Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 348 – 2. oktober 2015 – side 7

Regeringen angriber ikke kun flygtninge

LG Hansen

Der har med rette været fokus på den nye regerings umenneskelige linje over for flygtninge. Men det er kun én side af den kurs, de højreorienterede dikterer for Danmarks fremtid.

Hvad Venstre giver DF i racistisk udlændingepolitik, får de igen i nedskæringer og skattelettelser.

Fra demonstrationen 12. september på Christiansborg Slotsplads – Foto: Klaus B Jensen

Fra demonstrationen 12. september på Christiansborg Slotsplads
Foto: Klaus B Jensen

Venstres finanslovsforslag indeholder nedskæringer på 2 % på alle offentlige budgetter, og ud over det en generel sænkning af de offentlige udgifter på 15 mia. kroner i perioden 2016-2020 og en række besparelser på kerne-områder. Desuden vil regeringen skære ned på uddannelser.

15 mia. kan være en svær størrelse at have en følelse for. For at sætte det i relief: Den nyeste bestilling af kampfly koster 150 mia., og de 15 mia. er kun en brøkdel af de samlede besparelser i en offentlig sektor, der i forvejen er skåret mere end ind til benet.

I stedet for at bruge pengene på velfærd vil regeringen bruge dem på kampfly og skattelettelser til de rigeste.

Undskyldningerne

Venstre ved jo godt at deres økonomiske politik ikke er den mest populære i Danmark lige nu.

De blev det tredjestørste parti ved valget, og deres mandat kommer hovedsageligt fra DF, som jo gik ud før valget og lovede, at der ikke skulle ske besparelser på det offentlige.

Så derfor har Venstre måtte forklare deres nedskæringer på en måde, så studehandlen mellem dem og DF ikke blev for udtalt.

Claus Hjort Frederiksen har brugt EU’s retningslinjer for underskuddet på statsfinanserne som forklaring på, hvorfor vi bliver nødt til at skære ned på det offentlige. Danmark ville dog langt fra være det eneste land, der ikke overholdt retningslinjerne, hvis vi valgte at bruge pengene på velfærd.

En anden undskyldning Claus Hjort Frederiksen bruger er, at arbejdsstyrken er blevet formindsket med 5.000, fordi flere har valgt at tage en uddannelse grundet krise og arbejdsløshed. Det vil, siger Claus Hjort, på langt sigt føre til et større tab i den danske stats indtægter.

Problemet er bare, at for at det skal blive et tab, skal alle disse mennesker vedblive med at være i uddannelse, selv efter der måske kommer arbejde til dem, hvilket ikke er sket endnu. Så selv Dansk Statistik, hvor regeringens tal kommer fra, har været ude og kritisere udregningerne for at være forkerte.

Klimaet går ikke fri

Et af de områder, som regeringen vil lave ekstra besparelser på, er de "grønne" områder. I alt vil regeringen spare 340 mio. på klimaet. Blandt andet gennem nedlæggelse af puljer til grønne initiativer og genindsætning af afgifter på visse varer, der var fritaget før grundet deres effekt (eller netop mangel på samme) på miljøet.

Ud over dette ønsker regeringen også at fjerne vores ambitiøse mål om reducere vores CO2-udledning med 40 pct. i 2020 og vores ønske om at blive uafhængige af kul. Regeringen ønsker ikke at stille krav til virksomhederne for ikke at forstyrre deres profit.

Venstreregeringen – støttet af DF – varetager de rigeste og virksomhedernes interesser på bekostning af almindelige mennesker.

Se også:
SAA 348: Det mener vi: Ingen kan vinde alene
SAA 348: Politik for Dansk Industri
SAA 348: Regeringen angriber os alle: Nødvendigt med fælles modstand
SAA 348: Løkkes finanslov: Voldsomt angreb på børn og unges liv

Flere artikler fra nr. 348

Flere numre fra 2015

Se flere artikler af forfatter:
LG Hansen

Siden er vist 1302 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside