Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 352 – 25. maj 2016 (Kun online)

Modstand i Frankrig med blokader, strejker og demonstrationer

Dave Sewell

Blokader, strejker og demonstrationer mod den franske regerings angreb på arbejder-rettigheder har betydet enorme forstyrrelser i denne uge. Arbejdere og aktivister er i gang med at lukke økonomien ned, og regeringen er fast besluttet på at stoppe dem.

100.000 demonstrerede i Paris torsdag (Foto: Union Regionale Ile de France CGT)

100.000 demonstrerede i Paris torsdag.
Foto: Union Regionale Ile de France CGT

Ugens anden landsdækkende dag med strejker og protester i går, torsdag, så nogle af de største protester ind til nu. Omkring 100.000 mennesker demonstrerede i hovedstaden Paris. I den havneby Le Havre i det vestlige Frankrig gik havnearbejderne i spidsen for en demonstration på 20.000.

Den høje deltagelse var på trods af, at mange aktivister blev på de blokader eller vejspærringer, som er blevet dannet over store dele af Frankrig siden mandag aften. Fadila Dela, en aktivist i den sydlige by Marseille, deltog i en blokade af den vigtigste adgangsvej til regionens olieraffinaderi.

Hun sagde til Socialist Worker:

“Der var to vejspærringer med omkring 60 personer på hver. Den ene startede kl. 06.00 og varede indtil kl. 14.00. Den anden spærrede adgangen til et større industriområde fra 04.30 til 08.00 og sluttede sig bagefter til demonstrationen i byen.”

Barrikader af brændende dæk og adskillige rækker af parkerede biler blokerede vejen.

Disse aktioner er begyndt at kunne mærkes, især i det vestlige Frankrig. Energifirmaet Total afslørede, at om torsdagen var hver femte af dets tankstationer løbet tør i de tre vestlige regioner – Normandiet, Bretagne og Pays de la Loire.

Barrikade blokerer havnen i Lorient (Foto: Alternativ Libertaire Lorient)

Barrikade blokerer havnen i Lorient.
Foto: Alternativ Libertaire Lorient

Strejkerne er også blevet intensiveret på olieraffinaderier, i postvæsenet og jernbanerne og andre nøglesektorer. I Paris blokerede strejkende jernbanearbejdere og demonstranter kortvarigt skinnerne ind til Saint-Lazare banegården onsdag.

Lukninger

I panik over lukningerne, truede centrum-venstre premierministeren Manuel Valls med at sende politiet ind og bryde vejspærringerne.

Det er præcis, hvad højrefløjs-præsidenten Nicolas Sarkozy gjorde for at stoppe et oprør mod pensions-nedskæringer i 2010. Så de faglige ledelser var ikke rede til at optrappe konfrontation med staten.

Aktivister har indkaldt til flere demonstrationer i morgen (lørdag den 21.5; red.). Gael Pasquier, en fagforeningsmand i Le Havre, sagde til Socialist Worker: “Vi har styrket vores blokader af raffinaderiet og havnen, dag og nat, i betragtning af Valls’ erklæringer.”

“Uro-politiets forstærkninger ankommer i aften, så de næste 24 timer kan blive meget anspændte. Men havnearbejderne er klar til at reagere, og det har de meddelt i morges.”

Politiets undertrykkelse har været en central del af statens svar. Ud over de mere end 1.000 anholdelser og vold, der har ført til alvorlige skader, er myndighederne begyndt at forbyde demonstrationer.

Parlamentsmedlemmer stemte for at forlænge undtagelsestilstanden i denne uge.

Staten har forsøgt at flytte mediernes fokus væk fra bevægelsens krav til demonstranternes “vold”. Og politiet selv gav en hjælpende hånd med deres egen demonstration mod “politi-had” i onsdags.

Færre end 1.000 mennesker mødte op – heriblandt ledende skikkelser i den fascistiske Front National.

Men fagforeningslederne ved ikke altid, hvordan de skal reagere over for politiet. Det vigtigste fagforbund, CGT, støttede selv politiets demonstration og opfordrede til en “forening af politiet og befolkningen”.

Frem for en “forening” tegner det til en styrkeprøve mellem bevægelsen og staten.

Som svar på Valls’ trussel om øget undertrykkelse, sagde Fadila: “Det har kun styrket os i vores overbevisning, og vi forstærker aktionerne og vejspærringerne.”

Oversat fra Socialist Worker (UK) nr. 2504, 20. maj 2016 (kun online).

Se også:
SAA 352: Den franske regering truer med at forbyde fagforeningernes demonstrationer
SAA 352: Optrapning af strejkerne kan slå den franske arbejdslov
SAA 352: Frankrig: Oversvømmelser kan ikke vaske strejkerne væk
SAA 352: Modstanden i Frankrig kan vælte regeringen
SAA 352: Frankrig: Strejker og blokader viser, hvordan man kan vinde
SAA 352: Kæmpestrejker lukker Frankrig og kan bringe regeringen i knæ
SAA 352: Fransk regering i krise på grund af ny arbejdslov
SAA 352: Masseprotester mod den franske regering
SAA 352: Græske arbejdere vil strejke i 48 timer mod EU’s pensions-nedskæringer

Flere artikler fra nr. 352

Flere numre fra 2016

Se flere artikler om emnet:
Krise og modstand - Frankrig

Se flere artikler af forfatter:
Dave Sewell

Siden er vist 2083 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside