Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 351 – 29. marts 2016 (Kun online)

Frankrig

Fagforeninger går med i modstanden

Dave Sewell

I Frankrig blev der planlagt større strejker mod en ny arbejdslov til torsdag i denne uge (31.3). De forventes at blive de største strejker i landet i flere år.

Studenter demonsterer i Paris, 24. marts 2016: Foto: Force Ouvrière

Studerende på gaderne i Paris sidste torsdag (24.3).
Foto: Force Ouvrière

Aktionen følger gentagne demonstrationer ledet af studerende og andre unge – som er blevet mødt med vold fra politiets side.

I fredags gik unge på gaden i trods mod politiets angreb. Volden skete efter den tredje studenterstrejke sidste torsdag mod en reform, der skal hjælpe arbejdsgiverne med at øge arbejdstiden, undergrave arbejdsvilkårene og fyre folk.

I Paris kaldte en række gymnasier til strejke i fredags, efter at politiet blev filmet, mens de tævede en 15-årig sort studerende.

I hundredvis marcherede de til politistationen, hvor nogle smadrede vinduer og kastede tunge genstande mod dørene som hævn.

Gael Braibant, der er studerende ved Sorbonne-Pantheon universitetet, sagde til Socialist Worker: “Der er ofte politivold mod de studerendes demonstrationer.”

“Men denne gang har den været særligt aggressiv. Adskillige mennesker blev indlagt, og for første gang er politiet gået ind på universiteterne.”

“Der har været en reaktion mod dette, og det hænger sammen med undtagelsestilstanden. Der er en følelse af, at efter angrebene i Bruxelles, ønsker politiet at undertrykke al mobilisering.”

I Marseilles blev et uddannelsesinstitut lukket af personalet, så de kunne demonstrere sammen med de studerende til politistationen, hvor en klassekammerat blev holdt fanget.

De blev alle stående udenfor, indtil hun blev løsladt.

I Marseilles fortalte Pierre Ciavarella, der er studerende på St. Charles universitetet, Socialist Worker om den foregående dags demonstration der: “Vi startede med at være måske 500 til 1.000 mennesker, hovedsageligt studerende og nogle få arbejdere – havnearbejderne og lærerne.”

“Men efterhånden som vi marcherede, voksede det, indtil det var virkeligt imponerende. Der var en god stemning, folk sang – og vi blokerede motorvejen.”

Politiet angreb

Men politiet angreb dem gentagne gange i løbet af dagen. “De omringede os, og derefter angreb de os som dyr,” sagde Pierre.

På et tidspunkt jagede de dem ind i selve universitetet, affyrede tåregas og gummi-“flashball”-granater.

“En flashball er virkelig skræmmende,” sagde Pierre. “En af dem ramte en af personalet, der forsøgte at hjælpe os. En anden ramte en ung kvinde i brystet.”

De unge er rasende over undertrykkelsen – og den smædekampagne, der understøtter den.

“De er ude på at få os til at ligne idioter, der bare løber rundt og ikke ved, hvorfor vi protesterer,” sagde Pierre.

“Men de, der står op kl. 6 om morgenen hver dag for at dele løbesedler ud på deres uddannelsessted, gør det ikke for sjov – det er, fordi de er bevidste om, hvad der sker.”

Gael sagde: “Regeringen forsøger at isolere de unge, at afskære os fra arbejderne, og at køre mobiliseringerne trætte.”

Men det bliver ikke let. “Den sidste demonstration var ikke så stor som den første,” sagde Gael.

“Der var eksempler på, at arbejdere var begyndt at blive involverede i stor målestok, især havnearbejderne i Le Havre. Men ofte har det kun været de fagligt aktive.”

“Men på torsdag er et stort antal arbejdere blevet kaldt ud.”

“Vi har haft langt over en million mennesker, der har skrevet under mod loven, og nu forventer vi mindst en million på gaden.”

Pierre sagde: “For mig er alt, hvad der er sket indtil nu, kun begyndelsen.”

“Indtil nu har det mest kun været de unge – nu kan det være, at alle fagforeningerne går med i en generalstrejke. Det er dér, der virkelig begynder at ske noget.”

“Vi kommer til at skræmme regeringen, og så vi kommer til at vinde.”

Loven blev slået sidste gang

Den franske socialdemokratiske regering ønsker at hjælpe arbejdsgiverne med at få arbejderne til at arbejde længere for mindre. Men flertallet i befolkningen er imod det.

Selv om de ikke har ændret indholdet af reformen, har præsident Francois Hollande og hans ministre gjort nok indrømmelser til at vinde de højreorienterede fagforeninger over på deres side.

Arbejdsgiverne er ophidsede over enhver antydning af tilbagetog. Den magtfulde arbejdsgiverforening, MEDEF, siger nu, at loven er “uacceptabel” og kræver, at den ændres tilbage til sin oprindelige form. De ønsker at genindføre regler, der sætter en øvre grænse for, hvor meget en voldgiftsdomstol kan dømme i erstatning for urimelige fyringer.

Arbejdsgiverne hader de franske arbejderes hårdt tilkæmpede rettigheder og ønsker at smadre dem. De siger, det handler om at øge beskæftigelsen. I virkeligheden handler det om profit.

De studerende peger på, at hvis man skærer arbejdstiden ned, kunne arbejdstiden fordeles og reducere både nedslidning og arbejdsløshed.

Regeringen forsøger at nedgøre de studerende. Især premierminister Manuel Valls har tirret dem.

På en landbrugsmesse råbte en kvinde: “Vi ønsker ikke den nye lov.” Valls smilede selvtilfreds: “Nå ja, men det får I alligevel.”

Tidligere erfaringer sår tvivl om hans selvtilfredshed. Næste måned er det ti år siden, de studerende tvang en regering til at trække en beskæftigelseslov for unge tilbage – efter at parlamentet havde vedtaget den.

Læs også artiklen fra 2006: Frankrig i oprør: Store strejker og demonstrationer ryster den franske regering

Oversat fra Socialist Worker (UK) nr. 2497, 29. marts.

Se også:
SAA 351: Natlige massemøder i Paris organiserer modstand mod ny lov
SAA 351: Frankrig: Over en million arbejdere og studerende demonstrerer
SAA 351: De unge i Frankrig siger til regeringen: Skrub af
SAA 351: Frankrig 4 måneder efter
SAA 351: Det mener vi: De riges krig mod de fattige
SAA 254: 4-siders-tillæg: Frankrig i oprør: Store strejker og demonstrationer ryster den franske regering
SAA 254: 4-siders-tillæg: Frankrig i oprør - Fra det besatte universitet: 'Sammen genskaber vi vores universitet'
SAA 254: 4-siders-tillæg: Frankrig i oprør - Interview med Daniel Bensaïd: "Bevægelsen er direkte baseret på et socialt spørgsmål"

Flere artikler fra nr. 351

Flere numre fra 2016

Se flere artikler om emnet:
Studenterkamp (int.)
Krise og modstand - Frankrig

Se flere artikler af forfatter:
Dave Sewell

Siden er vist 1876 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside