Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 358 – 17. marts 2017 – side 10

USA

Modstand mod Trump

Lene Junker

Siden Trump blev valgt som præsident i USA er protesterne eksploderet. Kun få troede at det var muligt for Trump at vinde over Clinton, så Trumps valg blev et ‘wake up call’ for mange.

Malet Trump

Men protesterne var faktisk i gang inden Trump blev valgt. Black Lives Matter bevægelsen blev startet som følge af politiets racistiske fremfærd og drab på afro-amerikanske unge. Også kampen mod Dakota Access Pipeline samlede store protester og konkret modstand.

Kampagnen for 15 dollar i mindsteløn aktionerede den 26. november 2016 i over 340 byer og opnåede bred støtte og solidaritet. Som i byen Raleigh, hvor den lokale præst udtalte: “I denne Trump æra, har vi – ligesom før – brug for en moralsk oprustning, hvor økonomisk og racemæssig retfærdighed går hånd i hånd.”

Der var også strejker blandt lufthavnsansatte og fast-food ansatte. Uber-chauffører strejkede for første gang. Også Bernie Sanders valgkampagne var med til at mobilisere og give håb til mange.

Årsagen til Trumps sejr forklares meget godt at Bernie Sanders selv i The Guardian 6. marts:

“En af årsagerne til Trumps sejr og til fremgangen for den ultra-nationalistiske højrefløj overalt i Europa, er den kendsgerning, at den globale økonomi har været til fordel for de store multinationale selskaber og på mange måder også for veluddannede mennesker, mens der er millioner af mennesker i dette land og over hele verden, som er ladt i stikken.”

Protesterne omfatter især dem, som rammes direkte af Trumps racistiske og sexistiske politik. Det gælder deportationer af immigranter og indrejseforbuddet mod muslimer fra først 7, senere 6 muslimske lande.

Kvindeprotester

Størst af alle har dog været kvindeprotesterne. Det begyndte den 21. januar med nogle af de største demonstrationer i USA´s historie. De foregik samtidig i 20 lande i verden. Omfanget af disse demonstrationer overraskede alle, og resulterede hurtigt i nye initiativer, der opfordrede til aktion og kvindestrejke den 8. marts på kvindernes internationale kampdag.

Opfordringen gik ikke kun på at være imod Trump og hans kvindehadske politik, men også imod de betingelser, som har skabt Trump, nemlig økonomisk ulighed, den racistiske og sexistiske vold og de imperialistiske krige.

Vi bringer her et lille uddrag af et interview med Keeanga-Yamahtta Taylor, amerikansk forfatter til bogen ”From BlackLivesMatter to Black Liberation” Hun er medlem af Den Nationale Komite for Den Internationale Kvindestrejke i USA.

“Vi ser 8. marts som en mulighed for at genoptage den radikale og militante kvindekamp, som socialister og sorte stod for i 1960’erne og 1970’erne. Den som forstår kvindeundertrykkelsen som en del af den kapitalistiske undertrykkelse. Vi håber at kvinder vil stå sammen og rette opmærksomheden mod arbejderkvindernes liv og kampen for at ændre disse livbetingelser.

Den 8. marts i USA er en del af en international opfordring til kvindestrejke, som mindst 30 lande deltager i. Kvindestrejken bliver en del af de kampe, som allerede foregår i f.eks. Polen mod abortforbuddet og protesterne i Irland og Sydkorea for retten til abort. Vi ser 8. marts som starten på en ny bevægelse. Næste fokus vil være 1. maj.”

Kvindestrejke-ideen fra USA spredte sig verden over den 8. marts 2017. P4fyn talte om muligheden for kvindestrejke den 8. marts. Dansk Kvindesamfund i Odense uddelte røde solidaritetssløjfer til deltagerne i deres 8. marts arrangement.

I USA var der demonstrationer og aktioner i 60 byer og lærerne i Philadelphia nedlagde arbejdet. I Irland var der protester i Dublin og 2 andre byer.
Kvindestrejke-protesterne blev af mange i USA set som en start på en samlet bevægelse mod Trump. Der forberedes større aktioner 1. maj, hvor de forskellige kampe forbindes.

I Europa og i Danmark giver de store amerikanske protester håb og inspiration. Vi kan forhindre at højrepopulister som Trump kommer til magten ved at tage kampen op mod racistiske og nationalistiske løsninger og i stedet kræve en global social retfærdighed.

Se også:
SAA 358: Trump lider tilbageslag for sit andet muslimforbud
SAA 358: USA: Kamp blandt amerikanske magthavere
SAA 358: USA: Magtkamp hos Demokraterne

Flere artikler fra nr. 358

Flere numre fra 2017

Se flere artikler om emnet:
USA internt efter 1990

Se flere artikler af forfatter:
Lene Junker

Siden er vist 1791 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside