Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 352 – 6. maj 2016 (Kun online)

Græske arbejdere vil strejke i 48 timer mod EU’s pensions-nedskæringer

Panos Garganas

Arbejdere over hele Grækenland vil starte en 48 timers generalstrejke i morgen, fredag. Strejken er kaldt ud i sidste øjeblik i dag, torsdag.

Den græske premierminister Alexis Tsipras (Foto: Flickr / guengl)

Den græske premierminister Alexis Tsipras.
Foto: Flickr / guengl

Regeringen har netop meddelt, at parlamentet vil stemme om et forhadt angreb på pensioner på søndag. Regeringen ønsker at få pensions-loven igennem før et særligt møde for Eurozonens finansministre, der skal finde sted på mandag.

De vil diskutere Grækenlands fremskridt med gennemførelsen af de nedskæringer, landet er pålagt sammen med sin redningspakke – herunder pensions-loven – og kræve mere, hvis målene ikke er opfyldt. EU og Den Internationale Valutafond, IMF, forsøger at presse den græske regering til flere nedskæringer.

Men timingen er også et forsøg på at forhindre modstand. Sidste weekend var der påske i Grækenland, hvor de fleste mennesker først vendte tilbage til arbejde i går, onsdag.

Fagforeningerne bebudede i kølvandet på den sidste, meget vellykkede, generalstrejke, at de ville opfordre til aktioner, når regeringen fremlagde sin lov i parlamentet.

Socialister advarede dengang om, at dette ville give modstanderen initiativet til at vælge tidspunktet for kampen. Det har vist sig, at vi havde ret – regeringen har valgt det mest akavede tidspunkt.

Men samtidig er ingen overrasket. Arbejderne har været på vagt.

Og en række fagforeninger har kaldt ud til deres egne mobiliseringer de seneste uger. Netop her til morgen holdt de kommunalt ansatte en aktionsdag, med protester og besættelser af rådhuse.

Nogle arbejdere har optrappet yderligere. I Piræus nær Athen stoppede de for indsamling af skrald og meddelte, at de ville fortsætte strejken, allerede før generalstrejken blev kaldt ud.

Lærerne havde en strejke lige før påske, med en stor demonstration uden for Undervisningsministeriet, hvor de krævede mere personale i skolerne. Og hele sidste uge holdt mediearbejdere en 5 dages strejke mod pensions-lovforslaget, som vil fjerne deres pensionsordning og medføre massive forringelser.

Alt dette er tegn på, at menige arbejdere er blevet utålmodige, mens de ventede på generalstrejken.

Afstemningen i sig selv er ikke givet på forhånd. Regeringen, ledet af venstrefløjspartiet SYRIZA, har et flertal på kun tre parlamentsmedlemmer. Ministrene har forudsigeligt meddelt, at ingen vil stemme imod, og at parlamentsmedlemmer fra små midterpartier måske vil stemme sammen med regeringen, men det er langt fra sikkert.

Det største oppositionsparti, det konservative Nyt Demokrati, stemte sammen med SYRIZA for redningspakken sidste år, men det vil ikke gentage sig. De har valgt en ny ledelse, som har udskiftet dem, der var villige til at samarbejde med SYRIZA om nedskæringer, med nogen, der er fast besluttet på at vælte regeringen.

De vil have et nyt valg. Og hvis lovforslaget ikke går igennem, vil det betyde, at regeringen vælter.

Strejken ser ud til at være solid, med meget store demonstrationer både fredag og søndag. Søndag var der allerede planlagt, at der skulle være “1. maj”-stævner [flyttet pga. påsken; red.], og de vil nu fortsætte hele dagen.

Syntagma-pladsen uden for parlamentet vil være fuld af mennesker, mens parlamentsmedlemmerne stemmer. Og shipping-arbejdernes fagforening har allerede bebudet, at de efter generalstrejken vil holde deres egen 48 timers strejke, så der vil ikke sejle nogen skibe før tirsdag.

Oversat fra Socialist Worker (UK) nr. 2502, 5. maj 2016 (kun online).

Panos Garganas er redaktør af Arbejder-Solidaritet, Socialistisk Arbejderavis’ græske søsteravis.

Se også:
SAA 352: Fransk regering i krise på grund af ny arbejdslov
SAA 352: EU og bankerne kræver mere lidelse i Grækenland
SAA 349: Grækenland: Største generalstrejke i flere år trodser SYRIZAs pensions-nedskæringer
SAA 349: Græsk strejkebølge fortsætter kampen mod nedskæringer
SAA 352: Statsmord: 400 druknet, efter EU og NATO lukkede ruten til Grækenland

Flere artikler fra nr. 352

Flere numre fra 2016

Se flere artikler om emnet:
Grækenland: Valg 2015 og SYRIZA-regering

Se flere artikler af forfatter:
Panos Garganas

Siden er vist 1606 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside