Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 359 – 1. maj 2017 – side 3

Storbritannien

To valg i ét

Jørn Andersen

8. juni er der valg i Storbritannien. Valget handler både om at få de konservative ud – og om Labours fremtid.

Corbyn taler mod racisme

Corbyn taler mod racisme.

Premierminister May, der afløste Cameron, da han tabte folkeafstemningen om Storbritanniens EU-medlemskab, har udskrevet valget nu for at undgå et valg senere, hvor regeringens problemer måske er endnu større.

Mays konservative har mange tikkende bomber: Utilfredsheden med nedskæringspolitikken, Skotlands fremtid i eller uden for Storbritannien – og ikke mindst: Hvordan skal Nej-flertallet til EU-medlemskabet håndteres?

De mest magtfulde dele af den herskende klasse ønsker ikke at forlade EU. Og et valg nu kan lægge luft til folkeafstemningen og Nej-flertallet – forudsat at de konservative vinder.

Det er et modigt sats – hvis ikke det var, fordi det socialdemokratiske oppositionsparti, Labour, var i dyb intern splid.

Labour

Spliden i Labour er en kamp mellem to traditioner: På den ene side tidligere premierminister Blairs ny-liberalistiske tradition. Den støttes af et stort flertal i parlamentsgruppen og Labours parti-apparat.

På den anden side den tradition, der tegnes af formanden, Jeremy Corbyn. Han blev overraskende – også for ham selv – valgt for godt 1½ år siden, fordi medlemmerne og dele af fagbevægelsen ønskede et Labour, der var imod nedskæringer.

Siden har parlamentsgruppen, parti-apparatet og højrefløjen i fagbevægelsen gjort alt for at sabotere – og forsøge at vælte – Corbyn.

Senest har de dog lidt nederlag, da det ikke lykkedes at vælte den “bløde” Corbyn-støtte, Len McCluskey, som formand for Storbritanniens største fagforbund, Unite.

Corbyn

Siden Corbyn stillede op til formandsvalget, er Labours medlemstal mere end fordoblet fra 200.000 til 500.000 – det største arbejderparti i Europa.

Corbyn er socialist af den venstre-reformistiske slags. Han har indgået mange kompromisser med højrefløjen – men han er hver gang kommet tilbage og fastslået, at Labour er et parti mod nedskæringer – og for gen-nationalisering af jernbaner, sundhed osv.

Og han har ofte udtalt sig klart mod racisme og støttet antiracistiske kampagner.

Kun få regner med at Labour kan vinde det kommende valg (men der var også kun få, der regnede med et Nej til EU).

Hvis Labour taber stort, kan det være slut med Corbyn – og projektet om Labour som et anti-nedskæringsparti.

Overlever han, vil der formentlig være flere Corbyn-støtter i parlamentsgruppen, og han kan mere systematisk begynde at opbygge et mere venstredrejet partiapparat.

Det meste af den britiske venstrefløj opfordrer til at stemme på Labour – Corbyns Labour. Det britiske valgsystem gør det svært for venstrefløjen selv at vinde mandater.

Se også:
SAA 359: Frankrig efter 1. runde: Skræk-valg mellem nazist og nedskærings-politiker

Flere artikler fra nr. 359

Flere numre fra 2017

Se flere artikler af forfatter:
Jørn Andersen

Siden er vist 1193 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside