Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 349 – 12. november 2015 – side 4

Uddannelse er mere værd end politi og militær

Lærke Haveman

På det Det Frie Gymnasium på Nørrebro i København hvor jeg går, valgte vi torsdag den 29. oktober at blokere for undervisernes adgang til skolen. Det samme gjorde ca. 100 andre uddannelsesinstitutioner landet over.

Det gjorde vi, fordi den nuværende regering varsler om milliardbesparelser i uddannelsessektoren. 8,7 milliarder for at være helt præcis. Det kommer til at ramme alle landets gymnasier, tekniske skoler og universiteter.

Diskussion på elevmøde

På et stort elevmøde med ca. 600 fremmødte havde vi en længere diskussion, om hvorvidt SRP vejledning og enkeltfags HF’ernes kommende eksamener var vigtigere end den fælles kamp mod nedskæringerne.

Jeg sagde nogenlunde sådan her på mødet:

“Jeg kan jo personligt være ligeglad med nedskæringerne, jeg bliver student om 7 måneder og besparelserne vil ikke indtræffe i min gymnasietid. Men grunden til jeg ikke er ‘ligeglad’ er, at besparelserne også kommer til at ramme universiteterne, min kommende uddannelsesinstitution.

Jeg håber ikke de nuværende universitetsstuderende er ligeglade med min fremtid, og selv om de er færdiguddannede, når besparelserne rammer, så håber jeg, de vil tænke på mig og kæmpe for min fremtid. Ligesom vi skal kæmpe for vores gymnasium, ikke kun for os, men også for dem, der skal være på Det Frie Gymnasium om 2 og 3 år!”

Begge blokadedage var vi ca. 5-600 elever, der aktivt deltog.

Demonstrationen

Store bannere med gode politiske budskaber og kampråb! Stemningen var høj, og folk var allerede løbet tør for vand og øl, da vi kom råbende ind på Israels Plads, hvor vores fordemo skulle starte, og mødtes med 4 andre gymnasier.

Da der kom samling på folk, havde vi et frontbanner: "Mennesker over profit". Vi gik samlet mod Rådhuspladsen.

Aurehøjs kæmpe-anlæg kunne ikke overdøve “Uddannelse er mere værd end politi og militær”, som gjorde alle hæse af ren begejstring. Vi kom ind på en mere end fyldt Rådhusplads, energien og glæden over fremmødet gav alle en skudsikker kampgejst.

Hvad nu?

Dagen derpå: Fredag, alle var glade, men – “så, hvad gør vi nu?” var tykt malet i folks trætte ansigter, efter en dag som DGS (Danske Gymnasieelevers Sammenslutning) kaldte en stor sejr.

Vi ved godt, at vi ikke har vundet noget. Det vi vandt den 29. oktober var synet og følelsen af sammenhold. DGS vandt retten til at sige, at de havde samlet 40.000 mennesker mod nedskæringer, når de om lidt går ind og forhandler med politikerne.

Christianshavns og to andre sjællandske gymnasier valgte også at blokere den 30. oktober.

Ca. 250 gymnasieelever, hovedsageligt elever fra Christianshavn, prøvede kl 14.30 at besætte undervisningsministeriet. Selv efter at politiet havde smidt alle væk fra Slotspladsen, var kampgejsten høj.

Kampen behøver ikke at være slut, lang fra. Men hvis vi skal fortsætte bevægelsen er vi nødt til at have et langt bedre samarbejde. Organisere os på tværs af skolerne.

Vi har brug for et stormøde, hvor vi på tværs af gymnasierne og andre skoler kan diskutere hvad vi nu gør.

Vores kamp handler ikke om at samle billige point til DGS. Vi bør gøre vores kamp til en del af en fælles kamp mod nedskæringer. Alle nedskæringerne!

Se også:
SAA 349: Regeringen angriber os alle: Nødvendigt med fælles modstand
SAA 349: Det mener vi: Små lysglimt bag de mørke skyer
SAA 349: Børnemagt imod skolereformen
SAA 349: Integrationsydelsen: Nedskæringer betyder stagnering og fattigdom
SAA 349: Integrationsydelse får kun få i job
SAA 349: Dagpengeforlig: Endnu et angreb
SAA 349: Større risiko for at dø end få job i ressourceforløb

Flere artikler fra nr. 349

Flere numre fra 2015

Se flere artikler af forfatter:
Lærke Haveman

Siden er vist 1610 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside