Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 352 – 27. maj 2016 (Kun online)

Kæmpestrejker lukker Frankrig og kan bringe regeringen i knæ

Dave Sewell

El-produktionen i Frankrig faldt i går, torsdag, efter at arbejdere på alle 19 atomkraftværker stemte for at begynde strejker for at forsvare arbejdernes rettigheder.

Del af demonstrationen på 100.000 i Paris i går, torsdag (Foto: Force Ouvrière)

Del af demonstrationen på 100.000 i Paris i går, torsdag.
Foto: Force Ouvrière

Omkring 80 blokerende arbejdere har oprettet en barrikade af brændende bildæk foran Gravelines-værket.

Regeringen kæmper allerede med at håndtere strejker på alle otte olieraffinaderier og blokader af brændstofdepoter. Selv om Frankrig er begyndt at bruge af deres strategiske oliereserver, har det ikke stoppet en akut benzinmangel.

Beslutningen om strejke blandt arbejderne på Frankrigs vigtigste olie-import-terminal vil kun øge den.

Talsmand for fagforeningen CGT, Marie-Claire Cailletaud, sagde: “Alle atomkraftværker har stemt for strejke, og 12 af dem har reduceret produktionen i nat.”

“Resten ville følge i morges. Det vil helt sikkert blive nødvendigt at importere elektricitet.”

Strejkende arbejdere og deres tilhængere afskar forbindelsen til begge brændstofdepoter på øen Korsika. CGT-repræsentanten Jean-Michel Biondi sagde: “Vi tilslutter os den landsdækkende protestbevægelse mod arbejdsloven, og vores aktioner vil fortsætte.”

“Der er ikke mange arbejdere på depoterne, og bosserne ønsker at gribe ind for at sikre, at brændstoffet kommer ud, men det vil vi ikke tillade.”

Optrapningen af strejker mod den foreslåede arbejdslov i sidste uge har tydeligt vist, at der er arbejderne, der holder samfundet kørende – og at de kan lukke samfundet ned.

Del af demonstrationen på 100.000 i Paris i går, torsdag (Foto: Force Ouvrière)

Del af demonstrationen på 100.000 i Paris i går, torsdag.
Foto: Force Ouvrière

8. mobiliseringsdag

Torsdag var den ottende landsdækkende mobiliseringsdag i det to måneder lange oprør. Kun én avis var i kioskerne, den venstreorienterede l’Humanité. Trykkeriarbejdere nægtede at trykke nogen af de andre aviser, efter at de havde nægtet at bringe en artikel af CGT-fagforbundets leder, Philippe Martinez.

Strejkende arbejdere blokerede Normandiet-broen over Seinen og sagde til pressen, at de var motiveret af “arrogancen” hos premierminister Manuel Valls.

Fabien Gloa, CGT-tillidsmand på den nærliggende Renault bilfabrik, sagde: “Politiet dukkede op i massevis, så vi går hen til broen for at undgå en konfrontation. Hvis de også går hen til broen, betyder det, at de ønsker en konfrontation.”

Jeff Vapillon, sekretær for fagforeningen Force Ouvrière på Feyzin-raffinaderiet, sagde: “Omkring 200 mennesker kommer til blokaderne hver dag – og det er ikke de samme 200. Det er mennesker, der støtter os, og ikke selv har de samme midler at lægge pres på regeringen.”

Blokader blev oprettet omkring lufthavnen i Nantes.

Pascal Bousson, sekretær for CGT-fagforeningen på Airbus-fabrikken i Nantes, sagde: “Vi holdt generalforsamling på fabrikken i går, og omkring 200 arbejdere kom og stemte enstemmigt for at begynde kontinuerte strejker – og blokader i lufthavnen.”

“Vi vil stå sammen med lufthavns-arbejderne, folk, der arbejder på nærliggende virksomheder, og havnearbejderne.”

Strejkende blokerer vejen i Besancon i det østlige Frankrig (Foto: Force Ouvrière)

Strejkende blokerer vejen i Besancon i det østlige Frankrig.
Foto: Force Ouvrière

Egne krav

Arbejdere, der ikke er i kontinuerte strejker, sluttede sig til aktionsdagen. Færger fra Portsmouth til Frankrig blev aflyst, og flyvninger blev afbrudt på grund af strejker blandt havnearbejdere og flyveledere.

Jernbane- og postarbejdere har holdt én-dags-strejker, og bus-arbejdere og andre vil slutte sig til dem i næste uge. Oprøret mod arbejdsloven har også inspireret flere arbejdere til at strejke for deres egne krav.

Arbejdere i skattevæsenet er nu i strejke mod lukning af lokale afdelinger. Arbejdere på Peugeot’s bilfabrik strejkede mod et angreb på deres arbejdsvilkår, og arbejdere hos Amazon belejrede deres lagre for mere i løn.

Energi- og brændstof-mangel tvinger mange virksomheder til at neddrosle deres operationer. Effekten af strejkerne har endda ført til et lavere fremmøde af publikum til tennis-turneringen French Open.

Det er en advarsel til regeringen om, hvad der kan ske med den meget større ‘Euro 2016’ fodboldturnering i næste måned, hvis den ikke bøjer sig.

Dæmonisere

Regeringen har forsøgt at dæmonisere fagforeningerne – især CGT, som er ledende i aktionerne. Den kalder dem en “minoritet”, der “holder offentligheden som gidsel”. Valls tordnede i parlamentet: “Det er ikke CGT, der laver lovene i dette land.”

Men meningsmålinger viser klare flertal, der sympatiserer med strejkerne og giver regeringen skylden for manglen og ønsker dens arbejdslov fjernet. Formålet med loven er at gøre det lettere for arbejdsgivere at forringe arbejdernes hårdt tilkæmpede forhold, få dem til at arbejde længere for mindre og gøre det billigere at fyre dem.

Præsident Francois Hollande var tidligere i denne uge tvunget til at insistere på, at denne bevægelse ikke var en gentagelse af generalstrejken i maj 1968.

Beskæftigelsesminister Myriam El Khomri, som er talsmand for den nye lov, måtte opgive et TV-interview i aftes. Demonstranter hamrede på vinduerne til studiet og afbrød optagelserne.

Presset regering

Men hans regering er presset op i et hjørne med meget lidt råderum. Dens indrømmelser til nogle arbejdere har givet andre en grund til at kæmpe – og fået bosserne til at droppe deres støtte til hans lov.

Hollande og Valls er sunket til den laveste opbakning nogensinde i meningsmålingerne – kun et år før næste valg. De ønsker at vise, at de kan levere de angreb, bosserne kræver, samtidig med at de fastholder støtten fra arbejderne. Indtil videre gør de ingen af delene.

Så Valls har fortalt fagforeningerne, at hans “dør er altid åben”. Men han har afvist forslag fra menige medlemmer af sit parti om at afværge oprøret med en folkeafstemning.

Han var endnu mere imod at udvande den bestemmelse, som gør fagforeningerne mest vrede, nemlig at tillade at lokale aftaler på arbejdspladserne kan tilsidesætte landsdækkende og branche-specifikke aftaler. Han insisterede: “Det er det filosofiske hjerte i loven.”

Regeringen forsøger at bringe fagforeningsledere tilbage til forhandlinger. Men strejken breder sig. Flere aktioner vil kunne sikre, at fagforeningslederne ikke bøjer sig. 

Oprøret breder sig til Belgien, hvor jernbanearbejdere kæmper mod angreb på deres arbejdsvilkår

Jernbanearbejdere i Belgien gik i tids-ubestemt strejke med blot et par timers varsel sent onsdag aften. Det skete, efter at bosserne meddelte, at de vil skære ned på deres fritid.

Strejkende jernbanearbejdere i Belgien (Foto: LCR / SAP)

Strejkende jernbanearbejdere i Belgien.
Foto: LCR / SAP

Deltagelsen er høj i hele landet, og alle de vigtigste togstationer er blokeret.

Konduktør og tillidsrepræsentant for fagforeningen CGSP, Jordan Croissaerdt, sagde til Socialist Worker: “Arbejderne i maskinværkstederne gik ud først. De arbejder sammen i mange timer, og der er en stærk følelse af solidaritet.”

“Og det var som om de havde brændt en sikring – andre sektioner begyndte at gå ud efter dem. Der er et netværk af solidaritet mellem jernbanearbejderne, og nu har vi set, at det virker.”

Jernbanecheferne ønsker at fjerne fridage, der gives for at kompensere arbejderne for overarbejde og give dem en chance for at samle kræfter igen. Det kommer efter nedskæringer i personale og finansiering.

Strejkerne kommer efter en demonstration på 60.000 i hovedstaden Bruxelles i tirsdags mod en reform med samme formål som den i Frankrig, der vil angribe arbejdernes rettigheder.

Jordan sagde: “Denne regering af hooligans er på et angrebstogt mod arbejderne. For mange mennesker er regeringen illegitim – den er baseret på en koalition med et parti på den yderste højrefløj, som vi blev lovet ikke ville ske.”

“Så onsdagens meddelelse var dråben, der fik bægeret til at flyde over.”

Jordan sagde: “Nu organiserer vi møder for alle, så arbejderne demokratisk kan tage kontrol over kampen. Vores mål er at gøre det til en kontinuerlig strejke, der kan holde ud, indtil vi slår regeringen.” 

Oversat fra Socialist Worker (UK) nr. 2505, fredag den 27. maj 2016 (kun online).

Se også:
SAA 352: Optrapning af strejkerne kan slå den franske arbejdslov
SAA 352: Frankrig: Oversvømmelser kan ikke vaske strejkerne væk
SAA 352: Modstanden i Frankrig kan vælte regeringen
SAA 352: Frankrig: Strejker og blokader viser, hvordan man kan vinde
SAA 352: Modstand i Frankrig med blokader, strejker og demonstrationer
SAA 352: Fransk regering i krise på grund af ny arbejdslov
SAA 352: Masseprotester mod den franske regering

Flere artikler fra nr. 352

Flere numre fra 2016

Se flere artikler om emnet:
Krise og modstand - Frankrig

Se flere artikler af forfatter:
Dave Sewell

Siden er vist 13041 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside