Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 352 – 11. maj 2016 (Kun online)

Fransk regering i krise på grund af ny arbejdslov

Dave Sewell

Frankrigs centrum-venstre regering udløste en krise, der kan bringe den til fald, da den suspenderede debatten i parlamentet om dens foreslåede arbejdslov. Den står over for et mistillidsvotum i morgen, torsdag – en dag, hvor der allerede er varslet landsdækkende strejker og protester.

Protester i Paris’s gader (Foto: @NuitDeboutParis)

Protester i Paris’s gader.
Foto: @NuitDeboutParis

Efter det blev klart, at han var langt fra at have flertal i parlamentet, brugte premierminister Manuel Valls artikel 49.3 i den franske forfatning. Det betyder, at parlamentsmedlemmer ikke længere kan stemme om lovforslaget, der automatisk bliver til lov om 48 timer, medmindre regeringen først bliver væltet.

Da de var i opposition, foreslog det regerende socialdemokratiske socialistparti (PS) til, at artikel 49.3 skulle fjernes. Valls var et af de parlamentsmedlemmer, der fremsatte forslaget om at afskaffe den.

Tusinder gik på gaden med kort varsel i byer over hele Frankrig. Den socialistiske aktivist Vanina Guidicelli talte med Socialist Worker på protesten uden for parlamentet i Paris, hvor 1.500 mennesker allerede havde samlet sig, og hvor politiet blokerede vejene for at forhindre andre i at slutte sig til dem.

Modstand

“Det er en kæmpe politisk krise, og det er et resultat af massebevægelsen,” sagde hun. To måneders modstand har set over en million mennesker deltage i de største demonstrationer, sammen med intense studenterstrejker og en ny bevægelse med besættelser af pladsbesættelser i byerne.

“Valls er sluppet af sted med at bruge 49.3 før, uden der har været en reaktion som denne, men mobiliseringen har skabt en meget anderledes situation,” forklarede Vanina. “På den ene side har det presset regeringen til at tilbyde indrømmelser til visse grupper, som fx at bevilge flere midler til unge.”

“Det fik dele af højrefløjs-oppositionen, der havde været positive over for arbejdsloven, til at vende sig imod den. Protesterne har også presset en del af de venstreorienterede parlamentsmedlemmer til at bryde med regeringen.”

De konservative oppositionspartier har nu foreslået et mistillidsvotum. Både det venstreorienterede Front de Gauche (Venstrefronten) og det fascistiske Front National siger, at de også vil stemme for at vælte regeringen.

Nogle oprørske menige parlamentsmedlemmer af Socialistpartiet har antydet, at de måske også vil. Over 100.000 mennesker har allerede underskrevet en online-underskriftsindsamling, der opfordrer parlamentsmedlemmer fra Socialistpartiet til at stemme for mistillidsforslaget, “så arbejdsloven aldrig ser dagens lys”.

Intakt

Valls har i al hast sagt ja til nye mindre indrømmelser. Men det centrale i loven – der gør det lovligt at indgå aftaler på de enkelte arbejdspladser, som underbyder nationale aftaler og lov-sikrede arbejder-rettigheder –forbliver intakt.

I sidste uge var der mere intense direkte aktioner mod loven. Fagforeningsfolk saboteret telefonlinjer i det centrale Frankrig, og aktivister blokerede en fordelings-central til supermarked i den sydvestlige del af landet.

Jernbanearbejdere og fragtchauffører planlægger sat at begynde tidsubegrænsede strejker og har inviteret andre sektorer til at slutte sig til dem.

Vanina sagde: “Det er blevet besluttet, at demonstrationen vil marchere mod parlamentet ved afstemningen på torsdag. Men det er ikke sikkert, at mistillids-forslaget vil gå igennem – vi kan ikke stole på, at alle de parlamentsmedlemmer, der er modstandere af arbejdsloven, vil stemme for at vælte regeringen. Hvis de ikke gør det, vil det være endnu mere vigtigt, at vi bliver ved med at mobilisere.”

Oversat fra Socialist Worker nr. 2503, onsdag den 11. maj 2016 (kun online).

Se også:
SAA 352: Den franske regering truer med at forbyde fagforeningernes demonstrationer
SAA 352: Optrapning af strejkerne kan slå den franske arbejdslov
SAA 352: Frankrig: Oversvømmelser kan ikke vaske strejkerne væk
SAA 352: Modstanden i Frankrig kan vælte regeringen
SAA 352: Kæmpestrejker lukker Frankrig og kan bringe regeringen i knæ
SAA 352: Frankrig: Strejker og blokader viser, hvordan man kan vinde
SAA 352: Modstand i Frankrig med blokader, strejker og demonstrationer
SAA 352: Masseprotester mod den franske regering
SAA 352: Græske arbejdere vil strejke i 48 timer mod EU’s pensions-nedskæringer
SAA 352: Brasiliens nye højre-regering møder modstand i gaderne

Flere artikler fra nr. 352

Flere numre fra 2016

Se flere artikler om emnet:
Krise og modstand - Frankrig

Se flere artikler af forfatter:
Dave Sewell

Siden er vist 2103 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside