Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 349 – 12. november 2015 – side 11

Interview med Palæstina-fredsvagt

“En legitim desperat hungren efter frihed og fred”

Jesper Juul Mikkelsen

Socialistisk Arbejderavis har talt med Nik Bras, fredsvagt i Palæstina om undertrykkelsen af palæstinenserne, om det igangværende oprør og om betydningen af den internationale solidaritet.

Palæstinensere bag pigtråd

Foto: palestinafredsvagter.dk

Kan du beskrive den undertrykkelse som palæstinenserne oplever?

Besættelsen er først og fremmest psykologisk. Palæstinenserne befinder sig i en konstant tilstand af frygt og påpasselighed.

Fx tør palæstinensere for tiden ikke at gå med hænderne i lommen, fordi de er bange for at blive beskyldt for at have en kniv. I disse tider er en sådan beskyldning lig med en henrettelse uanset om det er sandt eller ej.

Frygt

Overvågningen og kontrollen på den besatte Vestbred er massiv. Frygten og påpasseligheden opstår allerede i barndommen, hvor børn på vej til skole skal passere metaldetektorer og militære checkpoint.

På en "god" dag sker der intet, men på andre dage skyder de israelske besættelsesstyrker tåregas efter børnene.

Palæstinenserne ved, at det ikke er sikkert, at de kommer hjem igen, når de sender deres børn i skole eller tager på arbejde.

Som en palæstinenser sagde til mig: "På en almindelig arbejdsdag ringer min kone til mig flere gange for at høre, om jeg er kommet noget til."

Det virker til, at det israelske militær har en bevidst strategi om at illustrere deres magt over for palæstinenserne samt at vise deres og bosætternes "overlegenhed".

Det er normalt, at det israelske militær stopper, kropsvisiterer og tilbageholder palæstinensere fuldstændig tilfældigt og uden grund.

Derudover bryder militæret ofte ind i palæstinensernes huse, blot fordi de vil benytte deres tag til at tage en pause eller bruge det som udkigspost.

Det virker nærmest til, at bosættere har fuldkommen immunitet, idet de ofte angriber palæstinensere og aktivister lige foran de israelske soldater og politiet, uden at de griber ind for at forhindre det.

Oprør fra neden

Hvordan ser almindelige palæstinensere på muligheden for opstand?

Den nuværende opstand foregår mere eller mindre uden nogen frontfigurer, ledere og partier i spidsen. Den er simpelthen organiseret af den yngre generation af palæstinensere.

Der er i sandhed tale om et oprør fra neden.

Palæstinenserne virker bange for konsekvenserne af den nuværende eskalering, men samtidig virker det ikke til, at de mister pusten. Opstanden fortsætter for fuld styrke, og flere beretter om, at de er klar til intifada-tilstande.

Jeg har dog ikke opfattelsen af, at palæstinenserne mener at det "kan betale sig" at slås. De mener selv at deres midler og metoder er ineffektive, men samtidig siger de at de ikke har noget valg.

Jeg tror simpelthen, at de er drevet af desperation. En legitim desperat hungren efter frihed og fred.

Der har været en demonstration mod besættelsen i går aftes i Jerusalem, hvor både israelere og palæstinensere gik på gaden sammen.

Mit indtryk er dog stadig at Netanyahus højreekstreme linje har opbakning blandt israelerne, hvilket primært skyldes et enormt propagandaapparat – heriblandt medierne, uddannelsessystemet og militæret.

International solidaritet

Den internationale bevægelse er vital for palæstinensernes frihedskamp – både i dagligdagen og på lang sigt.

I dagligdagen betyder den internationale bevægelse simpelthen beskyttelse.

Bevidstheden om og solidariteten med den palæstinensiske frihedskamp skaber medieomtale, hvilket får besættelsesstyrkerne til at tænke sig om en ekstra gang før de begår en forbrydelse.

På lang sigt er der ingen tvivl om, at den internationale solidaritetsbevægelse besidder nøglen til at styrke palæstinensernes frihedskamp mod besættelsesmagten.

Igennem boykot, mediebevågenhed og demonstrationer kan det israelske styre presses nok til at palæstinenserne kan frigøre sig selv.

Derfor er det vigtigere end nogensinde at styrke den internationale solidaritet med vores palæstinensiske brødre og søstre.

Se også:
SAA 349: Palæstina: “I kan ikke gøre livet til et helvede og forvente, at vi accepterer det”
SAA 349: Syrien: Ingen illusioner i Assad
SAA 349: Mange imperialistiske magter støder sammen i Syrien
SAA 349: Socialister og Syrien-krigen
SAA 349: Socialister og krig

Flere artikler fra nr. 349

Flere numre fra 2015

Se flere artikler om emnet:
Palæstina

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Juul Mikkelsen

Siden er vist 1843 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside