Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 351 – 18. april 2016 (Kun online)

Brasilien

Arbejderne må mobilisere efter rigsretssag mod Rousseff

Dave Sewell

Brasiliens kongres stemte i går, søndag, for at rejse rigsretssag mod centrum-venstre-præsidenten Dilma Rousseff.

Højreorienterede parlamentsmedlemmer fra oppositionen var opstemte og jublede. Tilhængere af Arbejderparti-regeringen (PT) råbte “kup”.

Demonstration mod rigsretssag (Foto: @PSOLOficial)

Demonstration mod rigsretssag.
Foto: @PSOLOficial.

Hundredtusinder af mennesker havde tilsluttet sig både pro- og anti-regerings-demonstrationer over hele Brasilien. Uden for kongresbygningen i Brasilia adskilte en specialbygget mur 25.000 demonstranter i rivaliserende demonstrationer.

Rousseff er anklaget for at manipulere med tallene for offentlig gæld for at blive genvalgt i 2014.

Der er mere vrede omkring korruptionsskandalen i det statslige olieselskab Petrobras, som fandt sted på Rousseffs vagt og involverede højtstående PT-personer. Men oppositionspartierne, der nu går efter at vælte hende, var endnu mere impliceret.

Mere end 150 parlamentsmedlemmer er under efterforskning for forbrydelser – de fleste af dem tilhører den side, der stemte for rigsretssagen.

Hvis Senatet stemmer for at gå videre med rigsretssagen, står vicepræsident Michael Temer til at lede en provisorisk regering, mens Rousseffs retssag foregår. Parlamentsformanden Eduardo Cunha har ledet kampagnen for rigsretssagen.

De er rendyrkede hyklere. Cunha var impliceret i Petrobras-skandalen. Temer havde lige så meget ansvar for den, som Rousseff havde, og har selv stået over for flere korruptions-undersøgelser.

Diktatur

Dele af oppositionen repræsenterer det værste af Sydamerikas højrefløj.

Parlamentsmedlemmer på den yderste højrefløj har stemt til fordel for personer involveret i tidligere diktaturer. Jair Bolsonaro har selv rosende fremhævet den oberst, der havde ansvaret for den enhed, der torturerede Rousseff, dengang hun var guerilla-kæmper, der kæmpede for demokrati.

PT udnyttede Brasiliens økonomiske opsving til at øge bevillingerne til de fattige samtidig med, at de støttede erhvervslivet. Nu, hvor krisen rammer udviklingsøkonomierne, er denne model ikke længere mulig.

Højrefløjen og de rige ønsker at sikre, at det er arbejderne og de fattige, der kommer til at betale. Men de vil møde modstand fra fagforeninger og sociale bevægelser.

Og selv hvis Rousseff falder, vil højrefløjen kæmpe for at flikke en sammenhængende regering sammen.

Brasiliens kongres består af mange små partier, der konkurrerer om en bid af kagen – og vreden mod den korruption, de har hjulpet med at piske op, kan vende sig imod hvem som helst af dem. Selv på pro-rigsretssag-demonstrationerne, der er ledet af højrefløjen og domineret af middelklassen, siger mange mennesker, at de er vrede på alle politikerne.

Anti-rigsretssags-siden bakkes op af fagforeninger, der har gennemført militante strejker, og kraftfulde sociale bevægelser såsom De Jordløse Arbejderes Bevægelse.

PT’s leder i kongressen, Jose Guimares, svor: “Kampen er nu ved domstolene, på gaden og i senatet.” Men domstolene og senatet er fyldt med fjendtlige establishment-personer. Og de kræfter, der kan vinde på gaderne, er de samme dele af samfundet, der er under angreb fra PT’s egne nedskæringer.

For at kunne organisere dem er det nødvendigt at gå længere end PT’s vision om kompromis med bosserne.

Arbejdere må mobilisere uafhængigt mod truslen fra højre, ikke blot støtte op bag Rousseff.

Oversat fra Socialist Worker (UK) nr. 2499 (kun online), 18. april 2016.

Se også:
SAA 351: Brasilien: Krisen i Arbejderpartiet viser begrænsningerne i venstrefløjens strategi
SAA 352: Brasiliens nye højre-regering møder modstand i gaderne

Flere artikler fra nr. 351

Flere numre fra 2016

Se flere artikler om emnet:
Brasilien

Se flere artikler af forfatter:
Dave Sewell

Siden er vist 1239 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside