Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 358 – 17. marts 2017 – side 11

USA

Kamp blandt amerikanske magthavere

Charlie Lywood

Der er ingen tvivl om, at der foregår kampe blandt amerikanske magthavere. Trumps sejr i efteråret og hans fortsatte fastholdelse af ”Amerika First”, efter at han indtrådte som præsident, har skabt bitre opgør.

De fleste dele af den amerikanske herskende klasse er modstandere af hans protektionisme. De er tilhængere af et globalt, imperialistisk USA, som kan sikre dem fortsat at kunne operere på verdensplan til fordel for deres investorer.

Til dette har de også brug for NATO og andre globale militære og økonomiske alliancer, som kan sikre dem i konkurrencen mod Kina, Rusland og andre globale aktører. Trump sætter spørgsmålstegn ved alt dette.

Jernnæve

Samtidig er han en uberegnelig faktor: han spiller ikke med. Det passer ikke til den rolle, som en præsident skal have. At sikre “business as usual” for Wall Street samtidig med, at man gyder “demokratisk” og “liberal smooth talk” på det oprørte vand. Sådan en som Obama. Fløjlshandsker med jernnæve.

Derfor, i det omfang at Trump har fastholdt og vil fastholde, en bevægelse i retning af protektionisme og indskrænkning af USA’s imperialistiske rolle, vil han møde bitter modstand.

Hans udpegning af Bannon som chefstrateg og medlem af det indre kabinet peger på, at han mener, hvad han siger. Det har forårsaget veritable og uhørte angreb mod Trumps administration fra sikkerhedsapparatet ved lækage om, for eksempel, hans nyligt fyrede nationale sikkerhedsrådgiver, Mike Flynn.

Men også hans egen ageren i forhold til Rusland under valgkampen. FBI har endda båret ved til en ret kulørt historie om en sex-skandale på bånd, som skulle have foregået i Rusland. Et advarselsskud for boven til Trump.

National chauvinisme

Det store spørgsmål er, om hele den herskende klasse er imod ham. The Washington Post skrev i forbindelse med Trumps første, kuldsejlede immigrationsstop fra syv muslimske lande, at “... der er ingen, i omfang og hurtighed, som kan sammenlignes med de store selskabers respons til Trumps immigrationsstop”. De var massivt og højlydt imod.

Men på den anden side har Trumps lovning om skattelettelser til selskaber og til de rige, samt deregulering af finansmarkedet, skabt et eldorado af forventninger, som har sendt obligationer og aktiemarkedet på himmelflugt. Nogle er i hvert fald glade.

Det, som kommer til at bestemme, om “krigen” mod Trump-administrationen fortsætter eller ej, er, om han lytter til kritikken og reelt dropper bevægelsen hen mod protektionisme og national chauvinisme – han kan måske beholde nogle symbolske handlinger og retorik. Men altså i bund og grund en accept af USA som en førende global, økonomisk magt, som har brug for frihandel.

Fortsætter han, vil han sandsynligvis blive droppet på den ene eller den anden måde.

Opmuntrende

For socialister er det opmuntrende, at det statslige USA’s parter er i krig mod hinanden. Som General Raymond Thomas (fra USA’s Specialoperationskommando) sagde for 14 dage siden: ”USA’s regering fortsætter med at være i utrolig turbulens”. Det giver muligheder for bevægelsen mod Trump fra neden.

Alt dette er selvfølgelig på baggrund af reelle problemer for den herskende klasse. De er ikke ude af krisen endnu på trods af aktiernes optur. De grundlæggende investeringsproblemer er ikke løst. Det giver centrifugale kræfter, der kaster desperate løsninger op – som Trump og protektionisme.

Vores opgave i denne sammenhæng er at støtte opbygningen af en bevægelse, som reelt kan løse problemerne for de mange fra arbejderklassen, der har stemt på Trump. Det er ingen af de to fløje i den herskende klasse i stand til.

Se også:
SAA 358: Trump lider tilbageslag for sit andet muslimforbud
SAA 358: USA: Magtkamp hos Demokraterne
SAA 358: USA: Modstand mod Trump

Flere artikler fra nr. 358

Flere numre fra 2017

Se flere artikler om emnet:
USA internt efter 1990

Se flere artikler af forfatter:
Charlie Lywood

Siden er vist 1204 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside