Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 349 – 12. november 2015 – side 3

Det mener vi

Små lysglimt bag de mørke skyer

Selvtilliden i den borgerlige regering er høj, og de angriber på alle fronter. Men de seneste måneder har vi også set tegn på, at mange er ved at have fået nok.

Først var der de mange, der hjalp flygtninge – efterfulgt af to store demonstrationsdage i solidaritet med flygtningene i flere byer.

Forside: Fælles fjende – Fælles kamp

Dernæst var der demonstrationerne mod de voldsomme angreb på uddannelserne, der bragte titusinder af især gymnasieelever på gaden.

Derudover har der været flere og større “små demonstrationer”. Fx gik omkring 2.000 folkeskoleelever spontant på gaden mod skolereformen – i skoletiden – uden at nogen organisationer havde indkaldt. (Se side 5.) Andre har været mod “ungdomsdomstole”, for Palæstina, for kurderne, for en anstændig finanslov osv.

Politisk forår på vej?

Gennem de seneste ca. 3 måneder har titusinder enten demonstreret for første gang – og mange andre har demonstreret for første gang i lang, lang tid.

Betyder det, at der er et nyt politisk forår på vej?

At der er ved at ske noget nyt, er der ingen tvivl om. Bortset fra lærernes protester i 2013 har der været meget få bare lidt større demonstrationer under SRSF-regeringen.

Så både antallet og størrelsen af protesterne giver grund til optimisme. Men hvorfor kommer protesterne nu?

Borgerlig retorik provokerer

En vigtig grund er uden tvivl den opskruede borgerlige retorik.

De borgerlige nøjes ikke med at angribe (som socialdemokraterne). De forsøger samtidigt at komme ideologisk i offensiven med anti-solidariske og fremmedfjendske dagsordener. Og det provokerer mange.

En anden vigtig grund er, at de har set, at det lykkedes Corydon-regeringen at gennemføre meget grove angreb – uden at det kom til større protester. Så de tror, de kan fortsætte samme kurs.

Og de har set, at oppositionsleder Frederiksen ikke har tænkt sig at angribe den åbenlyse modsætning mellem det lille regeringsparti (der vil angribe velfærden) og det større støtteparti, der gik til valg på at forsvare den.

Og da Dansk Folkeparti åbenlyst er klar til at droppe valgløfterne for at støtte regeringen, så har Løkke tilsyneladende ikke meget at frygte – på det parlamentariske plan.

Kan vi slå Løkke og DF?

Men at regeringen er på konfrontationskurs med flygtningevenner og med de mange, der bliver ramt af deres angreb, er der ingen tvivl om.

Spørgsmålet er: Kan vi slå Løkke og DF?

Der er to store svagheder på vores side: Den første og vigtigste er, at vi endnu ikke har set større protester i arbejderklassen.

Mange arbejdere har protesteret i solidaritet med flygtninge som enkeltpersoner. Men vi har ikke set strejker, større tillidsmandsmøder eller andre former for protester, hvor arbejdere kollektivt siger Nej.

Kollektive protester i arbejderklassen er nøglen til at skabe en bevægelse, der for alvor kan true regeringen.

Passiv venstrefløj

Den anden store svaghed er, at der ikke er nogen synlig kraft på den politiske venstrefløj, der organiserer modstanden.

Enhedslisten, Alternativet og SF fik tilsammen næsten 600.000 stemmer ved valget. Mange af dem har protesteret de seneste måneder. Men partierne har været stort set usynlige i protesterne.

Forsigtig optimisme

Alligevel er der grund til forsigtig optimisme. De fleste af de titusinder af gymnasieelever, der demonstrerede 29. oktober, er børn af arbejderforældre.

Deres protester er mange steder blevet diskuteret af deres forældre på arbejdspladser landet over. Det samme er protesterne mod regeringens behandling af flygtninge. Og hvad med DF’s og socialdemokraternes svigt af den velfærdsdagsorden, de gik til valg på?

Der er i øjeblikket et stort politisk tomrum på enhver arbejdsplads og skole. Det kan socialister udnytte til at argumentere for, at vi kan vinde over Løkke og DF, hvis vi slås sammen.

Se også:
SAA 349: Regeringen angriber os alle: Nødvendigt med fælles modstand
SAA 349: Uddannelse er mere værd end politi og militær
SAA 349: Børnemagt imod skolereformen
SAA 349: Integrationsydelsen: Nedskæringer betyder stagnering og fattigdom
SAA 349: Integrationsydelse får kun få i job
SAA 349: Dagpengeforlig: Endnu et angreb
SAA 349: Større risiko for at dø end få job i ressourceforløb
SAA 349: Majstrejkerne 1974: Borgerlige regeringer kan væltes

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 349

Flere numre fra 2015

Siden er vist 4226 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside