Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 355 – 23. november 2016 (Kun online)

Middelhavet

Tusind flere flygtninge drukner i år end i hele 2015

Dave Sewell

En række masse-drukninger har bragt antallet af dødsfald i Middelhavet i år op på 4.700 – 20 procent mere end det samlede tal for 2015.

Flygtninge krydser Ægæerhavet. Foto: Styslav Chernov / Unframe

Flygtninge krydser Ægæerhavet mellem Tyrkiet og Grækenland
Foto: Styslav Chernov / Unframe

De døde var overvejende indvandrere fra Afrika syd for Sahara, der sejlede ud fra Libyen i oppustelige joller, der kæntrede eller sank.

EU’s og NATO’s skærpede indsats mod menneskesmuglere, der brugte fiskerbåde af træ, har fået mange til at gå over til at sende flygtningene ud alene på mindre, billigere og simplere både.

Det var baggrunden for de værste ulykker i sidste uge. Den skærpede indsats har også drevet flere flygtninge til at sejle fra Egypten – en endnu længere rute.

Efterladt

Mere end 340 mennesker døde på bare tre dage i sidste uge, heriblandt omkring 100, hvis jolle sank, efter at smuglere havde trukket den ud på havet og efterladt dem torsdag morgen.

En af dem, der overlevede, Abdoullae Diallo, en 18-årig fra Senegal, sagde: “I det øjeblik troede jeg, vi skulle dø. Jeg vidste, at vi ikke var tæt på Italien, og uden motor kunne vi ikke komme langt.”

De 27 overlevende blev reddet af Storbritanniens HMS Enterprise, hvorefter de blev overført til et skib fra velgørenhedsorganisationen Læger Uden Grænser (MSF). De, der overlever overfarten, vil blive bragt til Italien.

Velgørenhedsarbejderen Mathilde Auvillain sagde: “En ung dreng har grædt og spurgt efter sin mor. En anden har skrevet en liste med navne på de personer, der rejste sammen med ham, og han læser den igen og igen. Han ønsker at vide, om hans venner er på båden eller i havet.”

Den britiske flådes tilstedeværelse er en del af en proces, der skal gøre rejsen til Europa endnu mere vanskelig og dødbringende for dem, der foretager den.

Titusinder af flygtninge sidder fast i Grækenland, fx på øer som Chios, hvor fascister brændte og smadrede en del af en flygtningelejr i sidste uge.

Og når flygtninge kommer til Storbritannien, er hele systemet fokuseret på at sende dem tilbage.

Indenrigsministeriet ignorerer regelmæssigt medicinske beviser for tortur, når de afviser asylansøgere, har velgørenhedsorganisationen Freedom From Torture vist.

Tortur

Den fandt 50 tilfælde over en 2-årig periode på “ekstrem mishandling” i lægernes rapporter og siger, at skaderne sandsynligvis var et resultat af tortur.

Tre fjerdedele af dem fik asyl efter at have appelleret afgørelsen, heriblandt en oppositionsaktivist, der blev voldtaget og brændt af sikkerhedstjenester i Den Demokratiske Republik Congo.

“Det er virkelig dybt sårende, når man har været igennem tortur og mishandling, og de ikke ser ud til at forstå det og end ikke tror på din historie,” sagde hun.

Politikere, der gyser hyklerisk ved Donald Trumps racisme eller Nigel Farage, håndhæver disse grusomme politikker.

Dette driver flygtninge til at tage stadigt mere dødbringende risici, og legitimerer racister, der beklager sig, når indvandringen fortsætter alligevel.

At stoppe dette må være et centralt krav fra de kommende måneders Stand Up To Racism kampagne frem mod de landsdækkende demonstrationer lørdag den 18. marts.

 

Den franske stats løgne udløser raseri og protester blandt flygtninge fra Calais

Det tidligere sted, hvor “Junglen” i Calais lå, er nu en gold flade af mudder – men de fleste af de flygtninge, der boede der, er stadig udelukket.

Ibrahim og Baker, to sudanesiske flygtninge, der blev arresteret under nedrivningen af junglen, blev straks sendt tilbage til de krigshærgede områder i denne uge.

Endnu flere tusinder er spredt i små grupper omkring byer og landsbyer over hele Frankrig.

For at få dem til at forlade junglen fortalte myndighederne dem, at de kunne søge om asyl i Frankrig. Men flygtninge i Rennes indledte en sultestrejke i sidste uge, efter at de fik at vide, at de kunne sendes tilbage til Italien ifølge Dublin-konventionen.

“De lovede os, at Dublin-proceduren blev standset, og vi troede dem,” sagde de i en erklæring.

“Nu finder vi ud af, at det hele var usandt.” 

Jeg er ikke glad for at bo i denne bolig. Venligst, venligst bring os ud herfra og til England.

Barne-flygtning

De er blevet presset til at udfylde deres asylansøgninger, uden at der var en oversætter til stede. Folk, der støtter dem, siger, at dette vil føre til uklare ansøgninger, der er lettere for staten at afvise.

En demonstration blev også rapporteret inde i modtagelsescenteret ved Laon i det nordlige Frankrig sidste søndag.

Demonstranter fra den yderste højrefløj forsøgte at storme modtagelsescenteret i landsbyen Arzon i det vestlige Frankrig i sidste uge og sparkede porten ned, før de blev arresteret.

Mere end en tredjedel af de mindreårige fra Calais, der blev interviewet af velgørenhedsorganisationen Safe Passage UK  (Sikker Passage til Storbritannien) sagde, at de havde følt sig i en bedre situation i den tarvelige, farlige jungle. En fjerdedel af dem havde ikke fået rent tøj.

En dreng sagde, at modtagelsescenteret, som han deler med voksne flygtninge, “ligner et fængsel”.

“Jeg er ikke glad for at bo i denne bolig,” tilføjede en anden. “Venligst, bring os ud herfra og til England.”

Forfærdeligt

Nogle var blevet tvunget til at arbejde uden løn. “Det er forfærdeligt,” sagde en dreng, der var blevet tvunget til at plukke æbler. “Vi vil bare gerne være sammen med vores familie i Storbritannien.”

Indenrigsministeriet påstår, at det er “absolut optaget af at bringe alle de børn, der er berettiget til det, til Storbritannien så hurtigt som muligt.”

Men ministeriet har selv udstedt retningslinjer i sidste uge, der sagde, at uledsagede 12-15 årige – der er berettigede ifølge en tilføjelse til Dublin-erklæringen – kun ville blive accepteret, hvis de var syrere eller sudanesere.

Færre end en sjettedel af de interviewede børn havde haft nogen som helst kontakt fra Indenrigsministeriet.

Oversat fra Socialist Worker (UK) 2531, 22. nov. 2016.

Se også:
SAA 354: EU har druknede flygtninges blod på hænderne
SAA 352: Statsmord: 400 druknet, efter EU og NATO lukkede ruten til Grækenland
SAA 355: International antiracistisk konference i Grækenland
SAA 355: “Alle kvinder har ret til kvindesvømning – også muslimske kvinder”
SAA 355: Århus: Krystalnats-demonstration og -møde
SAA 355: Efter Trump: Sammenhold mod racisme

Flere artikler fra nr. 355

Flere numre fra 2016

Se flere artikler af forfatter:
Dave Sewell

Siden er vist 1371 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside