Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 353 – 8. september 2016 (Kun online)

Tyskland

Det racistiske AfD går frem ved delstatsvalg

Dave Sewell

Det racistiske parti, Alternativ for Tyskland (AfD), slog kansler Angela Merkels konservative CDU ned på tredjepladsen ved et delstatsvalg sidste weekend.

Omkring 6.000 anti-racister demonstrerede i Berlin sidste lørdag. (Foto: Aufstehen gegen Rassismus)

Omkring 6.000 anti-racister demonstrerede i Berlin sidste lørdag.
Foto: Aufstehen gegen Rassismus

AfD vandt 21 procent, foran CDU’s 19 procent, i delstaten Mecklenburg-Vorpommern. En højere valgdeltagelse på 61 procent gik hovedsageligt til AfD, som stillede op i denne delstat i den nordøstlige del af Tyskland for første gang.

Det socialdemokratiske SPD fastholdt nogenlunde det samme stemmetal, men partiets andel faldt fra 36 til 31 procent. SPD leder delstats-regeringen og er en del af Merkels koalition.

Opbakningen til det radikale venstrefløjsparti Die Linke faldt fra 18 til 13 procent.

Det fascistiske parti NPD fik sit stemmetal halveret til 3 procent, da AfD opsugede en del af partiets vælgere.

AfD begyndte som et overvejende højreorienteret euro-skeptisk parti. Men partiet er i stigende grad fokuseret på at angribe flygtninge og muslimer og har organiseret gadedemonstrationer.

Partiets seneste succes ved valget følger i kølvandet på en stor fremgang for AfD ved andre delstatsvalg i år, og det forventes at gentage sig ved valget i hovedstaden Berlin den 25. september.

Men omkring 6000 anti-racister marcherede i Berlin sidste lørdag for at vise modstand mod AfD’s fremgang. Parlamentsmedlem for Die Linke Christine Buchholz hyldede demonstrationen, som blev indkaldt af Aufstehen gegen Rassismus (Stå op imod racisme).

AfD er dem, der især nyder godt af den tyske højrefløjs forsøg på at vende vreden på magthaverne mod flygtninge.

Bevæbnede

Merkel har forsøgt at holde sammen på EU’s brutale reaktion på flygtningekrisen. Det indebærer, at regeringen sender bevæbnede grænsevagter til Grækenland og bestikker Tyrkiets regering til at tage imod udviste flygtninge. Samtidig har Merkel måttet forsvare at tage imod flygtninge til Tyskland sidste år.

Det var delvist, fordi flygtningene allerede strømmede til Tyskland, og tusindvis af tyskere hilste dem velkommen. Racister, herunder Merkels tidligere allierede, udnyttede regeringens hykleri.

Dette cementerede en mistillid til det politiske establishment, som også har været ved magten under krisen i eurozonen, og mens folk oplever faldende levestandard.

Kræfter på venstrefløjen har undladt at forme denne vrede. SPD og De Grønne har allieret sig med CDU og ses som en del af establishment.

Det gælder kun i mindre grad for Die Linke, men nogle ledende skikkelser har ikke entydigt stået sammen med flygtninge og muslimer.

Den ene af Die Linkes to ledere, Sahra Wagenknecht, sagde sidste måned, at det at hilse flygtninge velkommen var “hårdere end Merkel vil have os til at tro”.

Det fodrer racisterne i stedet for at udfordre dem.

Wagenknecht har mødt modvind inden for partiet. Aktivister fra Die Linke har været centrale i at organisere flygtninge-solidaritet og i at lancere Aufstehen gegen Rassismus (Stå op imod racisme).

Der er et presserende behov for beslutsom modstand, før AfD konsoliderer sin fremgang, som det fascistiske Front National har gjort i Frankrig.

Oversat fra Socialist Worker (UK), nr. 2520, 7. september 2016 (kun online).

Se også:
SAA 353: Racismefri By – Odense for Mangfoldighed – et bredt, aktivt antiracistisk netværk i Odense
SAA 353: Vellykket anti-nazistisk demonstration imod Danskernes Parti
SAA 353: Den spanske borgerkrig: Kæmp mod fascisterne – skab en ny verden

Flere artikler fra nr. 353

Flere numre fra 2016

Se flere artikler om emnet:
Tyskland 1990-

Se flere artikler af forfatter:
Dave Sewell

Siden er vist 1765 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside