Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 351 – 1. april 2016 (Kun online)

Frankrig

Over en million arbejdere og studerende demonstrerer

Dave Sewell

Oprøret mod den franske præsident Francois Hollande’s angreb på arbejder-rettigheder nåede nye højder i dag, torsdag (31.3). Fagforeningen CGT siger, at 1,2 millioner demonstrerede over hele landet i mere end 250 demonstrationer.

Studenter på demoen i Paris 31.3.2016. Foto: Force Ouvrière/flickr.com

Studerende og unge har været drivkraften.
Foto: Force Ouvrière / Flickr

Hundredtusindvis af mennesker marcherede i Paris, hvor universitetsstuderende Aicha sagde til Socialist Worker: “Det handler om vores fremtid. De vil have os til at arbejde længere for mindre i løn. Hvis de vedtager denne nye lov, betyder det krig – ... Og vi vil vinde den.”

George, der arbejder på en restaurant, tilføjede: “Det værste ved det er, at den gør det lettere at afskedige arbejdere. Vi er allerede bange for fremtiden... At blive fyret betyder, at vi ikke har en fremtid. Vi ønsker ikke, at arbejdsgiverne bare kan fyre os uden videre.”

Trods silende regn strømmede enorme skarer gennem Paris, mens de sang sange fra revolutioner og den franske modstandskamp. De råbte: “Nej, nej, nej til arbejdsgivernes lov – ja, ja, ja til revolutionen!”

Mange byer oplevede demonstrationer med titusinder af deltagere. Arrangørerne siger, at mere end 100.000 demonstrerede i Toulouse. Pierre Ciavarella, der er universitets-studerende, sagde, at fremmødet i Marseille var “enormt”.

I havnebyen Le Havre ville havnearbejdere og deres fagforeninger have vejspærringer og strejker for at lukke byen ned. “Det var en tordnende succes,” sagde aktivisten, Gael Pasquier, fra fagforbundet CGT til Socialist Worker.

Studerende fra universiteter og andre videregående uddannelser har været drivkraften i bevægelsen.

Elite

Studerende på Henri IV-universitetet i det centrale Paris barrikaderede vejen samt indgangen. Da elite-universitetet Louis Le Grand nægtede at lukke, blokerede studerende fra andre universiteter dem ude. “Underskrifter på internettet er alt sammen meget godt, men det, der tæller, er at komme ud på gaderne,” sagde Raphael.

Sorbonne Universitetets Tolbiac-institut har været en højborg for bevægelsen. Omkring 1.000 mennesker deltog i et demonstrationsmøde dér natten før demonstrationen. De studerende dér er gået sammen med den lokale fagforening på den nærliggende Austerlitz station for at bygge bevægelsen.

Tolbiac-student Marine var optimistisk. “Med så mange mennesker på gaden i denne regn, er budskabet klart – vi vil af med den nye ansættelseslov, og vi vil også have en ny regering. Vi har en regering, der kalder sig socialistisk, men vi ønsker en rigtig socialistisk regering, der tager sig af mennesker, ikke virksomheder.”

Regeringen har allerede foretaget en række tilbagetog vedrørende ansættelsesloven. Og lige inden aktionsdagen annoncerede Hollande, at han ville droppe nogle reaktionære forfatningsændringer, som han havde presset på for siden december.

Mange demonstranter opfordrede til at optrappe til en generalstrejke for at udnytte overtaget.

Bruno, der arbejder på en dæk-fabrik, sagde til Socialist Worker: “Hvis denne reform bliver til lov, vil det betyde døden for arbejderne. Det kan vi ikke lade ske. Så vi vil kæmpe til det sidste. Det betyder flere strejker, mere konfrontation. Vi vil vælte regeringen, eller endda præsidenten, hvis det er nødvendigt.”

Dave Sewell rapporterede fra Paris.

Oversat fra Socialist Worker (UK) nr. 2498, 31. marts 2016.

Se også:
SAA 351: De unge i Frankrig siger til regeringen: Skrub af
SAA 351: Frankrig: Fagforeninger går med i modstanden
SAA 351: Natlige massemøder i Paris organiserer modstand mod ny lov
SAA 351: Frankrig 4 måneder efter

Flere artikler fra nr. 351

Flere numre fra 2016

Se flere artikler om emnet:
Krise og modstand - Frankrig

Se flere artikler af forfatter:
Dave Sewell

Siden er vist 3591 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside