på, at en borgelig regering hverken vil skære på politi, forsvar eller nye kampfly.

Venstre vil dog ikke ud med hvor – og hvem – der skal skæres på.

Finansministeriet skriver i januar i år i et svar til Folketinget, at “pris- og lønreguleret nulvækst ville reducere den offentlige beskæftigelse med ca. 10.000 fuldtidsbeskæftigede i 2015.”

Nogen kommer det til at ramme.

Forskellen mellem Venstres nulvækst og regeringens forventede realvækst i det offentlige forbrug på 1,5 pct. vil resultere i en forskel på 32.000 offentligt ansatte frem mod 2020 (beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd).

Regeringens kurs vil nemlig øge den offentlige beskæftigelse med knap 9.000 ansatte i 2020. Venstres nulvækst vil betyde et tab på godt 23.000 arbejdspladser.

V vil dog ikke ud med, om det bliver antallet af lærere i folkeskolerne og på teknisk skole, eller sygeplejersker, pædagoger eller måske varme hænder i hjemmeplejen.

“Det skal kunne betale sig at fuske med bilag... nå nej, at arbejde!”

Kontanthjælpsloftet skal genindføres, hvis Venstre kommer til magten.

En Venstreledet regering vil skære 4 mia. i beskæftigelsessystemet. Herunder kontanthjælpen.

Men V vil ikke ud med hvor meget.

Ej heller hvem, der skal forvente, at deres børn skal vokse op i “relativ fattigdom”, som økonomer og sociologer kalder det, når der ikke er råd til eksempelvis en ny flyverdragt, fritidsaktiviteter og børnefødselsdage.

En strømpil på, hvad der er i vente, er Venstres klamme plakatkampagne i foråret 2015, hvor man hævdede, at en familie med to forældre fik 454.215 kr. i kontanthjælp.

Da det viste sig, at plakatens eksempel var grebet ud af den blå luft, og V ikke kunne komme med et eksempel fra virkeligheden, skyndte de sig at svare, at kampagnen jo forresten var rettet mod dovne indvandrere.

DF kunne ikke have gjort det bedre.

Med Venstre får du DF

Lars Løkke er afhængige af DF for at kunne danne regering.

Venstre er måske er en smule mindre racistiske end DF, og DF måske er en smule mindre nedskærings- og privatiseringsliderlige end Venstre.

Men vi ved fra Fogh-Løkke-regeringen (og fra begge partiers praksis i kommunerne), at DF gerne støtter nedskæringer for at få racisme, og at Venstre gerne støtter racisme for at få nedskæringer.

Stem mod de borgerlige – og forbered dig og dine kolleger eller medstuderende på, at organiseret modstand fra neden bliver nødvendig.

Se også:
SAA 345: Efter valget: Brug for modstand og flere organiserede revolutionære socialister
SAA 345: Det mener vi: Vil valget gøre en forskel?
SAA 345: Socialister og valg
SAA 345: Stem Enhedslisten, men byg modstand
SAA 345: Thornings troværdighed
SAA 345: Hvorfor foretrækker vi en Thorning-regering?
SAA 345: Bliv aktiv i valgkampen med Racismefri By

Flere artikler fra nr. 345

Flere numre fra 2015

Se flere artikler af forfatter:
Bo Nielsen

Siden er vist 1453 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside