Socialistisk Arbejderavis
Nr. 352 – 17. maj 2016 (Kun online)
Brasiliens nye højre-regering møder modstand i gaderne
Sean Purdi
Få dage efter sin tiltrædelse har Brasiliens nye regering ledet af præsident Michel Temer allerede mødt energisk modstand, skriver Sean Purdi fra Sao Paolo.
Protester i Sao Paolo mod den nye højre-regering. På banneret står der “Ud med Temer”.
Foto: MTST
Omkring 20.000 gik på gaden i Sao Paulo sidste torsdag for at fordømme en illegitim regering. Demonstrationen var ledet af den militante hjemløse arbejderes bevægelse.
Dagen forinden havde Brasiliens senatorer stemt for at fortsætte rigsretssagen mod tidligere præsident Dilma Rousseff fra Arbejderpartiet (PT) for uregelmæssigheder i statsregnskabet.
Vicepræsident Michel Temer overtog præsident-embedet midlertidigt i op til 180 dage. Han signalerede en intensivering af den nyliberale politiske dagsorden, som Rousseff havde startet.
Demonstranterne i Sao Paulo marcherede mod hovedkvarteret for Brasiliens vigtigste arbejdsgiverforening i protest mod nedskæringer og besparelser på de sociale programmer.
Den næste dag protesterede ansatte i Kulturministeriet i hovedstaden Brasilia mod “det parlamentariske kup” og nedskæringer med råb om “Kultur Ja! Kup Nej!”.
Gymnasieelever i fire delstater fortsætter deres militante besættelser mod lokale nedskæringer i bevillingerne til uddannelse. 33 skoler er besat i delstaten Ceara og snesevis flere i Rio de Janeiro, Sao Paulo og Rio Grande do Sul. De møder konstant politi-undertrykkelse.
Dilma Rousseff hilser på tilhængere efter afstemningen om at anklage hende.
Foto: JucaVarella / AgenciaBrasil / Flickr
Ude af stand til at vinde et valg demokratisk har Brasiliens højrefløj brugt en enorm korruptions-skandale i det statslige olieselskab Petrobras til at udnytte rigsretssagen mod Rousseff.
Allierede
Temers første handling som præsident var at udnævne en regering med 23 politiske allierede – alle mænd og alle hvide. Blandt ministrene er centrale repræsentanter fra evangelisk kristne og fra landbrugs-industrien.
Men syv af dem er under efterforskning for korruption i Petrobras-skandalen.
Deres plan er yderligere at privatisere statslige aktiver, beskære sociale programmer og arbejdernes rettigheder og at påtvinge et strengt lov-og-orden regime.
Den nye regerings og den selvtillidsfulde herskende klasses løfter om en ny bølge af angreb, bakket op af politiets undertrykkelse, stiller fagforeningerne og de sociale bevægelser over for klare udfordringer.
Arbejderpartiet (PT) er skandaliseret. Dens overtagelse af nyliberalistisk politik har fremmedgjort store dele af dets base. Og selv om mange PT-aktivister er imod kuppet, så er de demoraliserede efter års anti-arbejder-politik fra deres eget parti.
Den lille, men voksende socialistiske venstrefløj står over for samme udfordring som før den politiske krise brød ud i 2015.
Uanset om nedskæringerne kommer fra PT eller fra de højrekræfter, der støttede op om rigsretssags-kampagnen, er den centrale opgave at genopbygge bevægelsen mod nedskæringer.
Oversat fra Socialist Worker (UK) nr. 2504, mandag den 16. maj 2016 (kun online).
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe