Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 351 – 15. april 2016 (Kun online)

Natlige massemøder i Paris organiserer modstand mod ny lov

Dave Sewell

En ny bevægelse blomstrer op i Frankrig fra pladsen Place de la Republique i Paris.

Et møde på Place de la Republique i Paris (Foto: Meyer Flou)

Et møde på Place de la Republique i Paris.
Foto: Meyer Flou.

Den er blevet besat af natlige generalforsamlinger siden en demonstration mod den socialdemokratiske regerings angreb på arbejder-rettigheder i sidste måned.

Studenter-aktivisten Gael Braibant sagde til Socialist Worker:

“Afhængigt af vejret er der normalt et par tusinde mennesker der hver aften, hovedsageligt unge i usikre jobs.

Vi diskuterer alt – ikke bare at få besættelsen til praktisk at fungere, men virkelige politiske debatter om systemet, politiet og den rolle, vold spiller. Og vi har valgt en komité, der planlægger aktioner.

Det kan være kaotisk, men det giver mulighed for en masse diskussioner med en masse mennesker med det formål at kæde alle kampene sammen.”

Sidste lørdag demonstrerede mere end 100.000 mennesker i Paris som en del af en aktionsdag, der var indkaldt af fagforeningerne mod den foreslåede arbejdslov.

Samme aften demonstrerede op mod 2.000 mennesker fra besættelsen for at samles med flygtninge og migranter, der bor på gaderne i Paris.

Stalingrad

Indvandrere møder hyppigt politiets undertrykkelse. Politiet smed dem for nylig ud af området under den hævede metrolinje ved Stalingrad station og sætte hegn op for at forhindre dem i at vende tilbage.

Så besættere og indvandrere gik sammen derhen og pillede barriererne ned. Dette blev efterfulgt af en spontan demonstration mod en politistation og derefter mod premierminister Manuel Valls’ hjem.

Mere end en million mennesker har demonstreret eller strejket mod arbejdsloven.

På trods af skolers og universiteters helligdage var der i sidste uge barrikader på vejene i mange byer samt arbejdsnedlæggelser på universitetet om tirsdagen og fagforenings-demonstrationer lørdag.

Men der er et problem med ledelsen i bevægelsen.

Den største studenterorganisation, UNEF, havde samtaler med Valls om mandagen. De fagforeninger, der er imod arbejdsloven, har indkaldt til den anden strejke- og demonstrationsdag den 28. april, hvilket er alt for langsomt efter mange aktivisters mening.

Besættelsen

Besættelsen repræsenterer en alternativ vision for kampen – og dens mål.

Gael sagde: “Dette er absolut ikke en bevægelse, der er imod politiske partier eller fagforeninger. Den ringede til dem for at de skulle komme ned på pladsen og deltage i debatterne. Men det er i høj grad sket uden for de eksisterende organisationer. Mange af arbejderne her er fra sektorer uden fagforeningsorganisering.

En kassemedarbejder i et supermarked tog folk fra besættelsen med ned til hendes arbejdsplads for at overbevise sine kolleger om at tilslutte sig en fagforening. Omkring 30 mennesker gik ned til St Lazare station for at tale med jernbanearbejderne og bygge op til lørdagens demonstration.”

Økonomen Frederic Lordon, en af frontfigurerne i bevægelsen, argumenterede i søndags for, at den eneste måde at vinde på var gennem en generalstrejke.

Politiet opløste besættelsen tidligt mandag morgen. Aktivisterne vendte tilbage i stort antal samme aften.

Denis Godard er medlem af besættelsen aktionskomité. I Nyt Antikapitalistisk Partis (NPA) avis, l’Anticapitaliste, skrev han:

“Besættelserne giver bevægelsen en retning, stiller spørgsmål ved hele logikken i systemet, og skaber mulighed for at samle de forskellige fronter i kampen.

Det kan ikke fortsætte og udvikle sig uden at forbinde bevægelsen på pladserne med kampen på hver eneste arbejdsplads, alle universiteter og colleges og hvert kvarter.

Grundloven for en ny verden vil ikke blive skrevet af tusinder, men af millioner. Og ikke bare ved at tale, men ved at angribe magtens højborge – og ved at vinde sejre startende med tilbagetrækning af arbejdsloven.”

Oversat fra Socialist Worker (UK) 2499, tirsdag den 12. april 2016.

Se også:
SAA 351: De unge i Frankrig siger til regeringen: Skrub af
SAA 351: Frankrig 4 måneder efter
SAA 351: Frankrig: Fagforeninger går med i modstanden
SAA 351: Frankrig: Over en million arbejdere og studerende demonstrerer

Flere artikler fra nr. 351

Flere numre fra 2016

Se flere artikler af forfatter:
Dave Sewell

Siden er vist 1547 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside